Αποκάλυψη: Σκληρό μπρα ντε φερ Αθήνας-Καΐρου. H “αχόρταγη” Αίγυπτος

508
Αποκάλυψη: Σκληρό μπρα ντε φερ Αθήνας-Καΐρου

Τεράστιο παρασκήνιο βρίσκεται πίσω από την αιφνιδιαστική μετάβαση αύριο του ΥΠΕΞ, Ν.Δένδια, σε Αίγυπτο και Κύπρο. Σε εξέλιξη βρίσκεται σκληρό μπρα ντε φερ γύρω από τον αγωγό EastMed και πιθανά ανταλλάγματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται άλλωστε να σταλεί ελληνική ρηματική διακοίνωση επί του θέματος πριν ή έπειτα από το ταξίδι Ν.Δένδια.

Ουσιαστικά τα όσα έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν το χτεσινό γαλλικό δημοσίευμα που έφερε στην επιφάνεια το WarNews247:

Ο Κ.Μητσοτάκης επέλεξε να θυσιάσει Κύπρο και Καστελόριζο για να πετάξει εκτός Αν. Μεσογείου την Τουρκία.

Τί αποκαλύπτει η εφημερίδα “Το Βήμα”

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος παρουσίασε κατά την διήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο στην οποία συνοδευόταν και από τον πανίσχυρο υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Ταρέκ Ελ Μόλα,  την ιδέα για αλλαγή όδευσης του East-Med ώστε μεταξύ των άλλων να περιορίζεται ή και να αποτρέπεται η δυνατότητα της Τουρκίας να δημιουργεί προσκόμματα στην κατασκευή του αγωγού. Tότε το πρώτο μέλημα της ελληνικής πλευράς ήταν να ενημερωθεί η κυπριακή ηγεσία.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια στη Λευκωσία στις 4 Δεκεμβρίου έγινε και για τον λόγο αυτόν που προαναφέραμε. Στην αποστολή του Ν.Δένδια βρίσκονταν και δύο πρόσωπα που διατηρούν άριστες σχέσεις με την κυπριακή πλευρά: ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Αργότερα ο Κ.Μητσοτάκης μετέφερε την ιδέα και στον Μ.Νετανιάχου, όταν τον επισκέφτηκε στο Ισραήλ όπου αμέσως μετά μετέβη και ο Ν.Αναστασιάδης.

Μοιάζει λοιπόν δύσκολο, αναφέρει “το Βήμα” ότι η Λευκωσία δεν γνώριζε. Αλλωστε η ακραία επιθετική πολιτική της Άγκυρας, η κρίση του καλοκαιριού και η οικονομική βιωσιμότητα του έργου συνάδουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν αποκλείεται άλλωστε να σταλεί ελληνική ρηματική διακοίνωση επί του θέματος πριν ή έπειτα από το ταξίδι Ν.Δένδια.

Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ περιλαμβάνει στο άρθρο 1 μια ρήτρα ότι εφόσον μία από τις δύο χώρες διεξάγει διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο μέρος που μοιράζεται θαλάσσιες ζώνες μαζί τους, τότε θα πρέπει να ενημερώσει την άλλη πλευρά και να διαβουλευτή μαζί της.

Το παρασκήνιο σύμφωνα με την “Καθημερινή”

Τις ημέρες που ακολούθησαν την 18η Φεβρουαρίου και την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο από το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, στην Αθήνα επικράτησε μια αναστάτωση.

Και αυτό γιατί, σε ένα προς παραχώρηση οικόπεδο ακολουθούνταν από τους Αιγυπτίους, τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ.

Αμέσως ακολούθησε ένα τηλεφώνημα του υπουργού Εξωτερικών, Ν.Δένδια, στον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σάμεχ Σούκρι στις 26 Φεβρουαρίου, και λίγες ημέρες αργότερα στις 3 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου είναι αρκετά ισχυρή ωστόσο καλό θα ήταν αυτά τα θέματα να λύνοντας από κοντά.

Ως εκ τούτου, αύριο ο Ν.Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο και από κει στην Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και την κυπριακή ηγεσία προκειμένου να κάμψει και τις ανησυχίες των Κυπρίων σχετικά με την τροπή που λαμβάνει η πιθανότητα υλοποίησης του αγωγού East-Med.

Οι απαντήσεις των Αιγυπτίων

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε όλες τις μέχρι τώρα επαφές που είχαν οι Έλληνες με τους Αιγυπτίους, οι απαντήσεις ήταν διττού χαρακτήρα. Από το Κάιρο μεταδίδεται ότι πράγματι καταφτάνουν θετικά μηνύματα από την Τουρκία ωστόσο η Αίγυπτος παραμένει άκαμπτη καθώς αντιλαμβάνεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό προφίλ το οποίο όμως δεν συνοδεύεται από πράξεις.

Η αιγυπτιακή πλευρά παρέμεινε ασαφής σχετικά με τις προκηρύξεις του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων αποφεύγοντας να διευκρινίσει για ποιον λόγο σε ένα οικόπεδο το οποίο χωρίζεται από τον 28ο Μεσημβρινό επιλέχθηκε στα ανατολικά αυτού του χάρτη (βλέπε χάρτη 2) η τουρκική άποψη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.

Κατά τα λοιπά, ως προς το σκέλος των δυνατοτήτων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο και το Ισραήλ προς την Δύση, η Ελλάδα ενδιαφέρεται να διαδραματίσει ρόλου σταθμού, με την Αλεξανδρούπολη να διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Η συγκεκριμένη όμως πιθανότητα ανησυχεί την Κύπρο καθώς πρακτικά δεν μπορεί να συμμετάσχει στο σχήμα αυτό καθώς η εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων είναι πολύ μακριά…

Η μπλόφα του Σίσι για να γίνει ενεργειακός κόμβος η Αίγυπτος

Άποψη μας είναι ότι η Αίγυπτος λαμβάνοντας υπόψιν την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ , την πολιτική διστακτικότητα της ηγεσίας μας και τα φοβικά σύνδρομα Ελλάδας-Κύπρου, έριξε μια μπλόφα ή αν θέλετε παίζει το παιχνίδι της Άγκυρας προκειμένου να υφαρπάζει τον αγωγό East-Μed και να του αλλάξει όδευση.

Να τον πάρει από την Κύπρο και να γίνει η ίδια διαμετακομιστικός ενεργειακός κόμβος δημιουργώντας χερσαία διαδρομή κατά μήκος της χώρας του και να τον βγάλει στην Κρήτη.

Γι αυτό το πρότεινε άλλωστε και ο ίδιος ο Σίσι. Ρίχνοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πιθανή συμφωνία με Τουρκία (σσ που δεν θα την ήθελε ούτε το Ισραήλ γι αυτό μιλάμε για μπλόφα) και συνυπολογίζοντας την μερική οριοθέτηση που ήδη έχει γίνει, θέλει να στριμώξει την Ελλάδα και την Κύπρο για να πάρει τον αγωγό East-Med.

Aυτό βέβαια κάποιους πολιτικούς μας δεν “τους χαλάει” για να το πούμε απλά, διότι πιστεύουν πως έτσι ξεφορτώνονται την Τουρκία και τις απειλές της για το Καστελόριζο και την Κύπρο στην Αν Μεσόγειο ενώ αφήνουν το θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ μετά τον 28ο Μεσημβρινό στο μακρινό μέλλον.

Και κάτι ακόμη. Με την Αίγυπτο είμαστε σύμμαχοι αλλά τα συμφέροντα είναι πάνω απ’ όλα. Και η Αίγυπτος υπερ-εξοπλίζεται εδώ και χρόνια για να ελέγξει τα κοιτάσματα…

Δείτε χάρτες

1ος Χάρτης: Τα 24 οικόπεδα που προκήρυξε η Αιγυπτιακή Κρατική Πετρελαϊκή Εταιρία.
1ος Χάρτης: Τα 24 οικόπεδα που προκήρυξε η Αιγυπτιακή Κρατική Πετρελαϊκή Εταιρία.
2ος Χάρτης: Τα κοκκινισμένα σημεία στα άνω 3 θαλάσσια οικόπεδα είναι αυτά με τα οποία ‘‘υπονοεί’’ το μήνυμα της η Αίγυπτος.
2ος Χάρτης: Τα κοκκινισμένα σημεία στα άνω 3 θαλάσσια οικόπεδα είναι αυτά με τα οποία ‘‘υπονοεί’’ το μήνυμα της η Αίγυπτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας