Επίθεση σκοπιμότητας των ΗΠΑ κατά Ρωσίας στον ΟΗΕ για την Ιντλίμπ

1484
ηπα

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κύριο θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα για να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στην Τεχεράνη μεταξύ των εγγυητών της Αστανά, των προέδρων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, η οποία είχε ως κύριο θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Αν και οι περισσότερες χώρες εξέφρασαν υποστήριξη στις προτάσεις του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Στάφαν Ντι Μιστούρα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μία μονομαχία ΗΠΑΡωσίας, με εμπλοκή και της Βρετανίας, καθώς η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Νίκι Χέιλι, έκανε βρώμικη και συκοφαντική επίθεση στη Ρωσία, το Ιράν και την κυβέρνηση Άσαντ για δήθεν «βομβαρδισμούς κατά των αμάχων».

Η κ. Χέιλι χαρακτήρισε «αποτυχημένη» τη διαδικασία της Αστανά, κατηγόρησε Μόσχα, Τεχεράνη και Δαμασκό για «χρήση βίας σε βάρος των αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και επανέλαβε τις προειδοποιήσεις (ουσιαστικά: απειλές) της περασμένης Παρασκευής ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν έντονα και δυναμικά σε περίπτωση χρήσης χημικών.

Δευτερολογώντας, ο Ρώσος πρέσβης-μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ γιατί, ενώ δεν διστάζουν να απειλούν με χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, την ίδια στιγμή ζητούν να σταματήσουν οι επιχειρήσεις στην Ιντλίμπ εναντίον των τρομοκρατών. Σημείωσε, επίσης, ότι οι ζώνες αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν στη Συρία είχαν προσωρινό χαρακτήρα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν Γολαμαλί Χοσρού υποστήριξε τα όσα αποφασίστηκαν στη σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης για την προστασία των αμάχων, ενώ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις είπε ότι χώρα του προσέτρεξε σε βοήθεια της Συρίας έπειτα από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, ενώ οι ΗΠΑ πραγματοποιούν στρατιωτικές επιχειρήσεις μονομερώς.

Ο Τούρκος αντιπρόσωπος Φεριντούν Σινιρλίογλου υποστήριξε τα αποτελέσματα της συνόδου της Τεχεράνης, ωστόσο έριξε το βάρος στην πλήρη κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, γιατί θα οδηγήσουν σε πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων και μαζική έξοδο προς την Τουρκία πολλών από τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που ζουν στην περιοχή, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και στη χώρα του η οποία δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες, αλλά και στην Ευρώπη κι αλλού.

Τέλος, η Βρετανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος Κάρεν Πιρς είπε πως εκείνο που άκουσε από τη Ρωσία και το Ιράν είναι ότι το πρόβλημα στην Ιντλίμπ θα λυθεί με την επικράτηση του καθεστώτος Άσαντ, γι’ αυτό και κάλεσε τα μέλη του Σ.Α. να υποστηρίξουν τις τουρκικές προτάσεις ( ; ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας