Για «κλιματικό απαρτχάιντ» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

1038
κλιματικό

Ακόμη μία δραματική προειδοποίηση έρχεται από τον ΟΗΕ για την κλιματική κρίση και τον αντίκτυπό της στην ανθρωπότητα. Αυτή τη φορά μάλιστα δεν είναι η επιτροπή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που χτυπάει το καμπανάκι, αλλά ο ειδικός του οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε αναφορά του ο Φίλιπ Άλστον, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογραμμίζει ότι ο κόσμος κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο με ένα «κλιματικό απαρτχάιντ», στο οποίο οι πλούσιοι θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για να αποφύγουν τις αφόρητα υψηλές θερμοκρασίες, την ξηρασία και την πείνα, που θα προκαλεί η κλιματική κρίση, την ώρα που οι υπόλοιποι θα υποφέρουν.

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα υπονομεύσουν όχι μόνο τα βασικά δικαιώματα στη ζωή και την πρόσβαση σε νερό, φαγητό και στέγαση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά θα απειλήσουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, διαμηνύει ο Άλστον.

«Η κλιματική αλλαγή απειλεί να ανατρέψει τουλάχιστον 50 χρόνια προόδου στην ανάπτυξη, την παγκόσμια υγεία και την μείωση της φτώχειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Υπολογίζεται δε ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα σηκώσουν το 75% του κόστους της κλιματικής κρίσης, παρά το γεγονός ότι το φτωχότερο μισό του πλανήτη είναι υπεύθυνο για μόλις το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και επισημαίνεται: «Η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, όπως και μία σειρά πολιτικών δικαιωμάτων θα βρεθούν επίσης σε μεγάλο κίνδυνο… Το ρίσκο της δυσφορίας για τις αυξανόμενες ανισότητες θα πυροδοτήσει πιθανότατα εθνικιστικές, ξενοφοφικές, ρατσιστικές και άλλες αντιδράσεις».

Ο Άλστον επικρίνει έντονα χώρες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, αλλά και τον ίδιο τον ΟΗΕ για τα «σαφώς ανεπαρκή βήματα», που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι είναι «εντελώς δυσανάλογα απέναντι στο επείγον και την έκταση της απειλής». «Τα ανθρώπινα δικαιώματα ίσως να μην επιβιώσουν της επερχόμενης αναταραχής» υπογραμμίζει. Εξαπολύει δε ευθέως πυρά κατά δύο συγκεκριμένων ηγετών: του πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί ότι αποσιωπά τα ευρήματα της επιστήμης για την κλιματική αλλαγή και του Βραζιλιάνου ομολόγου του, Ζαΐρ Μπολσονάρου, που έχει υποσχεθεί στις μεταλλευτικές βιομηχανίες πρόσβαση στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου για εξόρυξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας