Η Eldorado αλωνίζει: «Θολό» παραμένει το τοπίο της σύμβασης

534
Η Eldorado αλωνίζει

Με τη συμφωνία, νέα ή τροποποιημένη, μεταξύ Ελλάδας και Eldorado Gold να παραμένει κρυφή και ενώ η μετοχή της εταιρείας καταγράφει τις τελευταίες μέρες κέρδη άνω του 20% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντά στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση και ζητά από τον ερωτώντα βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη «να ξαναδεί με ωριμότητα» τη σύμβαση!

Σαν θαμπωμένος από τον χρυσό, δηλαδή, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από τον βουλευτή να «ξαναδεί» τη σύμβαση, αν και ο ίδιος είχε πριν από λίγο πει ότι «ελπίζει» να έρθει στη Βουλή προς συζήτηση στις αρχές Μαρτίου. Η συμφωνία με την Eldorado Gold για τα χρυσωρυχεία στη Χαλκιδική υπεγράφη στις 5 Φεβρουαρίου 2021, αλλά μέχρι τώρα τα μόνα στοιχεία που γνωρίζουμε προέρχονται από ενημερωτικά σημειώματα της κυβέρνησης και της εταιρείας. Ακόμη και εκεί όμως υπάρχει διάσταση απόψεων, καθώς η κυβέρνηση μιλά για «τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας από το 2003 συμφωνίας», ενώ η Eldorado για «υπογραφή νέας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Ο κ. Σκρέκας φαίνεται πως σαφώς τη θεωρεί απλή τροποποίηση, καθώς μάλιστα είπε χθες πως δεν θα χρειαστεί νέα Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ), αλλά θα επικαιροποιηθεί η υπάρχουσα. Ο Κρίτων Αρσένης ζήτησε με την ερώτησή του να ενημερωθεί το Σώμα, μεταξύ άλλων, για ποιον λόγο δόθηκε πρόσθετος χρόνος δύο ετών για να αποφασίσει η εταιρεία εάν και πώς θα οργανώσει καθετοποιημένη παραγωγή ώστε ο χρυσός να παράγεται στην Ελλάδα και ποια είναι τα ανταλλάγματα για την Ελλάδα έναντι της οικολογικής καταστροφής που συντελείται σε ένα αρχέγονο δάσος.

Στις απαντήσεις Σκρέκα μόνιμη επωδός ήταν να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας που θα χάνονταν εάν δεν προχωρούσε η επένδυση. Ειδικά για το θέμα της καθετοποίησης της παραγωγής (τώρα εξάγονται συμπυκνώματα και ο χρυσός παράγεται εκτός Ελλάδας) ο κ. Σκρέκας είπε πως «υποχρεώνουμε την εταιρεία μέσα σε 24 μήνες να καταθέσει το σχέδιό της, το οποίο θα το αξιολογήσουμε για τη μεταλλουργία, και φυσικά θέλουμε όσο περισσότερο να αυξάνουμε την προστιθέμενη αξία των εξορυσσόμενων στη χώρα μας». Είναι ο ίδιος ο Κ. Σκρέκας που τον Σεπτέμβριο του 2018 κατήγγειλε την τότε κυβέρνηση επειδή την εμποδίζει να προχωρήσει στην καθετοποίηση.

Ως προς τις περιβαλλοντικές συνέπειες ο υπουργός ανέφερε πως εξορύξεις στη Χαλκιδική γίνονταν εδώ και χιλιετίες και ότι επηρεάζεται «μικρή» έκταση δάσους (1.000 στρέμματα, όπως είπε) που μετά θα αποκατασταθεί. Διέψευσε ακόμα και ενημερωτικό του υπουργείου του, που μιλούσε επί λέξει για «Αναβάθμιση του Χώρου Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, με πρόσθετη χωρητικότητα άνω των 3 εκατ. κ.μ. μεταλλευτικών καταλοίπων», λέγοντας ότι αυτά αναφέρονται σε δημοσιεύματα και «δεν αυξάνεται η χωρητικότητα»!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας