Έρευνα: Τα ΜΜΕ δεν ονομάζουν «τρομοκράτες» τους ακροδεξιούς δράστες επιθέσεων

1039
έρευνα

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές που πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χαρακτηριστούν ως τρομοκράτες από τα μέσα ενημέρωσης, σε σχέση με τους ακροδεξιούς που πραγματοποιούν επιθέσεις. Αυτό έδειξε μία νέα έρευνα που βασίστηκε στην ανάλυση περισσότερων από 200 χιλιάδες άρθρων και ραδιοτηλεοπτικών ειδήσεων, την οποία παρουσίασε ο Guardian.

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα της ανάλυσης έδειξε ότι οι επιθέσεις Ισλαμιστών συνδέονταν με την τρομοκρατία σε περισσότερο από το 78% των δελτίων και των άρθρων που αναφέρονταν στο γεγονός. Αντίθετα, οι ακροδεξιοί που πραγματοποίησαν παρόμοιες επιθέσεις χαρακτηρίζονταν ως τρομοκράτες μόλις στο 24% των σχετικών δελτίων και άρθρων.

Την έρευνα πραγματοποίησε η ομάδα Signal AI, αντλώντας υλικό από μία βάση δεδομένων με ειδήσεις, που είχε δημιουργηθεί για να βοηθά διάφορες εταιρείες να ελέγχουν τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε έντυπες ειδήσεις για 11 διαφορετικές τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία, όπως και τα κείμενα από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων σε 80 διαφορετικές γλώσσες. Εντόπισαν τελικά ότι ο τρόπος με τον οποίο καλύπτονται οι επιθέσεις από ισλαμιστές και από ακροδεξιούς διαφέρει σημαντικά, λόγω ενός ευρύτερου δισταγμού των ΜΜΕ να περιγράψουν ως τρομοκράτες τους ακροδεξιούς που πραγματοποίησαν επιθέσεις.

Κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στο χαρακτηρισμό του δράστη ως τρομοκράτη είναι η στάση των πολιτικών ηγετών απέναντι στα γεγονότα.

Για παράδειγμα, μία εξαίρεση στο γενικό κανόνα αποτέλεσε η πρόσφατη ένοπλη επίθεση σε τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία. Τα μέσα ενημέρωσης σύντομα χαρακτήρισαν τον ακροδεξιό δράστη ως τρομοκράτη, καθώς μόλις λίγες ώρες μετά τα γεγονότα η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας, Τζασίντα Άρντερν, χαρακτήρισε την επίθεση ως τρομοκρατική. Τα ΜΜΕ υιοθέτησαν την προσέγγισή της.

Αντίθετα, άλλοι πολιτικοί ηγέτες, όπως για παράδειγμα ο Ντόναλντ Τραμπ, σπάνια χαρακτηρίζουν παρόμοια περιστατικά ως τρομοκρατικά. Αυτό συνέβη στην επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2018, με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν σε πολύ μικρότερο ποσοστό τον όρο «τρομοκράτης».

Σημαντικό ρόλο στον τρόπο παρουσίασης των δραστών παίζει επίσης η αρχική πηγή, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο καλύπτονται οι επιθέσεις από τους διεθνείς ανταποκριτές και τα μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν ότι συνολικά ισχύει ο γενικός κανόνας ότι οι επιθέσεις ισλαμιστών είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιαστούν ως τρομοκρατικές πράξεις σε σχέση με τις επιθέσεις με ακροδεξιά κίνητρα.

*Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας