Υγεία SOS-Λωρίδα της Γάζας τα νοσοκομεία–Μόνο χαράτσια και χειρουργεία με πληρωμή

700

Μόνο χαράτσια και χειρουργεία με πληρωμή προωθεί ο Άδωνης, την ώρα που ακόμη και τα έργα ανακαίνισης των νοσοκομείων με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης περιμένουν… τις ευρωεκλογές

Για μετά τις κάλπες των ευρωεκλογών έχει μεταθέσει ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης τις αλλαγές και τις όποιες βελτιώσεις είχε σχεδιάσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρωταρχικό μέλημα πλέον του Αδ. Γεωργιάδη είναι να προβληθεί ο ίδιος επικοινωνιακά στην προεκλογική περίοδο, ώστε την επόμενη ημέρα να μπορεί να διεκδικήσει μια θέση στην ηγεσία της ΝΔ, μετά μάλιστα και τη φημολογούμενη αποχώρηση του Κυρ. Μητσοτάκη για την Ευρώπη. Με τον τρόπο αυτό, όμως, έχει παγώσει ακόμη και τα έργα ανακαίνισης των νοσοκομείων που είναι προγραμματισμένα να γίνουν με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού μέχρι στιγμής οι ασθενείς δεν βλέπουν καμία βελτίωση ούτε καν στις υποδομές των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έτερη ένοικος του υπουργείου Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Οχι μόνο δεν έχει προχωρήσει τα έργα για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) και τον προσωπικό γιατρό, αλλά μπλοκάρει ακόμη και τις δωρεάν εξετάσεις στον πληθυσμό που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από ενάμιση χρόνο μετά τις σχετικές εξαγγελίες δεν έχουν προχωρήσει οι εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καθώς, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, άλλαξε αναιτιολόγητα τις τεχνικές προδιαγραφές, «αλληθωρίζοντας» προς τα συμφέροντα συγκεκριμένης ιδιωτικής εταιρείας.

Ανάλογη μοίρα φαίνεται ότι περιμένει και τις δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίες επίσης είχαν προαναγγελθεί εδώ και ενάμιση με δύο χρόνια, πάλι διά στόματος Αγαπηδάκη όταν ήταν ακόμη γενική γραμματέας στο υπουργείο Υγείας.

Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί μόνο όσες υπηρεσίες θα πληρώνονται πλέον με χρήματα από την τσέπη των ασθενών, αλλά και τα αντίστοιχα χαράτσια που θα επιβάλλονται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη που δίνει το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, μια ρύθμιση που για άλλη μια φορά θα επιβαρύνει τους Ελληνες ασθενείς. Το ίδιο νομοσχέδιο θεσμοθετεί και την επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 3 ευρώ ανά απεικονιστική εξέταση και 1 ευρώ ανά αιματολογική, επιπλέον της ήδη υπάρχουσας συμμετοχής.

Να υπενθυμιστεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργού Υγείας αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των γιατρών του ΕΣΥ, αφού πλέον δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μπορούν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο, να εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές, ακόμη και σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως είναι οι φαρμακευτικές. Κάτι που κρύβει παγίδες για τους ασθενείς, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα προωθούνται τεχνηέντως στον ιδιωτικό τομέα για να εξυπηρετηθούν άμεσα. Ο,τι εξάλλου γίνεται σήμερα με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία που άρχισαν να λειτουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Μπορεί η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να χτυπά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), η κυβέρνηση όμως δεν έχει προχωρήσει ούτε καν τον σχεδιασμό των αλλαγών. Παρότι οι σχετικές εξαγγελίες για αυτόνομα ΤΕΠ είχαν γίνει ήδη από την πρώτη θητεία της ΝΔ το 2019, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή. Βέβαια, κατά τη συνήθη τακτική έχουν δημιουργηθεί και οι αντίστοιχες επιτροπές, οι οποίες υποτίθεται ότι θα μελετήσουν το σύστημα.

Αποτέλεσμα όμως είναι στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας να στοιβάζονται ανήμποροι εκατοντάδες ασθενείς στα επείγοντα, οι οποίοι αναμένουν επί ώρες για να συναντήσουν γιατρό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ευαγγελισμού, που θεωρητικά αποτελεί τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα επείγον περιστατικό απαιτούνται τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες για να μπορέσει ιατρική ομάδα να καλύψει τις ανάγκες του ασθενή.

Η λανθασμένη κατανομή των περιστατικών στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας αποτελεί βασικό κλειδί για την επίλυση του προβλήματος, αλλά, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και των υπουργών Υγείας που έχουν θητεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή.

Να υπενθυμιστεί ότι σ’ αυτές τις δεσμεύσεις περιλαμβανόταν ότι θα δημιουργηθούν αυτόνομα ΤΕΠ που θα αναλαμβάνουν από την αρχή έως το τέλος ένα περιστατικό, με ξεχωριστή επιστημονική ομάδα, ώστε να εξασφαλίζεται σε πρώτη φάση η ζωή του ασθενή προτού μεταφερθεί για νοσηλεία. Ομως οι σχετικές προτάσεις που κατατέθηκαν από διάφορα στελέχη του συστήματος, όπως λένε πληροφορίες του Documento, πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων καθώς δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να συγκροτηθούν οι ιατρικές ομάδες που θα επανδρώσουν τα ΤΕΠ, ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη αλυσίδα κάλυψης των περιστατικών. Εξάλλου οι προσλήψεις της κυβέρνησης, οι οποίες διαφημίζονται συχνά πυκνά, αποτελούν απλώς επικοινωνιακή φωτοβολίδα που μέσα σε λίγες ημέρες ξεχνιέται.

Γόρδιος δεσμός οι εφημερίες

Άλυτος παραμένει όμως ο γρίφος και με τις εφημερίες. Από την εποχή ήδη που υπουργός Υγείας ήταν ο Βασίλης Κικίλιας η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει αλλαγές στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να διανέμονται με πιο ορθολογικό τρόπο τα περιστατικά. Ομως όλοι οι υπουργοί που έκατσαν στην καρέκλα της οδού Αριστοτέλους, αν και είχαν εντοπίσει και ανακοινώσει το πρόβλημα… κόλλησαν στην αντιμετώπισή του.

Αντίστοιχα και σήμερα ο Αδ. Γεωργιάδης δεν έχει τολμήσει να αγγίξει το ευαίσθητο αυτό θέμα, περιμένοντας να περάσουν πρώτα οι ευρωεκλογές. Ακόμη και η επιτροπή που είχε συστήσει ο τέως υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έμεινε στα χαρτιά, αφού ποτέ δεν ολοκλήρωσε το πόρισμά της ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στις εφημερίες που πνίγουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Παρά το γεγονός ότι γιατροί και εργαζόμενοι αλλά και κάποιοι κομματικά διορισμένοι διοικητές ζητούν μετ’ επιτάσεως να αλλάξει ο τρόπος που εφημερεύουν, ο Αδ. Γεωργιάδης σφυρίζει αδιάφορα. Ετσι αφήνει τον χρόνο να κυλά χωρίς ούτε ψήγμα αλλαγής για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει αλλάξει καν τις ομάδες των νοσοκομείων που συνεφημερεύουν, για να ενισχυθούν τα μεγάλα νοσοκομεία από μικρότερα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ούτε για έμφραγμα στα κέντρα υγείας

Στο μεταξύ, κι ενώ το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, τα κέντρα υγείας ανά τη χώρα θυμίζουν άδεια κτίρια, αφού δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες ούτε στο λεκανοπέδιο Αττικής ούτε στα νησιά που πλημμυρίζουν από κόσμο. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που καλύπτουν τόσο την Αττική όσο και τη νησιωτική χώρα, ζητά με επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ακόμη και τον βασικό εξοπλισμό αλλά και καρδιολόγους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν εμφράγματα μέσα στα κέντρα υγείας, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό.

Οι εργαζόμενοι της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας επισημαίνουν στην επιστολή τους τη «σοβαρότατη έλλειψη ιατρικού καρδιολογικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠε όσο και το ελλιπές φάσμα των προβλεπόμενων διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται».

Σχετικά με τις αναγκαίες και σωτήριες εξετάσεις για τη ζωή των ασθενών εξηγούν: «Ζητάμε την κάλυψη του τμήματος υποδοχής –ΤΕΠ– με επείγουσες εξετάσεις όπως CK, CK-MB, – σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, τρανσαμινάσες, γGT, LDΗ, αμυλάση, TBIL, DBIL, Cα, Ρ. Οι προαναφερόμενες εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται προκειμένου να γίνεται ασφαλής διάγνωση, ώστε να μην κινδυνεύουν οι χρήστες υγείας ή να αναγκάζονται να πάνε στα νοσοκομεία ή να προστρέχουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και να επιβαρύνονται οικονομικά».

Μάλιστα οι εργαζόμενοι προειδοποιούν: «Οπως καθίσταται προφανές υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε επείγουσες εξετάσεις όσο και σε ιατρικό προσωπικό οι οποίες εν δυνάμει είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή».

Η φωνή αγωνίας των εργαζομένων στα κέντρα υγείας των υγειονομικών περιφερειών δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, η οποία αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα ειδικά στα νησιά, όπου μετακινείται ο πληθυσμός τούς καλοκαιρινούς μήνες.

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την υποχρεωτική μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από την Αττική προς τα νησιά, ώστε το πρόβλημα να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας υποχρεώνει γιατρούς να εγκαταλείπουν τον τόπο κατοικίας τους στην Αττική και να μετακινούνται προς τα νησιά ώστε να καλύψουν βασικές ιατρικές ανάγκες των κατοίκων. Ομως και στο ίδιο το λεκανοπέδιο της Αττικής τα μεγάλα κέντρα υγείας που εκτελούν χρέη και μονάδων επειγόντων περιστατικών διαθέτουν ελλιπές προσωπικό, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς.

Η ανικανότητα αντιμετώπισης των σοβαρών δυσκολιών ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ενώ είναι και άγνωστο εάν θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ΕΣΥ. Αλλωστε είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων στελεχών στο σύστημα, που στηρίζεται στον περιβόητο νόμο Κεραμέως. Ετσι πολλοί εξ αυτών έχουν παγώσει διάφορες διαδικασίες και περιορίζονται στην απλή διαχείριση περιστατικών και στην αντιμετώπιση κρίσεων μόνο όταν προβληθεί το θέμα από τα ΜΜΕ.

Το ΕΚΑΒ στην τύχη του, υπάρχει… ο στρατός

Από την άλλη, χωρίς ενίσχυση παραμένει και το ΕΚΑΒ. Παρά τις πανηγυρικές εξαγγελίες περί προσλήψεων εργαζομένων ώστε να κινηθούν ασθενοφόρα που είναι με χειρόφρενο, μέχρι σήμερα ο φορέας έχει αφεθεί στην τύχη του.

Η κυβέρνηση μπορεί να μη θέλει να δει για άλλη μια φορά ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών, αλλά δεν έχει μεριμνήσει λίγο πριν από το καλοκαίρι να στελεχώσει το ΕΚΑΒ με το απαραίτητο προσωπικό. Γι’ αυτό αναμένεται κι αυτό το καλοκαίρι να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί αξιοποίησης του στρατού ώστε να κινηθούν ασθενοφόρα, ειδικά στις άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Εξάλλου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ έμεινε στο συρτάρι, όπως και οι πολυθρύλητες αλλαγές. Σε αυτήν τη φάση και μετά τις ευρωεκλογές αναμένεται να προκηρυχθεί η θέση του προέδρου του ΕΚΑΒ μέσω ΑΣΕΠ με τον νόμο Κεραμέως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας