Όπως είναι ήδη γνωστό ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο αναγνώρισε πως η Κριμαία αποτελεί ρωσικό έδαφος αλλά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο RIA Novosti, στην οποία αποκάλυψε το παρασκήνιο της ανάκτησης της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014.
Συγκεκριμένα, ο Λευκορώσος ηγέτης αποκάλυψε ότι ο ουκρανικός Στρατός, ήταν αυτός που αντιτάχθηκε στην ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χερσόνησο και επικοινώνησε με τη ρωσική πλευρά και προσφέρθηκε να αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής μέχρι να δράσουν οι Ρώσοι!
Προφανώς, τα περισσότερα στελέχη του ουκρανικού Στρατού προέρχονταν από την Κριμαία και άρα ήταν Ρώσοι και συνεπώς έδρασαν ακαριαία ενάντια στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια.
«Αυτοί (Ουκρανοί στρατιωτικοί. – Ed. Σημείωση) πλησίασαν τους Ρώσους, δεν ήταν στο υψηλότερο στρατιωτικό επίπεδο .
Έγινε μια κουβέντα και προειδοποίησαν τους Ρώσους ότι η Κριμαία δεν θα ήταν ρωσική αν δεν κάναν συγκεκριμένες ενέργειες.
Δεν θα είναι ούτε ουκρανικό. Ποιανού θα ήταν; Του ΝΑΤΟ. Τότε το ΝΑΤΟ εγκλωβίστηκε στην Κριμαία. Και μετά από μια άλλη συνάντηση με τους Ρώσους …
Πρότειναν «να πείτε στον πρόεδρό σας» εκεί ότι πρέπει να λυθεί το θέμα της Κριμαίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, αναφέρθηκαν στον Πρόεδρο της Ρωσίας », είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος και αναφέρει το defencenet.ru.
Σε συνέντευξή του, ο Λουκασένκο ισχυρίζεται ότι εκείνη την εποχή στρατώνες για στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ προετοιμάζονταν ήδη στη Σεβαστούπολη.
«Επομένως, όσοι υπηρέτησαν εκεί στην Κριμαία, το είδαν, Ουκρανοί, πρώην Σοβιετικοί στρατηγοί και αξιωματικοί. Και πρόσφεραν στους Ρώσους», είπε ο Λουκασένκο στην εφημερίδα.
Παραδέχτηκε επίσης ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε τη νομική λύση του προβλήματος.
«Ήταν απολύτως υπέρ. Γνωρίζω τη θέση του Πούτιν – σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Κριμαία », πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας.
Ο ηγέτης της Λευκορωσίας παραδέχτηκε ότι “είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων” :
«Η Κριμαία πρέπει να σωθεί. Και ο Πούτιν επέμεινε σε δημοψήφισμα. Ως εκ τούτου, η χερσόνησος έγινε μέρος της Ρωσίας χωρίς να ρίξει ούτε μια βολή.. Μια εθνική ψηφοφορία επανένωσε νομικά την Κριμαία με τη Ρωσία», συνόψισε ο Λουκασένκο.
Η περιοχή έγινε μέρος της Ρωσίας αφού πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014: Tο 97,47% του πληθυσμού της περιοχής ψήφισε υπέρ της προσχώρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Δύση δεν αναγνωρίζει αυτό το δημοψήφισμα· κατά συνέπεια, δεν αναγνωρίζει τη βούληση των κατοίκων της περιοχής, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία και είναι συνειδησιακά Ρώσοι.
Επί του παρόντος, σημαντικός αριθμός ρωσικών στρατευμάτων είναι σταθμευμένος στην Κριμαία, γεγονός που καθιστά αδύνατο να εφαρμοστούν τυχόν σχέδια της Δύσης και της Ουκρανίας καθώς θα οδηγούσαν σε άμεση έναρξη πυρηνικού πολέμου, από τον οποίο ακόμα και οι ΗΠΑ ξέρουν ότι θα έβγαιναν κατεστραμμένες.
Η χερσόνησος της Κριμαίας και τα περίχωρά της ήταν μέρος του Χανάτου της Κριμαίας, ενός οθωμανικού προτεκτοράτου από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, και εντάχθηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1783.
Ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Κριμαία επέστρεψε στο ελληνικό της όνομα – Ταυρίδα. Η ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές του εικοστού αιώνα αποφάσισε να μετονομάσει την περιοχή σε Κριμαία και το 1954 – να τη μεταφέρει από τη Ρωσική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία στην Ουκρανία (στο πλαίσιο της ακεραιότητας μιας χώρας – της ΕΣΣΔ) .
Το 1991, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η περιοχή παρέμεινε στο έδαφος της Ουκρανίας ως Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας και η Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της χερσονήσου (και το ιστορικό λιμάνι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας), έλαβε επίσης ειδικό καθεστώς αυτονομίας.
Το 2014 διεξήχθη δημοψήφισμα στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της χερσονήσου ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Έτσι, από το 2014, η πλήρης κυριότητα του θέματος πέρασε στη Ρωσία, την οποία η Ουκρανία θεωρεί παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και η οποία δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Η Κριμαία και η Σεβαστούπολη έγιναν η 84η και η 85η ομοσπονδιακή ενότητα της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το θέμα της έχει κλείσει για πάντα.
Πώς στο ΝΑΤΟ σκέφτονται ότι θα μπορέσουν να την αποσπάσουν από την Ρωσία, με το 90% του πληθυσμού να είναι Ρώσοι, ουδέποτε το έχουν εξηγήσει δημοσίως.