ΔΝΤ: εδώ και τώρα νόμος για μείωση αφορολόγητου – συντάξεων. ''Πόλεμος'' ΔΝΤ – ΕΕ

2484
ΔΝΤ

ΔΝΤ και ΕΕ πάνω στα ελληνικά ερείπια, που τα ίδια προκάλεσαν, κλιμακώνουν μια πρωτοφανή αντιπαράθεση με πολιτικές προεκτάσεις σε Γερμανία και ΗΠΑ και με τους πολιτικούς υπαλλήλους της Αθήνας να παρακολουθούν άφωνοι και άβουλοι, έτοιμοι να εφαρμόσουν το καταστροφικότερο σενάριο για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος τύπου Jerry Rice ζητά να θεσμοθετήσει άμεσα η Ελλάδα τη μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει επίθεση στην ΕΕ για την επιβολή υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 (3,5% του ΑΕΠ) και για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα απαντά σκαιότατα στην κριτική του επικεφαλής του ESM, C. Regling, ο οποίος, περίπου, εμφανίζει την ευρωζώνη εγγυητή, τάχα, της χώρας μας έναντι της χρεωκοπίας,
Με τούτα και με τα άλλα, η Ελλάδα ενός παρακμιακού εθελόδουλου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου βαδίζει ολοταχώς στην απόλυτη καταστροφή, με τον λαό στον καναπέ να βρίζει και να γκρινιάζει.
Άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως διευκρίνισε σήμερα, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τις παρεμβάσεις αυτές οι οποίες, όμως, όπως είπε, θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει ν΄ ανακάμπτει.
Επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη γνωστή θέση του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.
Σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα η ισχυρή προτίμησή μας είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ που θα συνοδεύεται από σημαντική ελάφρυνση χρέους, τόνισε. Είπαμε επίσης ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα του υφιστάμενου προγράμματος. Δεν ζητάμε επιπλέον λιτότητα για την Ελλάδα. Αυτή είναι η βασική θέση του προσωπικού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αν στο τέλος της μέρας αποτελεί ισχυρή θέληση των Ευρωπαίων και της Ελλάδας να πάνε με πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, αυτό πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο για λίγα χρόνια και μόνο με ισχυρές μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα βοηθούν την ανάπτυξη.
«Αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα μεγαλύτερο από 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δείξει πώς με αξιόπιστο τρόπο μπορεί να πετύχει το στόχο αυτό. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν η ανάκαμψη βρεθεί σε καλό δρόμο», είπε ο Ράις.
Κληθείς να διευκρινίσει το πώς οι απαιτήσεις Τόμσεν για παρεμβάσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν θα επιφέρουν λιτότητα ο Ράις υποστήριξε ότι είναι απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενώ επανέλαβε πως «τα μέτρα μπορούν να νομοθετηθούν τώρα, αλλά να εφαρμοστούν στο κοντινό μέλλον και αφού πρώτα η ελληνική οικονομία ανακάμψει»
Ερωτηθείς για το εάν το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους να ληφθούν ταυτόχρονα με τις μεταρρυθμίσεις που θα λάβει η ελληνική πλευρά δεν θέλησε να σχολιάσει και παρέπεμψε στην διαπραγμάτευση.
Και απάντηση στον Ρέκγλινγκ
Σχολιάζοντας το σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στους Financial Times, σύμφωνα με τον οποίο «αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή» και ειδικά την αναφορά του Ρέγκλινγκ πως το ΔΝΤ οδηγείται σε διαφορετικό συμπέρασμα διότι «δεν είναι σε θέση να εντάξει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα δομικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της ευρωζώνης από άλλες χώρες του πλανήτη», ο κ Ράις επέμεινε στα γνωστά συμπεράσματα της πρόσφατης Ανάλυσης του Ταμείου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Ελληνικό Χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ο ίδιος συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια.
Όμως, όπως υπογράμμισε «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο Ράις.
Ερωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας