Άνοδος της στάθμης των θαλασσών και 200 εκατ. εκτοπισμένοι

1956
στάθμης

Επιστήμονες πιστεύουν ότι η στάθμη των θαλασσών θα μπορούσε να ανέβει πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, καθώς το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική επιταχύνεται.

Η επικρατούσα άποψη έως τώρα ήταν ότι το επίπεδο των θαλασσών θα μπορούσε να ανέβει το πολύ έως και σχεδόν ένα μέτρο έως το 2100. Μία νέα μελέτη προβλέπει ότι θα μπορούσε να είναι σχεδόν διπλάσιο. Το αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το ζήτημα της στάθμης των θαλασσών ήταν ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα που εξέτασε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), όταν εξέδωσε την Πέμπτη αξιολόγησή της το 2013. Τότε προειδοποιούσε ότι η συνεχιζόμενη άνοδος της θερμοκρασίας θα αύξανε τη στάθμη της θάλασσας κατά 53 έως 98 εκατοστά έως το 2100. Πολλοί επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι αυτή ήταν μία υπερβολικά συντηρητική εκτίμηση.

Ορισμένοι από τους κορυφαίους ερευνητές στο πεδίο αυτό ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία μελέτη, στη βάση των όσων γνωρίζουν ότι συμβαίνει ήδη στη Γροιλανδία, τη δυτική και ανατολική Ανταρκτική. Κατά τη γνώμη τους εάν οι εκπομπές ρύπων συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει από 62 έως και 238 εκατοστά έως το 2100.

Η άνοδος της στάθμης κατά 2 μέτρα ή και περισσότερο θα γίνει πραγματικότητα εάν η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβει έως και 5 βαθμούς Κελσίου, εάν δηλαδή οι άνθρωποι αδρανήσουν και δεν μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Πρόκειται για το πλέον εφιαλτικό σενάριο για τον πλανήτη και συγκεντρώνει 5% πιθανότητες.  Το ποσοστό δεν ακούγεται υψηλό, αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη και μία στις 100 πιθανότητες δεν μπορεί να αγνοείται. «Εάν σας έλεγα ότι έχετε μία στις 20 πιθανότητες να σκοτωθείτε εάν περάσετε αυτό τον δρόμο, δεν θα το κάνατε» σχολιάζει χαρακτηριστικά στο BBC o καθηγητής Τζόναθαν Μπάμπερ του πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Στο εφιαλτικό σενάριο της αδράνειας ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει μία έκταση γης 1,79 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων- ίση περίπου με το μέγεθος της Λιβύης.

Μεγάλο μέρος της έκτασης μάλιστα θα είναι καλλιεργήσιμες περιοχές, κρίσιμες για την επισιτιστική επάρκεια, όπως το δέλτα του Νείλου. Τεράστιες εκτάσεις του Μπαγκαντλές θα είναι πλέον μη κατοικήσιμες, ενώ υπό απειλή θα βρεθούν μεγαλουπόλεις, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και η Σανγκάη.

Για να κατανοήσει κανείς τι θα συμβεί σε μία τέτοια περίπτωση, ο καθηγητής Μπάμπερ αναφέρει: «Στην προσφυγική κρίση της Συρίας είχαμε 1 εκατομμύριο ανθρώπους να εκτοπίζονται από τις εστίες τους. Σε περίπτωση ανόδου της στάθμης κατά 2 μέτρα το πρόβλημα θα ήταν 200 φορές μεγαλύτερο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας