Ζελένσκι «ξήλωσε» όλο το ΥΠΑΜ-Κόλαση η αντεπίθεση-Απώλειες Μονάδων 80-90%

1177

Η κυβέρνηση στην Ουκρανία αποφάσισε σήμερα να παύσει από τα καθήκοντά τους έξι αναπληρωτές και υφυπουργούς Άμυνας – ανάμεσά τους και η Χάνα Μαλιάρ – μετά τον διορισμό νέου υπουργού Άμυνας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Με τις αλλαγές αυτές, ο Β.Ζελένσκι, καρατομεί όλους μετά τον υπουργό, τους υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας που συμμετείχαν στην οργάνωση και τον καθορισμό των στόχων της αντεπίθεσης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου Taras Melnichuk, παρελθόν αποτελούν οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Vladimir Gavrilov, Vitaly Deinega, Anna Malyar, Rostislav Teodozievich, Denis Sharapov και Andrey Shevchenko.

Η κυβέρνηση δεν αιτιολόγησε τις απολύσεις αυτές. Η Χάνα Μαλιάρ, είχε επιφορτισθεί το τελευταίο διάστημα με τις δημόσιες ενημερώσεις για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Η Μαλιάρ, δικηγόρος που ειδικεύεται στα εγκλήματα πολέμου, ήταν υφυπουργός Άμυνας από το 2021 και η τελευταία ενημέρωσή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Την περασμένη εβδομάδα αντιμετώπισε επικρίσεις αφού είχε αρχικά αναφέρει πως οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν από τις ρωσικές δυνάμεις ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, αλλά αργότερα διευκρίνισε πως η πληροφορία ήταν ανακριβής και ότι εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες γύρω από το χωριό αυτό.

Ο Ρουστέμ Ουμέροφ διορίσθηκε υπουργός Άμυνας πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες αντικαθιστώντας τον Ολέκσιι Ρέζνικοφ. Μέσα ενημέρωσης κατηγορούσαν το υπουργείο για διαφθορά όταν ήταν υπουργός ο Ρέζνικοφ, αν και ο ίδιος δεν είχε κατηγορηθεί.

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι σημείωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν drones όπου δεν μπορούν να περάσουν τεθωρακισμένα οχήματα.

Ταυτόχρονα, το Κίεβο ελπίζει απεγνωσμένα για συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας από το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, όπως πιστεύει ο επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Kirill Budanov, οι δυτικοί εταίροι κρύβουν διαθέσιμα αποθέματα όπλων. Επίσης, ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών παραπονέθηκε ότι η ίδια η Ρωσία είναι σε θέση να παρέχει στα στρατεύματά της όπλα.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η Hanna Malyar είχε αναφέρει πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το Bakhmut την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει απελευθερώσει 51 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοντά στο Bakhmut από την έναρξη της αντεπίθεσης.

Σύμφωνα με τη Hanna Malyar, η Ουκρανία έχει ανακαταλάβει πάνω από 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την έναρξη της αντεπίθεσης στις αρχές Ιουνίου.

Πάντως, η ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda υποστηρίζει επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από την κυβέρνηση, πως και οι έξι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας υπέβαλλαν οικειοθελώς τις παραιτήσεις τους κατόπιν αιτήματος του νέου υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, Rustem Umerov.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους, ενώ γίνεται λόγος για πλήρη αναδιοργάνωση του υπουργείου Άμυνας.

Military Watch: Η Ουκρανία χάνει το 80% με 90% όσων στρατολογούνται, καταστροφή

Τα ουκρανικά στρατεύματα υφίστανται τεράστιες απώλειες, αναφέρει το αμερικανικό ΜΜΕ Military Watch.

Ένας ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας στρατολόγησης της περιοχής Poltava, ο αντισυνταγματάρχης Vitaly Berezhny αποκάλυψε ότι από τα 100 άτομα που εντάχθηκαν στις μονάδες το φθινόπωρο του 2022, παρέμειναν μόνο 10-20.

Το επίπεδο των απωλειών στις στρατεύσιμες μονάδες το περασμένο έτος ήταν 80-90% ανέφερε ο Ουκρανός αντισυνταγματάρχης!

Οι δημοσιογράφοι υπενθύμισαν ότι το Υπουργείο Άμυνας διεύρυνε πρόσφατα το φάσμα των ατόμων που υπόκεινται σε στράτευση.

Έτσι, άνδρες με ηπατίτιδα, ασυμπτωματική μόλυνση από τον ιό HIV και θεραπευμένη φυματίωση μπορούν να μπουν στο στρατό, σημειώνει το άρθρο.

Οι συγγραφείς γράφουν ότι ο στρατός εφοδιάστηκε με τουφέκια και στολές της σοβιετικής εποχής και στάλθηκε στην πρώτη γραμμή χωρίς καμία εκπαίδευση.

Παραδοχή Milley: Η ουκρανική αντεπίθεση δεν πετυχαίνει, είναι δύσκολη και αιματηρή

Η αντεπίθεση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν θα επιτρέψει την πλήρη εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Mark Milley, σε συνέντευξή του στο CNN.

«Η επίθεση, αν και σημαντική, έχει επιχειρησιακούς και τακτικούς στόχους που είναι περιορισμένοι.

Ακόμη και αν επιτευχθούν πλήρως, δεν θα χτυπήσουν εντελώς τους Ρώσους, που είναι ο ευρύτερος στρατηγικός στόχος του Ζελένσκι.

Ο αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πόσο χρόνο μπορεί να χρειαστεί το Κίεβο για να επιτύχει τους στόχους του, σημειώνοντας πάντως πως η σύρραξη θα διαρκέσει «αρκετά».

Ταυτόχρονα, ο Mark Milley χαρακτήρισε την αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ως «μακρά, δύσκολη και αιματηρή».

Spiegel: Τρεις μήνες κόλαση ήταν η αντεπίθεση για τους Ουκρανούς

Ο ουκρανικός στρατός διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ρωσικές νάρκες, αναφέρει το Γερμανικό Spiegel, επικαλούμενο στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δεν έχουμε ακόμη σύγχρονα μαχητικά F-16.

Οι δυτικοί εκπαιδευτές μας λένε να αποφεύγουμε τις ναρκοθετημένες περιοχές.

Πώς να μετακινηθούμε;

Όλα εδώ έχουν ναρκοθετηθεί και αν καθαρίσουμε κάτι, εμφανίζονται νέες νάρκες.

Δεν μπορείς να κυκλοφορείς εδώ;»

Σύμφωνα με στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω των ναρκών, η αντεπίθεση μετατράπηκε σε «τρεις μήνες κόλασης», αναφέρει το Spiegel.

Ο ουκρανικός στρατός χάνει όχι μόνο μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού, αλλά και στρατιώτες, σημείωσε το Spiegel.

«Αυτό είναι τρομακτικό.

Έχουμε κυρίως στρατιώτες εδώ που ανατινάχτηκαν από νάρκες», σχολίασε Ουκρανός χειρουργός, ο οποίος εργάζεται σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

Πολλοί στρατιώτες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων παραδέχτηκαν ότι εκτίμησαν εσφαλμένα την κατάσταση πριν από την έναρξη της αντεπίθεσης, νομίζοντας ότι ο εχθρός δεν θα ήταν τόσο ισχυρός.

Οι Ρώσοι βάζουν με μαεστρία νάρκες. Δεν πρέπει να υποτιμηθούν», κατέληξε Ουκρανός στρατιωτικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας