Υεμένη: Οι Ανσάρ Άλλαχ (“Χούθι”) διαψεύδουν ότι κατέστρεψαν υποβρύχια καλώδια επικοινωνίας

387
Παρέλαση των Ανσάρ Άλλαχ της Υεμένης το 2022

Η κυβέρνηση των Ανσάρ Άλλαχ της Υεμένης διαψεύδει τη φημολογούμενη εμπλοκή της στην καταστροφή υποβρυχίων καλωδίων επικοινωνίας (Ίντερνετ).

Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν διαδόσεις σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση και οι ένοπλες δυνάμεις των Ανσάρ Άλλαχ (“Χούθι”) της Υεμένης ευθύνονται για την καταστροφή υποβρυχίων καλωδίων επικοινωνίας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική όμως.

Ο πολιτικοθρησκευτικός ηγέτης των Ανσάρ Άλλαχ, σε ομιλία του την Τρίτη 21/2 είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: “Οι φήμες που κυκλοφορούν σε διάφορα μέσα σχετικά με πρόθεσή μας να στοχοποιήσουμε υποβρύχια καλώδια και καλώδια Ίντερνετ έχουν σκοπό να διαστρεβλώσουν και να παραποιήσουν τη θέση της Υεμένης. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να στοχεύσουμε τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέονται με χώρες της περιοχής.”

Η δήλωση αυτή δεν έκανε άλλο από το να διευκρινίζει τα αυτονόητα. Μέχρι τώρα οι Ανσάρ Άλλαχ έχουν πλήξει μόνον όσους επιτίθενται στο λαό τους (τον Αραβικό λαό δηλαδή, είτε στην Παλαιστίνη είτε στην ίδια την Υεμένη). Το ότι ξαφνικά θα έκαναν χωρίς κανένα λόγο ένα τυφλό χτύπημα που θα στρεφόταν εναντίον διαφόρων χωρών της περιοχής και αναπόφευκτα θα έστρεφε τις χώρες αυτές ενάντια στην Υεμένη, δεν έχει καμία λογική. Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία της κυβέρνησης των Ανσάρ Άλλαχ έχει διαπιστώσει το υψηλότατο πολιτικό επίπεδό της.

Η ιστορία με τα υποβρύχια καλώδια θυμίζει την περίπτωση του αγωγού Nordstream II που ανατίναξαν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες για να εμποδίσουν την πώληση Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και αρχικά προσπάθησαν να αποδώσουν την ανατίναξη στη … Ρωσία, που – θα έπρεπε να πιστέψουμε – χτυπούσε η ίδια τις υποδομές της. Όταν ρωτήθηκε από τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, “ποιος ανατίναξε τον Nordstream II ;”,απάντησε, ως γνωστόν “Εσείς. Δεν εννοώ βέβαια εσάς προσωπικά, αλλά τη χώρα σας και τις μυστικές υπηρεσίες της”, εξηγώντας στη συνέχεια ότι αυτό αποδεικνύεται λογικά από την αναζήτηση απάντησης στα ερωτήματα “ποιος είχε συμφέρον να το πράξει”, και “ποιος είχε τη δυνατότητα να το πράξει”. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι την ίδια ακριβώς απάντηση θα έδινε και ο πρόεδρος της Υεμένης αν σε μια υποθετική συνέντευξη του ετίθετο το ίδιο ερώτημα για τα καλώδια.

Την Τρίτη 27/2/2024, το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής της Υεμένης εξέδωσε σχετικά την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (MTIT) διαψεύδει τα όσα έχουν δημοσιευτεί από τα ΜΜΕ που συνδέονται με τους Σιωνιστές, καθώς και όσα έχουν δημοσιευτεί από άλλα μέσα ενημέρωσης και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τους ισχυρισμούς για το τι έχει προκληθεί στην Ερυθρά Θάλασσα υποβρύχια καλώδια το περασμένο Σάββατο.

Το Υπουργείο και η κυβέρνηση της Υεμένης στη Σάνα’α επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στη γενική θέση της Δημοκρατίας της Υεμένης απέναντι στα υποβρύχια καλώδια που αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του ηγέτη σαγιέντ Αμπντ αλ Μαλίκ αλ Χούθι, σε συνέχεια των όσων είχαν ήδη δηλώσει στις προηγούμενες δηλώσεις και δελτία τύπου ότι είναι για άλλη μια φορά έτοιμοι να κρατήσουν όλα τα υποβρύχια καλώδια τηλεπικοινωνιών και τις σχετικές υπηρεσίες τους μακριά από οποιουσδήποτε πιθανούς κινδύνους.

Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση τονίζουν επίσης ότι είναι έτοιμοι να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για την επισκευή και συντήρηση αυτών των υποβρυχίων καλωδίων, υπό την προϋπόθεση ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες και άδειες από την Αρχή Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Σάνα’α.

Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση επισημαίνουν επίσης ότι η απόφαση της Υεμένης να απαγορεύσει τη διέλευση ισραηλινών πλοίων δεν αφορά τα άλλα διεθνή πλοία που έχουν λάβει άδεια να εκτελούν υποβρύχια έργα εντός των χωρικών υδάτων της Υεμένης.

Η Yemen Telecom επιβεβαιώνει τον κεντρικό της ρόλο να συνεχίσει και να δημιουργήσει και να αναπτύξει τα διεθνή και περιφερειακά δίκτυα τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου που παρέχονται από τα υποθαλάσσια καλώδια που εκτείνονται εντός των χωρικών υδάτων της Υεμένης και θα συνεχίσει να διευκολύνει τη διέλευση και την υλοποίηση των έργων υποθαλάσσιων καλωδίων μέσω τα χωρικά ύδατα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων των έργων στα οποία συμμετείχε η Δημοκρατία της Υεμένης, από την Yemen International Telecom Co. — TeleYemen.

Εκδίδεται από το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής
Δημοκρατία της Υεμένης
Σάνα’α”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας