«Οι λειτουργικές ταμειακές ροές των Big Oil θα είναι πιθανότατα ρεκόρ – ή τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτό – μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο Hassan Eltorie, αναλυτής στην S&P.
Ποιος επωφελείται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;
Τα παράδοξα και παρανοϊκά στοιχεία των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στον ρωσικό ενεργειακό τομέα είναι τα εξής:
Πρώτον, από αυτές έχουν επωφεληθεί οι εισηγμένες στη Wall ενεργειακές εταιρείες ενώ την ίδια ώρα σε όλη τη Δύση η ενεργειακή κρίση απειλεί με κοινωνική κρίση καθώς το κόστος αυτό αποτελεί σημαντική συνιστώσα του επελεύνοντος πληθωρισμού – το οποίο έχει δευτερογενώς οδηγήσει σε μια ταχεία σύγφιξη της νομισματικής πολιτικής απο τις κεντρικές τράπεζες
Δεύτερον, καταστρέφεται η παραγωγική βάση της Ευρώπης (βασικής συνισστώσα της δυτικής συμμαχίας, η οποία έχει επωφεληθεί εδώ και χρόνια από την πρόσβασή της στη φθηνή ενέργεια ενώ η οικονομία της οδηγείται ταχύτατα σε μια οδυνηρή ύφεση.
Τρίτον, η Ασία αναμένεται να επωφεληθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα της δώσουν τα φθηνά ρωσικά ενεργειακά προϊόντα και να βελτιώσει θεαματικά το εμπορικό της ισοζύγιο.
Την ίδια ώρα,, ενεργειακοί παίκτες όπως η Σαουδική Αραβία απελευθερώνονται από την επιρροή των ΗΠΑ και ενισχύεται ο ρόλος τους σε έναν αναδυνόμενο πολυ-πολιτικό κόσμο.
Τα οφέλη
Πάνω από 200 δισ. δολάρια είναι το όφελος για τις εισηγμένες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς εισπράττουν χρήματα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής που έχει πλήξει την παγκόσμια αγορά και έχει αυξήσει το σημαντικά το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με αξιολόγηση των κερδών, που πραγματοποιήθηκε από την S&P Global Commodity Insights για λογαριασμό των Financial Times, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμά του τη Κυριακή 6 Νοεμβρίου, τα συνολικά κέρδη για εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες πετρελαίου και βενζίνης που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ έφτασαν τα 200,24 δισεκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.
Ο προσδιορισμός αυτός σηματοδοτεί τους πιο σημαντικού έξι μήνες του κλάδου από τότε που καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, βάζοντας πλώρη για το καλύτερο δωδεκάμηνο στην ιστορία.
«Οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα είναι πιθανότατα ρεκόρ – ή τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτό – μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο Hassan Eltorie, αναλυτής στην S&P.
Αντιδράσεις από Λευκό Οίκο
Τα υπέρογκα κέρδη έχουν προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό του Λευκού Οίκου – ο οποίος ενορχήστρωσε αυτή την παράλογη πολιτική – καθώς το αυξημένο κόστος της βενζίνης παρασύρει τα δημοσκοπικά ποσοστά των Δημοκρατικών για τις σημαντικές ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας.
Ο Πρόεδρος Joe Biden χαρακτήρισε τα υπερμεγέθη κέρδη «απροσδόκητο πόλεμο» και κατηγόρησε τις εταιρείες για «κερδοσκοπία» από την εισβολή της Μόσχας.
Αν δεν επενδύσουν τα χρήματα στην άντληση επιπλέον πετρελαίου για να μειώσουν το κόστος στην αντλία, ανέφερε ότι θα ζητούσε από το Κογκρέσο να τους επιβάλει μεγαλύτερους φόρους.
Στη Wall Street – Και η …κλιματική αλλαγή
Το πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 105 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο — πολύ πάνω από το μέσο όρο των 70 δολ./β. τα προηγούμενα 5 χρόνια.
Η Wall Street, παρόλα αυτά, ταλαιπωρημένη από μια δεκαετία ασφυξίας και παρατεταμένων ζημιών, ζήτησε από τις εταιρείες να εισέλθουν σε μια ολοκαίνουργια περίοδο κεφαλαιακής αυτοπειθαρχίας – δίνοντας προτεραιότητα στις αποδόσεις των μετόχων έναντι των projects εκστρατειών γεώτρησης για την επιδίωξη ολοένα μεγαλύτερης προόδου της παραγωγής. Τ
ο επενδυτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα Raymond James εκτιμά ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των 50 μεγαλύτερων παραγωγών του κόσμου θα είναι πιθανώς γύρω στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια αυτό το 12μηνο, περίπου το μισό από αυτό που ήταν το 2013.
Αναδεικνύεται ότι ο παραλογισμός της κλιματικής πολίτικής που απέτρεψε οι κεφαλουχικές δαπάνες να μετασχηματιστούν σε επενδύσεις που θα αύξαιναν τη προσφορά οκυκτών καυσίμων … οδήγησε στο θεό της τιμές κατασφρέφοντας την προσφορά.
Η επιβολή φόρου στα υπερκέρδη
Η νέα σρατηγική διαχείρισης των διαθεσίμων των εταιρειών της Big Oil έρχεται σε αντίθεση με τις Big Tech, η οποία έχει απογοητεύσει τη Wall Street λόγω μιας προφανούς αποτυχίας να χαλιναγωγήσει τις επενδύσεις.
Οι μετοχές της τεχνολογίας έχουν καταρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, αφού εταιρείες όπως η Google και η Meta δημοσίευσαν χαμηλά κέρδη.
Απαντώντας στην προοπτική ενός φόρου στα πλεονάζοντα κέρδη, ο Darren Woods, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, η οποία είχε το πιο κερδοφόρο τρίμηνο ποτέ, είπε ότι το τεράστιο μέρισμα της εταιρείας του θα πρέπει να θεωρηθεί ο τρόπος «να επιστρέψουμε ορισμένα από τα κέρδη μας απευθείας στον αμερικανικό λαό».
«Δώσαμε προτεραιότητα στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μετοχών έναντι της επιδίωξης αυξησης της καθαρής κερδοφορίας», δήλωσε ο Rick Muncrief, διευθύνων σύμβουλος της Devon Energy.
«Και ανταμείψαμε τους μετόχους με κορυφαίες μερισματικές αποδόσεις στην αγορα.
Κέρδη για τη Σαουδική Αραβία
Τη ίδια ώρα ανοδικά έκλεισε το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 ως απάντηση στην απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου την Παρασκευή (4/11), ενώ ο αιγυπτιακός δείκτης διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος μετά από ένα πρόσφατο ράλι.
Οι τιμές του αργού – βασικός «μοχλός» των χρηματοπιστωτικών αγορών του Κόλπου – σταθεροποιήθηκαν κατά περισσότερο από 5% την Παρασκευή (4/11), εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ, ενώ η το επικείμενο embargo της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο και η πιθανότητα η Κίνα να χαλαρώσει τα υγειονομικά μέτρα κατά του Covid στήριξαν την άνοδο των τιμών.