Ύπουλο Τουρκικό σχέδιο “εμπλοκής” Πακιστανικών UCAV AKINCI σε Αιγαίο-Θράκη

789

Προσβλέπουν σε απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας από Ισλαμαμπάντ

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας εκτός της απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας από το Πακιστάν, είναι η υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας με την εν λόγω χώρα, εφάμιλλης με εκείνης της Διακήρυξης της Σούσα μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, με στόχο την Ελλάδα

Οι στενές σχέσεις Πακιστάν-Τουρκίας είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, με τον Ερντογάν να τις καλλιεργεί ολοένα και περισσότερο, προσβλέποντας τελικά στην απόκτηση πυρηνικής τεχνογνωσίας από το Ισλαμαμπάντ.

Τουρκικές Κορβέτες-Bayraktar TB2 και UCAV AKINCI εξάγονται στο Πακιστάν

Το πρόγραμμα MİLGEM, κατασκευής 4 κορβετών για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό, αποτελεί ένα σχέδιο “βατήρα” του Ερντογάν προς τον απώτερο στόχο του που είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων μέσω Πακιστάν.

Το πρόπλασμα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η ηλεκτροδότηση, συνεχίζεται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακουγιού από Ρωσική εταιρεία, η οποία περιέργως… ουδόλως επλήγη από τις κυρώσεις της Δύσης και συνεχίζει απρόσκοπτα την κατασκευή τους.

Εσχάτως το Πακιστάν απέκτησε από την Τουρκία μετά τα Bayraktar TB2 SİHA και τα UCAV AKINCI. Παραμένει ασαφές ωστόσο πόσα από αυτά θα προμηθευθεί τελικά το Πακιστάν από την Τουρκία.

Μάλιστα όπως αναφέρει γνωστός αμυντικός τουρκικός ιστότοπος, το AKINCI Attack Unmanned Aerial Vehicle (TİHA) που μπήκε στον κατάλογο της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν εμφανίστηκε για πρώτη φορά, επισημαίνοντας:

“Οι σχέσεις αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα. Πρώτα μεταφέραμε τις πληροφορίες ότι το Πακιστάν παρήγγειλε το AKINCI TİHA και το Bayraktar TB2 SİHA  στις 29 Ιουνίου 2022.

Το Πακιστανικό ενδιαφέρον για “έξυπνα” πυρομαχικά

Στις 21 Οκτωβρίου 2022, τα εκπαιδευόμενα στελέχη των Πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο AKINCI, επέστρεψαν στη χώρα τους αφού ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους. Μετά από μια περίοδο περίπου 1 έτους, η πρώτη εικόνα του AKINCI TİHA του Πακιστάν κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Παραμένει ασαφές πόσα AKINCI και Bayraktar TB2 θα προμηθευθεί το Πακιστάν από την Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν ενδιαφέρεται για πυρομαχικά όπως Miniature Bomb και MAM-T.

Το AKINCI TİHA, το οποίο έχει μεγάλη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα πυρομαχικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μαχητικό αεροσκλαφος  F-16.

Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά του, η BAYKAR έχει εξάγει το AKINCI TİHA σε 6 διαφορετικές χώρες μέχρι στιγμής. Από την άλλη πλευρά, 30 χώρες υπέγραψαν συμβάσεις για την προμήθεια του Bayraktar TB2 SİHA.

Από το 2014, η BAYKAR έχει παράγει περισσότερα από 500 Bayraktar TB2 SİHA. Μέρος αυτών έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε διαφορετικά πεδία μάχης στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Καραμπάχ, την Ουκρανία και διάφορες περιοχές της Αφρικής.

Η τακτική χρησιμοποίηση των Akinci σε Αιγαίο-Θράκη

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα drones Akinci σε αποστολές προσβολής οχυρωμένων στόχων από μεγάλη απόσταση, με κατάλληλη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, προσπαθώντας παράλληλα την βελτίωση της ακρίβεια αυτών.

Σε αυτόν τον τρόπο τακτικής χρησιμοποίησής του κατατείνει το γεγονός ότι το εν λόγω drone, είναι πάρα πολύ αργό με maximum ταχύτητα τα 361 χλμ την ώρα, γεγονός που το καθιστά λίαν ευάλωτο στόχο για τα μαχητικά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, των οποίων η ταχύτητα είναι πολλαπλάσια.

Κοινώς αν τα Akinci βγουν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια τουλάχιστον μιας Ελληνοτουρκικής σύρραξης, τα φίλια μαχητικά θα τα καταρρίψουν σαν τις μύγες, το ένα μετά το άλλο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι Τούρκοι θα χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον στα αρχικά στάδια κατά των νησιών μας, ένα συνδυασμό από drones καμικάζι , ΠΕΠ, αυτοκινούμενου πυροβολικού και πυραύλων εκτοξευόμενους από το Akinci.

Τα Akinci δεν πρόκειται η Τούρκοι να τα βγάλουν στο Αιγαίο στα αρχικά στάδια και η προσβολή οχυρωματικών θέσεων μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπως, Σταθμών Διοικήσεων, αποθηκών πυρομαχικών, σταθμών παραγωγής ενέργειας, ύδρευσης, γεφυρών και γενικότερα έργων κοινής ωφελείας στρατηγικού ενδιαφέροντος θα γίνεται ενώ αυτά θα πετούν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία, σε απόσταση χιλιομέτρων από τα μικρασιατικά παράλια, κάνοντας χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα φέρουν, όπως είναι οι TRG-230-IHA και η βόμβα μινιατούρα Tolun.

Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονται τα ευάλωτα και αργά Akinci από τα τουρκικά αντιαεροπορικά και την τουρκική πολεμική αεροπορία, η οποία θα έχει βγει στο Αιγαίο μαζί ίσως με το kizinlema και τα ΤΒ-3 drones που θα πετούν από το TCG Anadolu, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με την Ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία όμως έχει την υπεροχή.

Που εκπαιδεύθηκαν οι Πακιστανοί;

Γνωρίζουμε από το τουρκικό άρθρο ότι η εκπαίδευση των στελεχών των Πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων έλαβε χώρα στην Τουρκία και όχι στο Πακιστάν.

Είναι επίσης γνωστό ότι το αεροδρόμιο της Corlu (Tυρολόης) στην Ανατολική Θράκη, αποτελεί χώρο εκπαίδευσης για τα Bayraktar AKINCI TİHA και τα Bayraktar ΤΒ-2.

Συνεπώς συγκεντρώνει πάρα πολύ μεγάλες πιθανότητες η εκπαίδευση των Πακιστανών να έγινε στο εν λόγω αεροδρόμιο της Ανατολικής Θράκης.

Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την γνωριμία των Πακιστανών με την περιοχή, πράγμα καθόλου αμελητέο για την άμυνα μας στον΄Εβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου Σαμοθράκη-Λήμνο. 

Το Τουρκικό σχέδιο

Τουρκία και Πακιστάν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ “Γαλάζια Πατρίδα 2022”, η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση “ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ” όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Εκτίμησή μας, είναι πως φαντάζει πολύ πιθανό να δούμε σε επόμενη ΤΑΜΣ στην Τουρκία να μετέχουν και Πακιστανικά Bayraktar AKINCI TİHA και Bayraktar ΤΒ-2, στοχοποιώντας το Αιγαίο.

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας εκτός της απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας από το Πακιστάν, είναι η υπογραφή μιας στρατιωτικής συμφωνίας με την εν λόγω χώρα, εφάμιλλης με εκείνης της Διακήρυξη της Σούσα μεταξύ Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας