Υπουργείο Εργασίας: «Ξηλώνει» την πενθήμερη εργασία στον επισιτισμό

765
ην πενθήμερη εργασία στον επισιτισμό

Δεν τσάκισαν μόνο το 8ωρο! Στο στόχαστρο έβαλαν και την πενθήμερη εργασία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για ακόμα μια φορά εξαπολύει επίθεση εναντίον του εργαζόμενου λαού νομοθετώντας προς όφελος των αφεντικών.

Την πρόβλεψη για πενθήμερη εργασία, που περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, «ξηλώνει» το υπουργείο Εργασίας, στρώνοντας τον δρόμο να μετατρέπεται το πενθήμερο σε εξαήμερο! Με εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο προβλέπει πως ο εργαζόμενος «δύναται να ζητήσει» τον επιμερισμό των 40 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε έξι ημέρες αντί για πέντε, «για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους».

Πριν λίγες μέρες, πανηγυρίζοντας για την κήρυξη της Σύμβασης ως υποχρεωτικής, ο υπουργός Εργασίας σχολίαζε την «υψηλή παραβατικότητα» στον κλάδο και εξήγγειλε εντατικούς ελέγχους. Μια βδομάδα μετά, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καταργεί το πενθήμερο, κουρελιάζοντας μια από τις πιο σημαντικές προβλέψεις της Σύμβασης.

Μάλιστα, το σκεπτικό της σχετικής εγκυκλίου παρουσιάζει προκλητικά την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας ως …ευνοϊκότερη ρύθμιση που μπορεί να ζητήσει ο εργαζόμενος. Έτσι, μετά τους εργαζόμενους που θέλουν να δουλεύουν 10ωρο για να παίρνουν ρεπό και να μαζεύουν τις …ελιές τους, τους γονείς που «προτιμούν» να δουλεύουν νυχθημερόν για να κάθονται τις Παρασκευές με τα παιδιά, το υπουργείο ανακαλύπτει και τους εργαζόμενους στα εστιατόρια, τα καφέ, τα catering, που για «προσωπικούς λόγους» θέλουν να πάνε και έκτη μέρα στη δουλειά.

Ο εργατολόγος δικηγόρος Γιάννης Καρούζος υπογραμμίζει ότι από τη στιγμή που το λέει η εγκύκλιος ενώ η ΣΣΕ δεν το προέβλεπε, ανοίγει την κερκόπορτα στην κατάργηση της πενθήμερης απασχόλησης, όπου αυτό προβλέπεται από ΣΣΕ, με την επίκληση ότι είναι ευνοϊκότερη ρύθμιση αν το ζητήσει ο εργαζόμενος και μάλιστα για προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους , όπως αναφέρει.

“Είναι αστεία όμως η επίκληση ως ευνοϊκότερης ρύθμισης του 6 ήμερου έναντι του καθιερωμένου ιστορικά πενθήμερου . Οι κοινωνικοί εταίροι που υπέγραψαν τη ΣΣΕ δεν το ήθελαν, δεν μπορεί να τους προτρέπει το υπουργείο με σοφιστείες αυτού του τύπου με αποτέλεσμα να ατονούν ή να ελαστικοποιούνται οι ΣΣΕ”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας