Υποχωρήσεις….;

877

Το έργο επαναλαμβάνεται κάθε έτος εν μέσω θέρους και τούτο το έργο φαίνεται να είναι απαράλλακτο ως ένα μόνιμο δρώμενο εδώ και πολλά έτη. Ως συνήθως καμία πρόληψη,ουδείς προγραμματισμός,αν και η επανάληψη θεωρείται μητέρα της μαθήσεως,ωστόσο ο νεοΈλληνας φαίνεται να έχει συνηθίζει την ανικανότητα της κάθε κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση των θερινών πυρκαγιών που καίνε εδώ και δεκαετίες τους φυσικούς πνεύμονες της Ελλάδας,καταστρέφουν οικισμούς και απειλούν ανθρώπινες ζωές. Εκ νέου και πάλι ευθύνονται οι ισχυροί άνεμοι,η πυκνή βλάστηση και η ξηρασία. Δεν έμαθε τόσα έτη καμία κυβέρνηση ποιά είναι εκείνα τα μέτρα που πρέπει εκ των προτέρων να ληφθούν,προκειμένου να αποφευχθούν,να αποτραπούν και να περιοριστούν. Ελλείψεις σε πυροσβεστικά μέσα,χερσαία και εναέρια,σε υλικοτεχνικές υποδομές και σε ανθρώπινο δυναμικό και πάλι.Σε κάθε δυτική κοινωνία αυτή η επανάληψη θα ήταν αδιανόητη,ωστόσο εδώ είναι Ελλάδα και Βαλκάνια. Μία Ελλάδα συνεχώς αυτουποτιμημένη,χωρίς όραμα,χωρίς αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού της μηχανισμού,ακόμη και εάν τα γεγονότα είναι αναμενόμενα. Τα κύματα των Βαλκάνιων που οδικώς κατακλύζουν κάθε καλοκαίρι την Β.Ελλάδα,έχουν καταστήσει την περιοχή μόνιμο παραθεριστικό θέρετρό τους. Όταν συνηθίζεις και αποδέχεσαι αυτό το φαινόμενο,ως την μόνη λύση για τον τουρισμό,τότε αυτουποβαθμίζεις το ίδιο το προιόν,αναπαύεσαι σε αυτήν την ροή και συνυπάρχεις με μία παρασιτική εν πολλοίς μεσομικροαστική  τάξη που βρίσκεται υπό διαμόρφωση,σε αντίθεση με την Νότια,Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη,όπου η στρωματοποίηση της κοινωνίας είναι διαμορφωμένη από καιρό. Η πλέον οικονομική επιλογή των Βαλκάνιων είναι η Β. Ελλάδα,καθώς τα παράλια της Τουρκίας κείνται οδικώς μακριά τους και ως εκ τούτου το οδικό κόστος μεταφοράς τους αυξάνει κατά πολύ.Κεντροευρωπαίοι πολίτες ωστόσο,ένεκα και της οικονομικής ύφεσης,επιλέγουν ως προορισμό την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Φυσικά δεν είναι τυχαίο που κανένα νησί της Β.Ελλάδας δεν περιλαμβάνονται στα 20 καλύτερα ελληνικά που προτείνει η Telegraph. Αυτό είναι φυσιολογικό,καθώς δεν υπάρχει προσανατολισμός και όραμα,εκουσίως ίσως,ως προς την δημιουργία συνθηκών που ενδεχομένως θα άλλαζε τα δεδομένα. Το ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller περιλαμβάνει 7 ελληνικά νησιά στα 20 καλύτερα της Ευρώπης,όπου και πάλι δεν υπάρχει καμία παρουσία από την Β. Ελλάδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων,ότι θα γίνουν υποχωρήσεις από την Ελλάδα στην πορεία επίλυσης της Ελληνοτουρκικών “διαφορών”,στον δρόμο προς την Χάγη. Εκείνο το οποίο δεν διευκρίνησε είναι τι εννοούσε με την συγκεκριμένη αναφορά του. Υποχωρήσεις τι είδους; Ξεκινάς διαπραγματεύσεις,προαναγγέλλοντας υποχωρήσεις; Υπάρχουν όντως ελαστικές υποχωρήσεις που αφορούν την Ελλάδα; Η Τουρκία δεν μίλησε για υποχωρήσεις,ωστόσο το ίδιο ερώτημα ισχύει και αφορά την κυβέρνηση. Υπάρχουν για την Τουρκία ελαστικές υποχωρήσεις και εάν υπάρχουν ποιές είναι αυτές κατά την κυβέρνηση; Όταν οδηγήσε σε διαπραγματεύσεις,κανόνας θεωρείται η μη αναγγελία των προθέσεων σου,παρά η εδραίωση της σθεναρής στάσης σου να διατηρήσεις τα εθνικά σου κυριαρχικά δικαιώματα με βάση τις διεθνείς συνθήκες,αλλά και τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συνυπογραφεί,οι οποίες δεν αμφισβητούνται από την Ελλάδα,αλλά μόνον από την Τουρκία. Άρα ποιές και τι είδους υποχωρήσεις είναι δυνατόν να συμβούν από την πλευρά της Ελλάδας;

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δρομολογούμενες εσωκομμματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και θα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον,όσο το χρονοδιάγραμμα ,που έχει επιλεγεί,θα βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι σε αυτήν την πορεία,τα πολιτικά προτάγματα που θα παρουσιάζονται,ενδέχεται να αποσαφηνίσουν το νέο ιδεολογικοπολιτικό του στίγμα και σε συνέχεια αυτού,  κατά πόσον θα είναι δυνατόν να εκφραστεί ενωτικά,τώρα και μετά κυρίως.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας