Γαλλία και Τουρκία: Τι και γιατί αλλάζει στις σχέσεις τους

1240
τουρκία

Η Λευκωσία, κατά κύριο λόγο και η Αθήνα, σε μικρότερο βαθμό, είχαν μονίμως πρόβλημα στο να εγείρουν και να προωθήσουν ζητήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, όπως αναφέρει το philenews.com. Οι εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας άκουγαν, τα όσα είχαν να τους πουν οι Κύπριοι και Έλληνες συνομιλητές τους, αλλά απ’ εκεί και πέρα δεν είχαν ούτε τη διάθεση ούτε και τον πρόθεση να κινηθούν πέραν της έκφρασης συμπάθειας και στήριξης προς τους εταίρους τους.

Η Τουρκία, για καλή τύχη των δύο χωρών (Κύπρου και Ελλάδας) έκανε την παραπάνω κίνηση με την οποία αναγκάστηκε η Γαλλία να αλλάξει τη συμπεριφορά της και να είναι ακόμα πιο επικριτική και επιθετική κατά της Άγκυρας. Θεωρώντας ότι η Τουρκία είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού σε όλη την ανατολική Μεσόγειο από την Αδριατική, μέχρι τα συριακά παράλια και πιστεύοντας ότι στη Λιβύη αυτή έχει τον απόλυτο έλεγχο, προχώρησε σε κινήσεις κατά της Γαλλίας, οι οποίες θεωρήθηκαν επιθετικές. Εξέλιξη που λειτουργεί υποβοηθητικά για την κυπριακή πλευρά, καθότι έρχεται η ίδια η Γαλλία να απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσει θέμα Τουρκίας.

Στη συνεδρία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο από πλευράς Κύπρου όσο και από πλευράς Ελλάδας, θα παρουσιαστούν κατά τρόπο συγκεκριμένο και αναλυτικά όλες οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, οι οποίες, όπως ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπορέλ επεσήμανε, αποτελούν και κινήσεις κατά της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι άλλαξε με τη Γαλλία 

Η στάση του Παρισιού αποτελούσε πάντοτε βαρόμετρο για τα θέματα που θα συζητηθούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυρίως η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, καθόριζαν και την έκταση που θα λάμβανε μια συζήτηση, π.χ. για την Τουρκία, έχοντας πάντα υπόψη και τα δικά τους συμφέροντα στην εν λόγω χώρα, που δεν είναι και λίγα.

Στις αρχές Ιουνίου υπήρξε ένα περιστατικό μεταξύ της γαλλικής φρεγάτας “Λε Κουρμπέτ” και τουρκικών πολεμικών πλοίων, που συνόδευαν τουρκικό εμπορικό πλοίο με κατεύθυνση τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Γαλλική Γερουσία η υπουργός Άμυνας, Φλορένς Παρλί, το “Κουρμπέτ” βρισκόταν στην περιοχή στα πλαίσια αποστολής του ΝΑΤΟ. Το γαλλικό πλοίο έλαβε σήμα από τουρκικό συνοδευτικό πλοίο ότι βρίσκεται στο στόχαστρο. Το προειδοποιητικό σήμα που λαμβάνει ένα πλοίο ότι επίκειται άμεση επίθεση. Κίνηση που ανάγκασε το “Κουρμπέτ” να απομακρυνθεί από την πορεία του τουρκικού εμπορικού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά πολεμικού υλικού για ενίσχυση της κυβέρνησης Σάρατζ, κατά παράβαση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κατηγορείται για παραβίαση του εμπάργκο και μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη. Ωστόσο, οι προηγούμενες καταγγελίες έμεναν απλώς ως… καταγγελίες.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ λε Ντριάν καταδίκασε τις τουρκικές ενέργειες και τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας για παράβαση του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα η Γαλλία ζήτησε μια “χωρίς ταμπού” συζήτηση για την Τουρκία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη Λευκωσία αυτή είναι η πλέον θετική εξέλιξη, γιατί μπορεί να βρεθεί πάνω στο γαλλικό άρμα και να βάλει ενώπιον των εταίρων και τις δικές της θέσεις. Πράγμα που ήταν δύσκολο προηγουμένως, λόγω ακριβώς “των ταμπού” που τώρα η Γαλλία ζητά να αφαιρεθούν από τη συζήτηση.

Κι επειδή η γαλλική φρεγάτα ήταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ, στις 18 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιανς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ανοίγει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες της Γαλλίας για το περιστατικό στη Μεσόγειο.

Απόφαση εξίσου σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο ΝΑΤΟ δεν υπήρχε ποτέ η διάθεση να γίνουν κινήσεις που θα ενοχλούσαν την Τουρκία. Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε αρκετές φορές υποστηρικτικός για την Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα που έχουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τη συμμαχία.

Στη γαλλοτουρκική σύγκρουση υπήρξε και συνέχεια με παρέμβαση του ίδιου του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ανέφερε πως “η Τουρκία παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη“. Τοποθέτηση που προκάλεσε για άλλη μια φορά την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία δεν αποδέχεται την κριτική από τον οποιονδήποτε.

Σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας “Λε Μοντ” γίνεται αναφορά στα “σύννεφα που συσσωρεύονται ανάμεσα στο Παρίσι και την Άγκυρα“. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από τη Λιβύη. Αντιθέτως – αναφέρει η “Λε Μοντ” – η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενισχύθηκε, καθώς, μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Τρίπολη αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων -συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ – η Τουρκία δεσμεύτηκε να εκπαιδεύσει στρατιωτικά μαχητές της GΝA (Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης) και να συμμετάσχει περισσότερο σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.

Γερμανικά όπλα στην Τουρκία 

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στη Μεσόγειο, η Τουρκία παραμένει ο μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων. Στοιχείο το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται συνεχώς υπόψη, από όποιους προσπαθούν να κάνουν ανάγνωση των σχέσεων που επικρατούν ανάμεσα στην Τουρκία και τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δημοσίευμα της γερμανικής FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) είναι άκρως κατατοπιστικό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται αναφορά σε έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, η Τουρκία παρέμεινε και κατά το 2019, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών όπλων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την απαγόρευση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία, η χώρα συνεχίζει να λαμβάνει γερμανικά όπλα. Ωστόσο, το Βερολίνο δεν κινείται σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τις απαγορεύσεις, γιατί όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας “η Γερμανία εκπληρώνει ακόμη παλαιές συμβάσεις“, ενώ τη ίδια ώρα “συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στις εξαγωγές“.

Η παράδοση των υποβρυχίων, σε αντίθεση με άλλα οπλικά συστήματα, έχει πολύ μεγάλο χρόνο εκτέλεσης. Γι’ αυτό και η Γερμανία παραδίδει τώρα αυτά που είχαν παραγγελθεί και εγκριθεί πριν από πολύ καιρό.

Τα υποβρύχια προς την Τουρκία κατασκευάζονται από την Thyssenkrupp Maritime Systems. Στην έκθεση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ακόμα ότι οι εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς “η Γερμανία συμμορφώνεται έτσι με τις συμβάσεις, αλλά δεν παραβιάζει την απαγόρευση προμήθειας που επιβλήθηκε λόγω της Συρίας“.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, είναι εξ εκείνων που βάζουν συνεχώς πίεση προς την κατεύθυνση της αμερικανικής κυβέρνησης σε σχέση με την Τουρκία. Με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ζητά μεταξύ άλλων και συγκεκριμένες εξηγήσεις που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις των Προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Η επιστολή του Δημοκρατικού γερουσιαστή έχει σταλεί με αφορμή τον βιβλίο του Τζον Μπόλτον (πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ).

Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση στον Μάικ Πομπέο για να καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο και να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, παρέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την τουρκική τράπεζα Halkbank, την Κίνα και τη Βενεζουέλα, καλώντας τον Αμερικανό υπουργό να τις απαντήσει μέχρι την 1η Ιουλίου.

Τα ερωτήματα που έθεσε ο γερουσιαστής Μενέντεζ στον Μάικ Πομπέο σχετικά με την τουρκική Halkbank είναι τα εξής:

• Σας ζήτησε ο Πρόεδρος να προβείτε σε ενέργειες σε σχέση με την τουρκική τράπεζα Halkbank ή για οποιαδήποτε συνεχιζόμενη επιβολή του νόμου των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την τουρκική τράπεζα; Εάν ναι, τι κάνατε και τι απαντήσατε;
• Στη συνάντησή σας τον Οκτώβριο του 2019 με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητήθηκε το θέμα της Halkbank; Τι, εάν κάνατε, επικοινωνήσατε τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Halkbank;
• Έχετε λάβει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε το κανάλι εξωτερικής πολιτικής που ο Τζάρεντ Κούσνερ ίδρυσε με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν;

Στην επιστολή του ο Ρόμπερτ Μενέντεζ υποδεικνύει στον Μάικ Πομπέο ότι τα όσα ισχυρίζεται στο βιβλίο του ο Μπόλτον “εγείρουν ερωτηματικά” για τις “προσπάθειες του Προέδρου να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια για τα προσωπικά του πολιτικά επιχειρήματα και συμφέροντα”.

Πρόταση για Κριμαία και Κύπρο

Πρόσφατα το τουρκικό κόμμα “Βατάν” είχε παρουσιάσει πρόταση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα αναγνωρίσει ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία. Το σκεπτικό τής εν λόγω πρότασης – την οποία παρουσίασαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης – έχει να κάνει με την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Το τουρκικό κόμμα “Βατάν” (Πατρίδα) παρουσίασε την πρότασή του σε μια διαδικτυακή διάσκεψη κάνοντας λόγο για σχέδιο φιλίας και ειρήνης της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου.

Στην πρόταση δεν γίνεται μόνο αναφορά στην Κριμαία αλλά υποστηρίζεται πως παράλληλα θα πρέπει να αναγνωριστεί η λεγόμενη “τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου“, καθώς επίσης και η “δημοκρατία της Αμπχαζίας“.

*Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας