Από τον Αύγουστο, που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 100 εξωδικαστικοί φόνοι πρώην εργαζομένων του κράτους, σύμφωνα με καταγγελίες που θεωρούνται αξιόπιστες από τον ΟΗΕ.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των φόνων φέρεται ότι διαπράχθηκαν από τις ντε φάκτο αρχές ή συνεργάτες τους, σύμφωνα με μια εσωτερική έκθεση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.
Τζιχαντιστές της οργάνωσης ISIL-KP, που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, είναι ύποπτοι σε περισσότερους από 50 φόνους, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο ΟΗΕ επικαλείται κατηγορίες τις οποίες θεωρεί αξιόπιστες και οι οποίες έχουν ληφθεί από την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν από τα μέσα Αυγούστου σχετικά με πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, δυνάμεις ασφαλείας και στρατιωτικό προσωπικό.
Αριθμός ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφων βρέθηκαν επίσης αντιμέτωποι με «επίθεση, εκφοβισμό, παρενόχληση, αυθαίρετη σύλληψη, κακομεταχείριση και φόνους» κατά τους τελευταίους μήνες, προστίθεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οκτώ μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και δύο εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης στο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν από τους Ταλιμπάν, τους ισλαμιστές ή άγνωστους δράστες.
Ο Γκουτέρες δήλωσε πως η σοβαρή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το Αφγανιστάν, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν οι Ταλιμπάν δεν είναι απομονωμένοι διεθνώς και δήλωσε πως η ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τους ντε φάκτο κυβερνήτες της χώρας έχει κρίσιμη σημασία.
Ο ίδιος πρότεινε μια νέα δομή για την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, η οποία θα συντονίζει από τη μια πλευρά την πολιτική εξέλιξη και από την άλλη την ανθρωπιστική αρωγή.