Η ΕΕ σε κατάσταση διάλυσης λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος

1629
εε
Θορυβώδης και συγκρουσιακή η υπό την Merkel «Παρασύνοδος» της ΕΕ της Κυριακής.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης έχει περιέλθει η ΕΕ σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα (βλ. εδώ).

Η Merkel πιεζόμενη αφόρητα από την Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας και τον επικεφαλής της υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer αναζητά μια διέξοδο, προσπαθώντας να μετατρέψει τις χώρες εισόδου – πρώτα απ’ όλα την Ελλάδα και την Ιταλία – σε αποκλειστικούς αποδέκτες προσφύγων-μεταναστών.

Στον προσανατολισμό αυτό αντιδρά σθεναρά η Ιταλία, η οποία απορρίπτει το προσχέδιο απόφασης της παρασυνόδου της Κυριακής, που διέρρευσε (βλ. παρακάτω).

Στο μεταξύ εκτός της παρασυνόδου της Κυριακής και στην απέναντι όχθη, βρίσκονται οι χώρες του Βίζεγκραντ και η Αυστρία.

Είναι προφανές, ότι στην ΕΕ δεν υφίσταται κανένα ίχνος αλληλεγγύης, επικρατεί η λογική του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και η ξενοφοβία, ενώ δεν υπάρχει κανένα ρεαλιστικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα στην ρίζα του, ώστε να περιοριστεί με την παραμονή τους στις χώρες τους.

Κυρίως δεν υπάρχει καμία βούληση να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις στις γύρω από την Ευρώπη περιοχές.

Κ.Τ

Τι προβλέπει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό

Οι ηγέτες δέκα κρατών της ΕΕ που συναντώνται την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να ανασχέσουν περαιτέρω την «παράνομη μετανάστευση» προς την Ευρώπη και να περιορίσουν τις μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου, αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής απόφασης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στην σύνοδο. Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά την σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κύρια σημεία της απόφασης είναι:

1. Οι δέκα προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

2. Με στόχο την μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

3. Για το ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

4. Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

5. Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

6. Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.

7. Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.

8. Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.

9. Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνιών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Κόντε: Θα αποσυρθεί το προσχέδιο για το προσφυγικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό είχε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο ίδιος  στο Facebook, στη Σύνοδο της Κυριακής θα συζητηθεί αναλυτικά η ιταλική πρόταση, μαζί με εκείνες των άλλων χωρών και στο τέλος δεν θα υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων, αλλά μόνο προφορική αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι υπήρξε «παρεξήγηση» και ότι το προσχέδιο που κυκλοφόρησε δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη.

Ο Τζουζέπε Κόντε είχε απειλήσει να «μποϊκοτάρει» τη συνάντηση διαμαρτυρόμενος για το προσχέδιο που προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες από όπου εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την καγκελάριο Μέρκελ, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην παραβρεθώ στη μίνι σύνοδο της Κυριακής για το προσφυγικό» έγραψε ο Κόντε στο Facebook, συμπληρώνοντας ότι δεν θα δεχτεί το προσχέδιο εάν δεν γίνουν αλλαγές.

Εκνευρισμένη η Ρώμη

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα αυτό, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε χθες υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Ιταλία «δεν είναι διαθέσιμη» για να συζητήσει «δευτερεύουσες κινήσεις» (την ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ) χωρίς να έχει προηγουμένως εξετασθεί το ζήτημα των αφίξεων στο έδαφός της, «που η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Η Ιταλία επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Ομάδα Βίσεγκραντ: Απαράδεκτη η μίνι Σύνοδος για το προσφυγικό

Τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ, τα οποία τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, εναντιώνονται στη Σύνοδο η οποία ερμηνεύεται από πολλούς ως μια επίδειξη συμπαράστασης στην καγκελάριο της Γερμανίας.

To ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο για τη μεταναστευτική κρίση που οργανώνεται στις Βρυξέλλες απέκλεισαν τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ, τα οποία τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, εναντιώνονται στη Σύνοδο η οποία ερμηνεύεται από πολλούς ως μια επίδειξη συμπαράστασης στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματιές Μοραβιέτσκι, μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης είπε, επίσης, ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίσενγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο Κουρτς είναι ο μόνος από τους 5 ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ «ραπίζει» τον Τραμπ για το προσφυγικό

Το περιοδικό αφιερώνει ακόμη ένα εξώφυλλο στον Τραμπ, αυτή τη φορά στηλιτεύοντας την εφαρμογή του σχεδίου «μηδενικής ανοχής» στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Τα φώτα της δημοσιότητας έχει καταφέρει να στρέψει πάμπολλες φορές πάνω του ο Ντόναλντ Τραμπ… τις περισσότερες για αρνητικούς λόγους.

Το περιοδικό Time του αφιερώνει ακόμη ένα εξώφυλλο αυτή τη φορά στηλιτεύοντας την εφαρμογή του σχεδίου «μηδενικής ανοχής» στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Σε ένα κατακόκκινο φόντο τοποθέτησε τη μικρούλα από την Ονδούρα, την οποία σταμάτησαν μαζί με τη μητέρα της στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού οι σκληρές αμερικανικές δυνάμεις επιβολής, που ύστερα από τις κυβερνητικές εντολές έχουν χωρίσει από τον Απρίλιο του 2018 περισσότερους από 2.000 παράνομους μετανάστες από τα ανήλικα παιδιά τους.

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται, επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος να κοιτάζει το μικρό προσφυγόπουλο το οποίο κλαίει και το λιτό μήνυμα που συνοδεύει την εικόνα είναι «Καλωσόρισες στην Αμερική» (σ.σ Welcome to America).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας