Η Γαλλία και η Γερμανία πούλησαν εξοπλισμό στη Ρωσία ύψους 273 εκατομμυρίων ευρώ που τώρα πιθανότατα χρησιμοποιείται στην Ουκρανία, αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» επικαλούμενη στοιχεία από την ΕΕ.
Έστειλαν εξοπλισμό, ο οποίος περιελάμβανε βόμβες, ρουκέτες, πυραύλους και όπλα, στη Μόσχα παρά το εμπάργκο της ΕΕ στις αποστολές όπλων στη Ρωσία, που επεβλήθη μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ανεπάρκεια του εμπάργκο , αφού διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 10 κράτη μέλη εξήγαγαν σχεδόν 350 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία.
Κενά και ασάφειες
Περίπου το 78% αυτού του συνόλου των όπλων το προμηθεύτηκε από γερμανικές και γαλλικές εταιρείες.
Οι γερμανικές εταιρείες χρησιμοποίησαν ένα κενό σε στο embargo της ΕΕ στις εξαγωγές όπλων στη Ρωσία, πραγματοποιώντας πωλήσεις αξίας 121 εκατομμυρίων ευρώ εξοπλισμού διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών και οχημάτων ειδικής προστασίας, στη Μόσχα.
Το Βερολίνο επικαλέστηκε μία ασάφεια στο πλαίσιο του αποκλεισμού όπλων της ΕΕ το 2014, επιμένοντας ότι τα αγαθά πωλούνταν μόνο αφού το Κρεμλίνο εγγυήθηκε ότι προορίζονταν για πολιτική χρήση και όχι για στρατιωτική.
«Εάν υπήρχαν ενδείξεις οποιουδήποτε είδους στρατιωτικής χρήσης, οι άδειες εξαγωγής δεν χορηγούνταν», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της χώρας
Ετεροχνισμένες συμβάσεις
Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Γαλλία είναι υπεύθυνη για την αποστολή εξοπλισμού αξίας 152 εκατομμυρίων ευρώ στη Ρωσία
Το Παρίσι επέτρεψε στους εξαγωγείς να εκπληρώσουν ετεροχρονισμένα τις συμβάσεις που είχαν συμφωνηθεί πριν από το 2014.
Μαζί με βόμβες, ρουκέτες και τορπίλες, γαλλικές εταιρείες έστειλαν κάμερες θερμικής απεικόνισης για περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης καθώς και συστήματα πλοήγησης για μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.
Οι επικρίσεις για Macron και Scholz
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, έχει αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική αυτή την εβδομάδα για την απροθυμία του να παράσχει βαρέα όπλα στην Ουκρανία.
Επίσης οι προσπάθειες του Macron να διαπραγματευτεί με τον Putin επικρίθηκαν ως επιχείρηση κατευνασμού της Ρωσίας.
Τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο αντέδρασαν στην απαγόρευση της ΕΕ να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με την Ένωση να πληρώνει επί του παρόντος στη Μόσχα 1 δισεκατομμύριο ευρώ ημερησίως για τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Τα στοιχεία της ΕΕ για τα όπλα αποκαλύφθηκαν καθώς ανώτατος Ρώσος διοικητής είπε ότι η Μόσχα έχει επεκτείνει τους στόχους της για να πάρει τον «πλήρη έλεγχο» της νότιας Ουκρανίας, καθώς και της ανατολικής περιοχής του Donbass.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία και θα μπορούσαν να προχωρήσουν μέχρι τα σύνορα της Μολδαβίας, δήλωσε ο υποστράτηγος Rustam Minnekayev, αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής ρωσικής στρατιωτικής περιφέρειας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson εκτίμησε πως η Ρωσία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο και ανακοίνωσε, πως θα στείλει βρετανικά τανκς στην Πολωνία, ώστε με τη σειρά της Η Βαρσοβία να στείλει άρματα μάχης Τ-72 της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.