Ζελένσκι πανηγυρίζει…για ένα “οικισμό”(Κλισίφκα)-Ρώσοι ετοιμάζουν αντεπίθεση 52-χιλιάδων με ισχύ πυρός

1904

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας ανακατέλαβαν μετά την Αντρίιβκα και το χωριό Κλισίφκα, μία κοινότητα στρατηγικής σημασίας που βρίσκεται νότια της πόλης του Μπαχμούτ.

«Η Κλισίφκα απαλλάχθηκε από τους Ρώσους», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ολεξάντρ Σίρσκι, αρχηγός του ουκρανικού στρατού ξηράς.

«Θέλω να μνημονεύσω ιδιαιτέρως τους στρατιώτες που επιστρέφουν στην Ουκρανία τα εδάφη της, βήμα βήμα, στην ζώνη του Μπαχμούτ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καθημερινό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

«Κλισίφκα: μπράβο!» πρόσθεσε απαριθμώντας τις στρατιωτικές μονάδες που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση.

Το χωριό, με πληθυσμό λίγων εκατοντάδων κατοίκων πριν τον πόλεμο, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση για την ανακατάληψη της Κλισίφκα έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης Αντριίφκα, νότια του Μπαχμούτ. Ο ρωσικός στρατός αρνήθηκε το γεγονός.

Ο Ιλιά Γέβλαχ, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων του ανατολικού μετώπου, εξήγησε από την πλευρά του ότι η ανακατάληψη της Κλισίφκα μπορεί να βοηθήσει τον στρατό να περικυκλώσει το Μπαχμούτ.

Η σημασία της ουκρανικής επιτυχίας

«Είναι πρώτα από όλα ο έλεγχος των δρόμων ανεφοδιασμού που επιτρέπει την τροφοδοσία του Μπαχμούτ. Είναι επίσης η έκθεση των πτερύγων του μετώπου, κυρίως στον νότο, αυτό που θα μας επιτρέψει να προωθηθούμε αποτελεσματικότερα εις βάθος στις εχθρικές γραμμές».

«Η σιδηροδρομική γραμμή είναι πολύ σημαντική για τους Ρώσους. Έχουν γίνει σφοδρές μάχες» για τον έλεγχο της ζώνης αυτής, είπε.

Το Μπαχμούτ είναι πλέον ευάλωτο από τα νότια πλευρά του. Το ουκρανικό πυροβολικό μπορεί να βάλει εναντίον στόχων μέσα στην πόλη.

Το Μπαχμούτ, πόλη 70.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο , κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις έπειτα από μία από τις πλέον μακροχρόνιες και αιματηρές μάχες του πολέμου.

Ουκρανία: «Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 52 χιλιάδες στρατιώτες γύρω από την Μπαχμούτ»

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 52.000 στρατιώτες στην περιοχή κοντά στο Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των ανατολικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού, Ίλια Γέβλας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, η Ρωσία έχει επίσης συγκεντρώσει περίπου 274 άρματα μάχης, πάνω από 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα, 150 συστήματα πυροβολικού και περισσότερα από 120 συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης (MLRS) στην περιοχή.

Ο Γέβλας είπε επίσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν στη νότια πλευρά της Μπαχμούτ, απωθώντας τα ρωσικά στρατεύματα από τις προηγουμένως κατεχόμενες θέσεις.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την απελευθέρωση της Αντρίιβκα στο Ντονέτσκ, ενός μικρού οικισμού που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια του  Μπαχμούτ.

Σύμφωνα με την 3η Ταξιαρχία Εφόδου, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν ένα καταστροφικό πλήγμα στη ρωσική 72η ταξιαρχία μηχανοκίνητων τυφεκίων κατά τη διάρκεια της μάχης για την Αντρίιβκα.

Η 3η Ταξιαρχία ανέφερε επίσης ότι ο ρωσικός σχηματισμός έχασε τον αρχηγό πληροφοριών του, τρεις διοικητές, σχεδόν όλο το πεζικό του, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματικών, και σημαντική ποσότητα εξοπλισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας