Δικηγόρος Ι.Κούρτοβικ: “Αυτή είναι η αλήθεια για τον απεργό πείνας Δ.Κουφοντίνα”

640
Αυτή είναι η αλήθεια για τον απεργό πείνας

«Ο Δ. Κουφοντίνας έχει ακόμη επαφή με το περιβάλλον. Κάνω έκκληση, αυτήν την ύστατη στιγμή, στην υπέρτατη φωνή της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην Πρόεδρο, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να παρέμβει. Αντιστοιχεί στη θέση και στο ρόλο της. Ενώνω τη φωνή μου με τους 25.000 πολίτες που της απευθύνθηκαν και την παρακαλώ να πάρει θέση».

Αυτό τόνισε η δικηγόρος του κρατούμενου απεργού πείνας, Ιωάννα Κούρτοβικ στην έκτακτη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η αλήθεια για την υπόθεση της απεργίας πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της αλλά και τριών ακόμη δικηγόρων του Συλλόγου Αθηνών και μεταδόθηκε από το ThePressProject και το Omniatv, στο Youtube.

Η κ. Κούρτοβικ και οι υπόλοιποι νομικοί παρέθεσαν τα γεγονότα, τα στοιχεία του φακέλου που περιλαμβάνουν το αίτημα του απεργού, τις κινήσεις του αλλά και τις ενέργειες της Πολιτείας, αναπτύσσοντας και το νομικό και σωφρονιστικό πλαίσιο της υπόθεσης, τονίζοντας πως το αίτημα προσυπογράφει η δημοκρατική πλειονότητα της κοινωνίας και απευθύνοντας, τέλος, έκκληση στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι η ύψιστη αξία για την ελληνική δημοκρατία.

Στην ερώτηση  αν έστω τώρα ο Δ. Κουφοντίνας μπορεί να προσφύγει για τη μεταγωγή του στη Δικαιοσύνη, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, διακόπτοντας την απεργία πείνας, η κ. Κούρτοβικ, απάντησε:

«Κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να εγκαλούν και να εμπαίζουν τον κρατούμενο ότι μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες. Θα παρακαλούσα τουλάχιστον τους δημόσιους λειτουργούς να διαβάζουν τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης στην οποία αναφέρονται. Με τις δηλώσεις τους προδίδουν ότι δεν έχουν επίσης γνώση του σωφρονιστικού κώδικα και συστήματος και μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.

Έχουμε απευθυνθεί μέχρι και στα ανώτατα κλιμάκια της δικαστικής εξουσίας και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τα χέρια. Η απόφαση της μεταγωγής του στο Δομοκό, ουσιαστικά δηλαδή της επιδείνωσης των συνθηκών κράτησής του, είναι μια απόφαση της κεντρικής εξουσίας. Τον εξωθούν στα άκρα, σκοπίμως και σχεδιασμένα. Δεν υπάρχουν νομικές ενέργειες να αντιμετωπίσουν την πολιτική απόφαση. Ποιος δικαστής θα πάει κόντρα;

Είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας, μπορεί δεδομένου ότι του το επιτρέπει ο νόμος να διατάξει τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό και να διασωθούν οι αρχές του Κράτους Δικαίου».

Στη γενικότερη τοποθέτησή της ενημερώνοντας παράλληλα το κοινό η κ. Κούρτοβικ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ζούμε μέρες χούντας, λυπάμαι που το λέω αυτό αν και συνήθως είμαι πολύ μετρημένη, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια παρέμβαση της Πολιτείας, δεν έχουμε ξαναδεί τόση έκταση λογοκρισίας, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια συκοφάντηση, δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια επίθεση σε έναν καταδικασμένο κρατούμενο. Παραβίασαν το Σύνταγμα, φτιάχνοντας έναν φωτογραφικό νόμο, παραβίασαν την εφαρμογή του νόμου που οι ίδιοι νομοθέτησαν, δεν χορηγούν όπως οφείλουν τα επίσημα κρατικά έγγραφα που να αιτιολογούν και να επικυρώνουν την απόφαση της μεταγωγής του, είναι αδιανόητες καταστάσεις.

Διακινούν όπως παρακολουθούμε non paper με ψευδή επιχειρήματα, τα οποία αμέσως υιοθετούν κυβερνητικά στελέχη, μμε, σχολιαστές και δημοσιολόγοι, λέγοντας ακριβώς τα ίδια κάθε φορά, επιχειρώντας να περιπαίξουν τον κρατούμενο και να εκθέσουν όσους τον υποστηρίζουν.

Ολα τα επιχειρήματα είναι στο κενό, ακόμη και αυτό των μέτρων της πανδημίας, καθώς ο κρατούμενος σχεδιάζεται να πάει από ένα κατάστημα χωρίς κρούσματα στη φυλακή του Βόλου που και κρούσματα έχει και υπερσυνωστισμό. Επίσης, είναι αδιανόητο να βάζουν τα θύματα στη θέση των ενόρκων.

Όποιος είναι αυτός που καταδικάστηκε, από τη στιγμή που περνά την πόρτα της φυλακής είναι ένας κρατούμενος που στερείται την ελευθερία του αλλά είναι και φορέας δικαιωμάτων, όπως ορίζει ο νόμος και το κράτος δικαίου.

Προφανώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί τον θάνατο ενός κρατούμενου απεργού πείνας. Παρότι αυτό θα σημάνει πως εντάσσει την Ελλάδα σε μια κατηγορία χωρών, όπως η Τουρκία και κάποιες αφρικανικές χώρες. Παρότι επιλέγει να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το αίτημα του απεργού πείνας ο Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, επισήμανε πως ο Δ. Κουφοντίνας «δεν διεκδικεί προνομιακή μεταχείριση αντίθετα την εφαρμογή του νόμου και μάλιστα αυτού του φωτογραφικού που είναι εις βάρος του. Ως πολυισοβίτης το αίτημά του για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό δεν είναι τυπικό είναι ουσιαστικό. Η επαφή με την οικογένειά του είναι το μόνο παράθυρό του στον κόσμο».

Σε ό,τι αφορά τους νομικούς, η υποστήριξη του αιτήματος του Κουφοντίνα, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου «εκφράζει την αγωνία μας για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και σε καμία περίπτωση τη συμπάθεια στο πρόσωπο του κρατουμένου ή στις απόψεις και τις πρακτικές του. Θα είχαμε την ίδια αγωνία και στάση για οποιονδήποτε κρατούμενο. Είναι στάση αρχών. Ένας νεκρός κρατούμενος θα είναι θανατική ποινή και η θανατική ποινή είναι βαρβαρότητα στο σύγχρονο πολιτισμό. Θα είναι πληγή στην ελληνική δημοκρατία. Η Πολιτεία πρέπει να αποδείξει, έστω την ύστατη στιγμή, ότι η ανθρώπινη ζωή είναι η ύψιστη αξία».

* Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Αγγελική Σεραφείμ, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ, Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ, Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος, “Ένωση Δικηγόρων για την Υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, μέλος της AED, Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, μέλος ΔΣ ΔΣΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας