Υποκρισία Μητσοτάκη εν μέσω ακρίβειας – Επιμένει στα μέτρα – ασπιρίνες και στις εφεδρίες – Παραδοχή για δίκη των Τεμπών

210
Μετά τον σάλο με τη δικαστική αίθουσα στη δίκη για τα Τέμπη στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός απλά παραδέχεται …αστοχίες που οφείλουν να έχουν ξεπεραστεί έως την 1η Απριλίου
Με την ακρίβεια να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα νοικοκυριά και τις τιμές των καυσίμων να κινούνται ανοδικά λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να λαμβάνει μέτρα…ασπιρίνες και να «χρυσώνει το χάπι» στους πολίτες που δύσκολα τα βγάζουν πέρα.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη ανασκόπησή του για το εβδομαδιαίο κυβερνητικό έργο, κάνει αναφορά στα έκτακτα «αναχώματα» για τις κρίσεις, που δεν είναι άλλα από το πλαφόν  στο περιθώριο κέρδους στα καύσιμα και σε σειρά προϊόντων στα σούπερ μάρκετ που ισχύουν ως το τέλος Ιουνίου, αλλά και η δέσμη 4 στοχευμένων μέτρων για το δίμηνο Απρίλιος – Μάιος με παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων (diesel και βενζίνης), των λιπασμάτων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, εκφράζοντας την ελπίδα η πλατφόρμα  για το Fuel Pass να ανοίξει εντός της ερχόμενης εβδομάδας και να δοθεί επιδότηση πριν τα μέσα του μηνός.
Σπεύδει δε, να υπογραμμίσει πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη της κοινωνίας και των εισοδημάτων απέναντι σε αυτήν την πίεση, αλλά και να στείλει μήνυμα στους πολίτες που στενάζουν από την ακρίβεια πως «η κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει στο πλευρό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, όπως το έκανε σε κάθε δύσκολη στιγμή μέχρι τώρα».

Υποκρισία Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ξεκινά την ανασκόπήσή του  από τα διεθνή και από τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, με τις επιπτώσεις τους να είναι ήδη ορατές στις τιμές των καυσίμων.
«Από την πρώτη στιγμή έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξουμε την κοινωνία και τα εισοδήματα απέναντι σε αυτήν την πίεση. Ήδη ισχύει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους τόσο στα καύσιμα, όσο και σε δεκάδες προϊόντα του σούπερ μάρκετ που ισχύουν ως το τέλος Ιουνίου. Προχωράμε, τώρα, σε μια νέα δέσμη τεσσάρων στοχευμένων μέτρων για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο με παρεμβάσεις στις τιμές των καυσίμων (diesel και βενζίνης), των λιπασμάτων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Τα μέτρα έχουν ήδη εξειδικευτεί και, με τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, η στήριξη θα καλύπτει 3 στα 4 νοικοκυριά, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο για τις οικογένειες με παιδιά. Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η πλατφόρμα για το Fuel Pass να ανοίξει εντός της ερχόμενης εβδομάδας και να δοθεί επιδότηση πριν τα μέσα του μηνός. Ειδικά για τους αγρότες μας, η επιδότηση στις τιμές των λιπασμάτων θα ισχύει αναδρομικά από τις 15 Μαρτίου. Το ύψος του προγράμματος φτάνει περίπου τα 300 εκ. ευρώ και, επειδή κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος, προφανώς διατηρούμε εφεδρείες για την περίπτωση που η παγκόσμια οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί σημαντικά. Το μήνυμά μας, συνεπώς, είναι ένα: η κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει στο πλευρό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, όπως το έκανε σε κάθε δύσκολη στιγμή μέχρι τώρα», υπογραμμίζει.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Τονίζοντας πως «η σταθερή μας δέσμευση είναι η μόνιμη βελτίωση του εισοδήματος», κάνει αναφορά στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου -η 6η κατά σειρά από το 2021- για τους υπαλλήλους όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας και αμείβονται με τον βασικό μισθό.
Σημειώνει πως η αύξηση αυτή αφορά και τους δημόσιους υπαλλήλους που αμείβονται με τον εισαγωγικό μισθό, «οι οποίοι, χάρη στη δική μας πρωτοβουλία, ακολουθούν μισθολογικά τον κατώτατο μισθού του ιδιωτικού τομέα».
Εξηγεί πως «η πρόταση της κυβέρνησης -με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου- είναι να ανέβει από τα 880 σε 920 ευρώ. Αν δούμε τη συνολική εικόνα, από το 2019 όπου ο κατώτατος μισθός που παραλάβαμε ήταν 650 ευρώ, έχουν προστεθεί συνολικά τουλάχιστον 4 επιπλέον βασικοί μισθοί στην τσέπη των μισθωτών ή +3.780 ευρώ ετησίως. Σε αυτό προστίθενται και οι μειώσεις φόρων, που ειδικά για τους νέους έως 25 ετών φτάνουν μέχρι και τον μηδενισμό, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλόμισθων. Αναπροσαρμόζεται, επίσης, το επίδομα ανεργίας στα 564,98 ευρώ τον μήνα, όπως και μια σειρά από βοηθήματα και επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό».
Προσθέτει πως με την νέα αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 12η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη της ΕΕ με νομοθετημένο κατώτατο μισθό.
«Προφανώς δεν πανηγυρίζουμε, γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να συγκλίνουμε με τους μέσους μισθούς στην ΕΕ. Έχουν γίνει όμως σημαντικά βήματα. Η σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιούνιο του 2019 ανέρχεται σε 41.5%, που σημαίνει 270 ευρώ τον μήνα ή 3.780 ευρώ το έτος (με 14 καταβολές). Ο στόχος μας για τα 950 ευρώ κατώτατο μισθό έως το 2027 είναι πλέον παραπάνω από εφικτός. Και βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι ήδη από τα τέλη του 2025 πετύχαμε τον στόχο που είχαμε θέσει για το 2027, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης να φτάσει ή να υπερβεί τα 1.500 ευρώ», συμπληρώνει.

Δίκη των Τεμπών: Αστοχίες και…καρφιά για όσους θέλουν ακύρωση 

Μετά τον σάλο με τη δικαστική αίθουσα στη δίκη για τα Τέμπη στη Λάρισα, ο πρωθυπουργός απλά παραδέχεται ...αστοχίες που οφείλουν να έχουν ξεπεραστεί έως την 1η Απριλίου (έναρξη της δίκης μετά την αναβολή)
Όπως αναφέρει, «υπήρξε σοβαρό πρόβλημα συντονισμού τόσο στον έλεγχο εισόδου όσο και στην ταξιθεσία των εκατοντάδων παρισταμένων μέσα στην αίθουσα. Σε εγκαταστάσεις, μάλιστα, οι οποίες κατασκευάστηκαν ειδικά για αυτήν τη μεγάλη δίκη και είναι από τις πιο λειτουργικές και σύγχρονες της Ευρώπης. Πρόκειται για αστοχίες που οφείλουν να έχουν ξεπεραστεί έως την 1η Απριλίου και όλα, στη συνέχεια, να κυλήσουν ομαλά».
«Η υποχρέωσή μας, πλέον, είναι μία: να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ελεύθερη και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Με κοινό στόχο να αναδειχθεί η αλήθεια. Και η υπόθεση να διαλευκανθεί πλήρως, ώστε να δοθούν οι απαντήσεις που οφείλονται στην κοινωνία και, πρωτίστως, στις οικογένειες των θυμάτων», τονίζει.
Αναλυτικά, αναφέρει: «έρχομαι στη δίκη των Τεμπών που ήδη ξεκίνησε στη Λάρισα, υπηρετώντας το αυτονόητο χρέος όλων απέναντι στην αλήθεια και τη μνήμη των θυμάτων: να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους ευθύνονται για το τραγικό δυστύχημα. Και η χώρα μας να μην ξαναζήσει ποτέ ένα τέτοιο δράμα. Επιμένω στην έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας γιατί αυτή αποτελεί το κομβικό γεγονός και όχι, δυστυχώς, οι εικόνες ελλιπούς οργάνωσης της πρώτης ημέρας. Γιατί, πράγματι, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα συντονισμού τόσο στον έλεγχο εισόδου όσο και στην ταξιθεσία των εκατοντάδων παρισταμένων μέσα στην αίθουσα. Σε εγκαταστάσεις, μάλιστα, οι οποίες κατασκευάστηκαν ειδικά για αυτήν τη μεγάλη δίκη και είναι από τις πιο λειτουργικές και σύγχρονες της Ευρώπης. Πρόκειται για αστοχίες που οφείλουν να έχουν ξεπεραστεί έως την 1η Απριλίου και όλα, στη συνέχεια, να κυλήσουν ομαλά. Χωρίς να δίνονται περιττές αφορμές σε όσους θέλουν να καθυστερήσουν ή και να ακυρώσουν τη δίκη. Ούτε, όμως, και υποκριτικά επιχειρήματα σε όποιους -για τους δικούς τους λόγους- επιδιώκουν να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Κάτι, άλλωστε, το οποίο αμέσως κατήγγειλαν και οι ίδιες οι ενώσεις των δικαστών. Η υποχρέωσή μας, πλέον, είναι μία: να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει ελεύθερη και μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Με κοινό στόχο να αναδειχθεί η αλήθεια. Και η υπόθεση να διαλευκανθεί πλήρως, ώστε να δοθούν οι απαντήσεις που οφείλονται στην κοινωνία και, πρωτίστως, στις οικογένειες των θυμάτων».

Αμυντική θωράκιση

Κάνει αναφορά στις σημαντικές αποφάσεις για την αμυντική θωράκιση της χώρας που έλαβε το ΚΥΣΕΑ την περασμένη Δευτέρα.
Όπως σημειώνει, προχωρά ο σχεδιασμός για τον αντι-drone, αντιαεροπορικό, αντιβαλλιστικό «θόλο» της πατρίδας μας, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της «Ασπίδας του Αχιλλέα» με τα σχετικά «Command & Control», που σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή για την άμυνά μας. Εγκρίθηκε, επίσης, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού -μετά από πολλά χρόνια- των Φρεγατών ΜΕΚΟ που σημαίνει ότι θα έχουμε 4 πλοία τα οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες συνθήκες.
Εξίσου σημαντική, όπως επισημαίνει, η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για τα F-35, με το πρώτο εξ αυτών να παραδίδεται το 2028, ενώ με την αναβάθμιση των F-16 Block 50 σε F-16 Viper και αθροίζοντας τα Rafale και τα F-35, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα είναι μια από τις πιο ισχυρές Αεροπορίες στην Ευρώπη.
Σημαντικά βήματα γίνονται και στα μεταγωγικά αεροσκάφη, με την έγκριση της συντήρησης των C-27 και του προγράμματος υποστήριξης.

Κυβερνητικό έργο

Σε ό,τι αφορά το νομοθετικό έργο της εβδομάδας, υπενθυμίζει πως υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, στο οποίο ενσωματώθηκαν και προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και επιδιώκει να θέσει ενιαίους κανόνες σε κρίσιμους τομείς του συγκοινωνιακού συστήματος, από τις αστικές συγκοινωνίες και την αγορά ταξί έως τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
Ενδεικτικά αναφέρει την ίδρυση πρότυπης σχολής οδηγών από την ΟΣΥ ΑΕ, τη δυνατότητα επιβολής υποχρεωτικής κοινωφελούς εργασίας σε όσους προκαλούν φθορές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, και αυστηρότερα πρόστιμα για την εισιτηριοδιαφυγή.
Σε ό,τι αφορά τα ταξί, υποστηρίζει πως επιλύονται χρόνια προβλήματα του κλάδου χωρίς να αλλάζει το ισχύον καθεστώς αδειών, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του αυξημένου πλέον μεταφορικού έργου.
Κάνοντας αναφορά στη στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια, επικαλείται τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα το 2025 κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση θανάτων, 148 λιγότεροι σε σχέση με το 2024. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μας από το 1963.
Με φόντο τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή, εστιάζει στο μεταναστευτικό και στο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, που θεσπίζει νέα, υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη, διαδικασία για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε ομαλές χρονικές περιόδους, καλύπτοντας παράλληλα καταστάσεις κρίσης και φαινόμενα εργαλειοποίησης. Κατοχυρώνει, στην πράξη, την αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής και μαζί με τον Κανονισμό των Επιστροφών, που προβλέπει ίδρυση κέντρων κράτησης εκτός της ΕΕ, εγγυάται μια αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
Υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις νέες ρυθμίσεις για τη διαχείριση και την εξομάλυνση της μετανάστευσης μακροπρόθεσμα, παρέχοντας στις χώρες της ΕΕ την ευελιξία να ανταπεξέλθουν στις συγκεκριμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την προστασία των ατόμων που έχουν ανάγκη.
Κατά τον ίδιο, ερίναι σημαντικό ότι επικαιροποιήθηκε ο κανονισμός Eurodac για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και υιοθετείται νέα κοινή διαδικασία για τα κράτη-μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία.
Στο πεδίο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, σημειώνει πως η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κατέγραψε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία με την εξάρθρωση πολυδαίδαλου κυκλώματος που φέρεται να διέπραττε απάτες σε βάρος του ΕΦΚΑ και εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω εικονικών εταιρειών, με την εμπλοκή δεκάδων ατόμων.
Κλείνει την ανασκόπησή του με την ίδρυση Ειδικού Φορέα για την προστασία και την ανάδειξη της πλούσιας ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά και τα 9 αρχαία αγγεία που επαναπατρίστηκαν από τη Βουδαπέστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας