Ανατίναξη Πύργων Ν.Υόρκης: Το μεγαλύτερο θύμα τους η αυτοκρατορία των ΗΠΑ.

845
Το μεγαλύτερο θύμα τους η αυτοκρατορία

Strategic Culture Foundation 10-9-21

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Το φαύλο έργο κατέληξε σε αβυσσαλέα αποτυχία λόγω της εγγενούς εγκληματικότητας του.

«Στα τέλη του 20ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την καλύτερη πορεία στον κόσμο σαν κολοσσός. Δεν είχαμε στρατιωτικούς ή οικονομικούς ισοτίμους και η ιδεολογική μας νίκη έναντι των ανταγωνιστών της φιλελεύθερης δημοκρατίας φαινόταν ολοκληρωτική. Η 11η Σεπτεμβρίου τα άλλαξε όλα αυτά», διαπίστωσε το Ινστιτούτο Brookings, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης.

Είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με αυτή την εκτίμηση, ακόμα κι αν δεν μοιραζόμαστε ακριβώς το αίσθημα θλίψης για την απώλεια της θέσης των ΗΠΑ. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και πριν από την άνοδο της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης, οι ΗΠΑ φαινόταν να απολαμβάνουν μια μοναδική στιγμή μονοπολικής κυριαρχίας. Αλλά μετά από 20 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν, που υποτίθεται ότι ήταν η κύρια εκδίκηση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες  φαίνονται  σαν μια αυτοκρατορία σε σύγχυση  και σε πτώση. Που αυτοκαταστράφηκε.

Μια αναδυόμενη Ρωσία και μια ανερχόμενη Κίνα αποτελούν απόδειξη της εμφάνισης ενός πολύ-πολικού κόσμου , όπου οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλλουν τη γεωπολιτική τους βούληση. Αυτή είναι μια εκπληκτική ανατροπή, σε σχετικά σύντομο διάστημα ιστορικού χρόνου.

Τα γεγονότα το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, στο βορειοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή διαμάχης και ραδιουργίας. Η επίσημη εκδοχή, όπως είπε η Επιτροπή Ερεύνης, είναι ότι τέσσερα εμπορικά αεροσκάφη κατελήφθησαν από 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Δύο συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Ένα τρίτο συνετρίβη στο κτίριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον, και ένα τέταρτο κατέπεσε σε ένα χωράφι στην αγροτική Πενσυλβάνια. Πιστεύεται ότι το τελευταίο αεροσκάφος προοριζόταν να χτυπήσει τον Λευκό Οίκο ή το Καπιτώλιο, αλλά οι επιβάτες του κατάφεραν να ανατρέψουν τα σχέδια των αεροπειρατών. Συνολικά, σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτό που λέγεται ότι ήταν η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. Μέχρι και 25.000 άλλοι τραυματίστηκαν.

Εικάζεται ότι μια τέτοια θεαματική παραβίαση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ πρέπει να περιελάμβανε κάποιο βαθμό εσωτερικής βοήθειας στους δράστες, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω σκόπιμης αμέλειας για την πρόληψη της επίθεσης.

Αρκετές επαγγελματικές ομάδες που εκπροσωπούν την εμπειρία χιλιάδων αναλυτών αεροπορίας, πιλότων αεροσκαφών, αρχιτεκτόνων και μηχανικών αμφισβήτησαν την επίσημη αφήγηση. Ειδικότερα, αμφισβητείται ότι τα επιβατικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να έχουν πετάξει με τόση ακρίβεια υπό τις φυσικές συνθήκες που περιγράφονται. Το αποτύπωμα της κατάρρευσης των τριών πύργων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (ο τρίτος δεν χτυπήθηκε καν από αεροπλάνο) υποσκάπτει την εξήγηση ότι τα κτίρια και οι εσωτερικές μεταλλικές κατασκευές τους απλά κατέρρευσαν υπό τη θερμότητα που παράγεται από την έκρηξη των καυσίμων των αεροπλάνων. Υπάρχουν πειστικά στοιχεία στις αναλύσεις εμπειρογνωμόνων ότι τα κτίρια κατεδαφίστηκαν με ελεγχόμενες εσωτερικές εκρήξεις.

Τα φρικτά γεγονότα της 11/9 προσέφεραν τις συνθήκες που μια ομάδα αυτοκρατορικών σχεδιαστών των ΗΠΑ επιθυμούσε απροκάλυπτα. Η φρίκη του κοινού θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να προβάλει την «πλήρους φάσματος κυριαρχία » της αμερικανικής δύναμης παγκοσμίως. Αυτό όχι μόνο συνεπαγόταν άδεια άσκησης στρατιωτικής δύναμης σε όλο τον κόσμο, χωρίς την ενοχλητική νομιμότητα των Ηνωμένων Εθνών. Έδωσε επίσης άδεια για την επιβολή περιορισμών στις πολιτικές ελευθερίες και τη δημοκρατία στο εσωτερικό της χώρας, μέσω διαφόρων παραλλαγών του (με Οργουελιανή καλλωπιστική ονομασία) «Πατριωτικού Νόμου» και της ίδρυσης μιας ακόμη μυστικής υπηρεσίας «Εσωτερικής Ασφάλειας».

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου η Ουάσιγκτον βρισκόταν σε πόλεμο στο Αφγανιστάν, υποτίθεται για να τιμωρήσει τους κυβερνώντες ισλαμιστές Ταλιμπάν, συμμάχους της Αλ Κάιντα. Η Ουάσιγκτον είχε εξ αρχής την βοήθεια του Βρετανού συνεργού της.

Η βιασύνη για πόλεμο μύριζε σκοπιμότητα να επιδειχτεί στον κόσμο το φόβητρο της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης ή η «κυριαρχία πλήρους φάσματος». Είναι αμφίβολο ότι η Ουάσιγκτον περίμενε να κολλήσει στο Αφγανιστάν για άλλα 20 χρόνια – στον μεγαλύτερο πόλεμο της Αμερικής – ο οποίος έλαβε επαίσχυντο τέλος μόλις πριν από δύο εβδομάδες στις 30 Αυγούστου. Σε αυτή την περίοδο των δύο δεκαετιών, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν ένα όργιο στρατιωτικής βίας που περιλαμβάνει έναν άλλο καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ και παρόμοιες καταστροφικές επεμβάσεις σε πολλές άλλες χώρες. Σε κάποιο σημείο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης Ομπάμα, οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν ταυτόχρονα επτά μουσουλμανικά έθνη υπό τον τίτλο  «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας».

Έτσι, η 11η Σεπτεμβρίου και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ανοίγουν μια αποτρόπαια εποχή ακόλαστων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και εγκλημάτων πολέμου από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Αλλά για ποιο σκοπό, ακόμα και από την επίσημη εκδοχή της λογικής; Η τρομοκρατία έχει τώρα εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες από ποτέ. Αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν προειδοποίησε ότι το Αφγανιστάν μπορεί να αποτελέσει εστία τρομοκρατικών ομάδων στο εγγύς μέλλον. Και αυτή η πρόγνωση γίνεται αφού οι ΗΠΑ ξόδεψαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στον 20ετή πόλεμό τους στο Αφγανιστάν προκαλώντας εκατομμύρια απώλειες.

Αυτό το Σαββατοκύριακο πρόκειται να συνεδριάσει η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Αποτελείται από ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, ορισμένα από τα οποία εκδιώχθηκαν από την εξουσία όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν στη χώρα αυτή το 2001. Με άλλα λόγια, μετά από όλο το χάος και τα δεινά που προκλήθηκαν από την αμερικανική στρατιωτική κατοχή – όχι μόνο στο Αφγανιστάν αλλά και σε αρκετές άλλες χώρες που εκτείνονται στην Ασία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη – η ιστορία έχει σημειώσει ένα πλήρη κύκλο.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν ως «αποστολή που ολοκληρώθηκε». Ο Μπάιντεν έχει παραισθήσεις. Το Αφγανιστάν μπορεί να ανακάμψει με τον καιρό, με περιφερειακή στήριξη από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και άλλους. Αλλά αυτή τη στιγμή, η χώρα βρίσκεται σε χειρότερη θέση, όσον αφορά τις ανθρωπιστικές συνθήκες, λόγω του ιμπεριαλιστικού βανδαλισμού των ΗΠΑ. Άλλα έθνη λεηλατήθηκαν και ναυάγησαν κατά τη διάρκεια του 20ετούς οργίου βίας. Δεν έχει ολοκληρωθεί καμία αποστολή. Είναι μια αποστολή που κατέρρευσε εν μέσω αυξανόμενου χάους και ήττας. Επιπλέον, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές θέλουν τώρα να επικεντρωθούν στον «ανταγωνισμό μεγάλης δύναμης» με την Κίνα και τη Ρωσία.

Το συνολικό οικονομικό κόστος του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ εκτιμήθηκε πρόσφατα σε πάνω από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η σπατάλη πόρων αντικατοπτρίζεται στην άθλια κατάσταση της αμερικανικής (και βρετανικής) κοινωνίας, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υποδομές καταρρέουν και η ανισότητα και η φτώχεια βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» της Αμερικής έχει φέρει τις κάποτε σεβαστές Ηνωμένες Πολιτείες σε διεθνή ανυποληψία. Θεωρούνται παγκοσμίως ως ένα αδίστακτο κράτος που είναι διπρόσωπο και παράνομο, ένας εγκληματικός παρίας που η βαρβαρότητά του δεν γνωρίζει  όρια. Ο επιτηδευμένος μανδύας του για τη διεκδίκηση ηγεσίας είναι κουρελιασμένος. Οι ισχυρισμοί του πως υπερασπίζεται τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και ότι αποτελεί μιαν απαραίτητη εξουσία είναι διαστροφή της πραγματικότητας..

Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ άδραξε τη στιγμή της 11ης Σεπτεμβρίου με σκοπό να εδραιώσει την παγκόσμια εξουσία της ως υποτιθέμενου μονοπολικού γίγαντα. Το φαύλο έργο κατέληξε σε αβυσσαλέα αποτυχία λόγω της εγγενούς εγκληματικότητας του.

Καθώς ερευνούμε τα ερείπια που έμειναν μετά την 11/9/2001 – το Αφγανιστάν και τους άλλους αμερικανικούς πολέμους στα τελευταία 20 χρόνια- ίσως ο πιο εξέχων νεκρός να είναι οι αμερικανικές βλέψεις για παγκόσμια κυριαρχία.

Τελικά, παρά τις ανείπωτες ανθρώπινες τραγωδίες, αυτό είναι κάτι καλό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας