Απύθμενο ανθελληνικό θράσος στη περίφραξη του προεδρικού μεγάρου της Αλβανίας

775

Η ανακοίνωση διαμαρτυρίας του ΕΛΙΣΜΕ

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε το ΕΛΙΣΜΕ σχετικά με το θέμα της έκθεσης φωτογραφιών και κειμένων στην περίφραξη του προεδρικού μεγάρου της Αλβανίας, για το αποκαλούμενο θέμα της «γενοκτονίας» δήθεν των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας, κατά την απελευθέρωση της Ελλάδος από την Γερμανική κατοχή το 1944. 

«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ) εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την “φιλοξενία” στο Προεδρικό Μέγαρο στα Τίρανα μιας ανιστόρητης και ανθελληνικής έκθεσης φωτογραφιών και κειμένων αφιερωμένης στην ούτω πως μια αποκαλουμένη “γενοκτονία των Τσάμηδων”. Επίσης εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την στάση του Αλβανού Προέδρου κ. Ιλιρ Μέτα, ο οποίος όχι μόνον εδέχθη να “φιλοξενήσει” την ανθελληνική αυτή εκδήλωση, αλλά την επισκέφθηκε και ενημερώθηκε επ’ αυτής. Ως εικώς η δικαιολογία που προέβαλε το φερέφωνο του, ότι ο Αλβανός Πρόεδρος δεν ενστερνίζεται το “μήνυμα’ της έκθεσης, όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά καθιστά περιττό οποιοδήποτε σοβαρό σχόλιο.

Το γεγονός ότι η Αλβανική Κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση για το γεγονός, επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι οι ανθελληνικές αυτές δραστηριότητες όχι μόνο υποθάλπονται, αλλά και εμμέσως ενθαρρύνονται.

Είναι εξοργιστικό ότι η συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα που συμμάχησε με τις φασιστικές και ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις στον Β΄ΠΠ και ευθύνεται για μακράν σειρά αγριοτήτων σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Ηπείρου, έχει το θράσος να διεκδικεί την επιστροφή τους στον “τόπο του εγκλήματος” και την ανάκτηση των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία εγκατέλειψαν οικειοθελώς για να αποφύγουν την δίκαιη τιμωρία τους μετά τον πόλεμο.

READ MOREΝέες απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους: Δεν θα μπαίνουν… πουθενά – Η τελευταία πράξη πριν το ολικό lockdown

Η γενικότερη στάση της αλβανικής πλευράς σε επίδειξη ανοχής στην παραποίηση της ιστορίας και σε εγκλήματα πολέμου, όχι μόνον δεν συνάδει με τις επίσημες διακηρύξεις της περί καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας με την χώρα μας, αλλά δημιουργεί αμφιβολίες καθ’ όσον αφορά στην προσήλωση της στις αρχές περί δικαίου και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής της πορείας. Μιας πορείας η οποία σίγουρα δεν μπορεί να ευοδωθεί εάν δεν σημειωθεί μια ειλικρινής και οριστική αναστροφή της αδιέξοδης αυτής αλβανικής πολιτικής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας