Αυταρχικό παραλήρημα Ραχόι: Καταργεί κυβέρνηση και Βουλή Καταλονίας!

2212
ραχόι
Ευλογούν Ραχόι: ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία.

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ισπανία, με τον Μαριάνο Ραχόι να δίνει νέα σκληρή απάντηση προχωρώντας σε κίνηση διάλυσης του καταλανικού κοινοβουλίου. Λίγες ώρες αφότου η Γερουσία αποφάσισε να εγκρίνει τα μέτρα που προωθεί ο Μαριάνο Ραχόι για να τεθεί η Καταλονία υπό κηδεμονία, ο Ισπανός πρωθυπουργός όρισε την 21η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Καταλονία.
Μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, γνωστοποίησε την απόφασή του να αποπέμψει τον Κάρλες Πουτζδεμόντ και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Όπως αναμενόταν, ο Ραχόι προχώρησε στο πρώτο βήμα προς το μέτρο το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 155 και με το οποίο ο Ισπανός πρωθυπουργός καθαιρεί το σύνολο της καταλανικής κυβέρνησης.
Ο Ραχόι και σε αυτήν του την ομιλία στάθηκε στο θέμα της νομιμότητας και στην ανάγκη τήρησης της Δημοκρατίας όπως αυτή προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ισπανίας.
«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής της καταλανικής διοίκησης να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε.
Νωρίτερα, την ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το τοπικό κοινοβούλιο, ενώ η ισπανική Γερουσία αποφάσισε να προχωρήσει στην επιβολή άμεσων μέτρων που θα αναστείλουν την αυτονομία της περιοχής.
Η ισπανική κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου.
Ο Ραχόι ζητεί έγκριση να αναλάβει «τη λειτουργία της Τζενεραλιτάτ της Καταλωνίας όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τα ψηφιακά μέσα». Αυτό το μέτρο αφορά στον πλήρη έλεγχο του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Πληροφόρησης (CCTI), που συντονίζει όλα τα πληροφοριακά συστήματα της τοπικής κυβέρνησης.
Επιπλέον, με την ενεργοποίηση του άρθρου 155, θα περάσουν υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (TV3 και Catalunya Radio), προκειμένου να εξασφαλίζεται «η εκπομπή αξιόπιστων, αντικειμενικών και ισορροπημένων ειδήσεων».

Υποστήριξη στον Ραχόι από Γερμανία και Γαλλία

Η γερμανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας εκ μέρους της Καταλονίας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχει την «πλήρη στήριξή του».

ΗΠΑ: Θέλουμε ενωμένη Ισπανία

«Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει την ψήφο της καταλανικής βουλής για ανεξαρτησία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

«Βασίζεται σε μία ψήφο που έχει ανακηρυχθεί παράνομη από τα ισπανικά δικαστήρια. Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την τήρηση του κράτους δικαίου, να γίνει σεβαστό το Ισπανικό Σύνταγμα και να διατηρηθεί η ισπανική ενότητα».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Σκωτίας εμφανίστηκε περισσότερο θετικά διακείμενη προς την Καταλονία, χωρίς εντούτοις να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
«Κατανοούμε και σεβόμαστε την θέση της καταλανικής κυβέρνησης» δήλωσε σήμερα η Φιόνα Χίσλοπ, η υπουργός Εξωτερικών της Σκοτίας, στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).
«Ενώ η Ισπανία έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στην ανεξαρτησία, ο λαός της Καταλονίας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει το ίδιο του το μέλλον» τόνισε.
Η Σκωτσέζα υπουργός απηύθυνε έκκληση για τη διεξαγωγή «διαλόγου με στόχο την εύρεση μιας λύσης που θα σέβεται τη δημοκρατία» εκτιμώντας ότι το να τεθεί σε καθεστώς κηδεμονίας η περιφέρεια από την κεντρική διοίκηση «δεν μπορεί να είναι η λύση».
Η Ουκρανία ούτε αναγνωρίζει ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πάβλο Κλίμκιν.

Τη στήριξή της στην Μαδρίτη εξέφρασε και η αμερικανική κυβέρνηση με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι είναι υπέρ της «ενότητας» της Ισπανίας

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η καταλανική κρίση είναι ένα εσωτερικό ζήτημα που θα πρέπει να λύσει η ισπανική κυβέρνηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας