Κολοσσιαία συμφωνία ΗΑΕ-Τουρκίας-Αδυναμία Αθήνας έφερε προσέγγιση «εχθρών»

889

Τι συνέβη και πώς φτάσαμε στην απώλεια του πιο σημαντικού συμμάχου της Ελλάδας.

Ο διάδοχος του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναγιάν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν υπέγραψαν σήμερα μια κολοσσιαία συμφωνία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΑΕ και της Τουρκίας, ύψους 10 δισ. δολ., άμεσα (!) εκτελεστής, τελειώνοντας με έναν «εκκωφαντικό» τρόπο την αντιπαλότητα της τελευταίας επταετίας που κορυφώθηκε μεταξύ 2016-2020 στην σύγκρουση των δύο χωρών στην Λιβύη και έφτασε μέχρι και στην υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-ΗΑΕ. 

Η τελική τουρκική επικράτηση στην βορειοαφρικανική χώρα και η «υπαγόρευση» από τις ΗΠΑ της «αποσυμπίεσης» των σχέσεων με το Κατάρ, αλλά και η υπόσχεση Ρ.Τ.Ερντογάν να «βραχυκυκλώσει» την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ήταν καθοριστικές προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης.

Ειδικά η περίπτωση του Κατάρ, του κορυφαίου συμμάχου της Τουρκίας, με το οποίο οι σχέσεις είχαν μπει στο «κόκκινο» από τον αραβικό κόσμο (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Ιοδρανία είχαν φτάσει μια ανάσα πριν εισβάλλουν στο Κατάρ. Το Εμιράτο διασώθηκε από την αποστολή μιας τουρκικής Ταξιαρχίας στην τουρκική βάση στην χώρα και την σαφή προειδοποίηση της Άγκυρας ότι θα εμπλακεί ενεργά υπέρ του Κατάρ), είναι απόλυτα χαρακτηριστική.

Έτσι από τον περασμένο Σεπτέμβριο επικράτησαν στο Αμπού Ντάμπι οι κύκλοι που ήθελαν προσέγγιση με την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας