Ξηρασία στον Καναδά: Στέγνωσαν ποτάμια και ρυάκια-Χιλιάδες σολομοί κατέληξαν νεκροί

946
Ξηρασία στον Καναδά: Στέγνωσαν ποτάμια

Δεκάδες χιλιάδες άγριοι σολομοί βρέθηκαν διασκορπισμένοι νεκροί κατά μήκος της κοίτης ενός ρυακιού- το τελευταίο θύμα της ξηρασίας που πλήττει την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας για περισσότερο από ένα μήνα.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, νεκροί σολομοί φαίνονται στοιβαγμένοι κοντά στην κοινότητα Bella Bella.

«Είναι απλά καταστροφικό να το βλέπεις να συμβαίνει. Η στάθμη των ποταμών είναι χαμηλή παντού αυτή τη στιγμή – όχι μόνο στην περιοχή Heiltsuk. Η ξηρασία αφορά όλη την ακτή αυτή τη στιγμή», δήλωσε στον Guardian ο William Housty, διαχειριστής προστασίας του Heiltsuk. «Βλέπουμε θνησιμότητα πριν την εκκόλαψη σε ετήσια βάση. Αλλά ποτέ σε αυτόν τον βαθμό».

Το βίντεο τραβήχτηκε από τη Γερμανίδα ερευνήτρια Sarah Mund, η οποία συμμετείχε σε μια περιήγηση σε ένα ποτάμι για να καταγράψει την υγεία και το μέγεθος των πληθυσμών σολομού που επιστρέφουν για να αναπαραχθούν.

Οι άγριοι σολομοί συνήθως περιμένουν τις βροχές ως σήμα για να ταξιδέψουν προς ρυάκια και ποτάμια – μια ένδειξη ότι η στάθμη των υδάτων θα αυξηθεί και θα προσφέρει ευκολότερη διέλευση προς τα γενέθλια ρέματα.

Ο Housty λέει ότι μια σύντομη απογευματινή βροχή πριν από 10 ημέρες, σε συνδυασμό με μια υψηλή παλίρροια, έδωσε στους σολομούς λανθασμένο σήμα να ξεκινήσουν.

Δεν ήρθε άλλη βροχή και το ρυάκι στέρεψε, αφήνοντας τα ψάρια εγκλωβισμένα.

«Είχαμε μόλις ένα απόγευμα με βροχή εδώ και περισσότερο από ένα μήνα», είπε. «Χωρίς τη βροχή και την παλίρροια, υποψιάζομαι ότι πολλοί από αυτούς τους σολομούς θα ήταν πιθανότατα σε αναμονή [στον ωκεανό]. Δεν είχαν αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα αυτής της ξηρασίας».

Ένας βιολόγος υπολόγισε ότι υπήρχαν 65.000 νεκροί σολομοί στην κοίτη του ρυακιού – πάνω από το 70% των οποίων δεν κατάφεραν να αναπαραχθούν.

Ο κύκλος ζωής του άγριου σολομού του Ειρηνικού σημαίνει ότι αναπόφευκτα πεθαίνουν αφού ταξιδέψουν σε δαιδαλώδη ρυάκια. Όμως τα υπολείμματά τους, που καταναλώνονται και αναδιανέμονται από τις αρκούδες, τους λύκους και τα πουλιά, παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για το δάσος.

Ο Housty λέει ότι οι θάνατοι έρχονται σε μια εποχή που η κοινότητα ήταν αισιόδοξη για την ανάκαμψη του πληθυσμού των σολομών.

«Είναι σπαρακτικό να το βλέπουμε. Πραγματικά αισθανόμασταν ότι είχαμε γυρίσει σελίδα προς την ανάκαμψή τους», λέει ο Housty.

Οι δυτικές ακτές της Βρετανικής Κολομβίας έχουν δει ελάχιστες βροχές τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και αρκετές περιοχές βρίσκονται σε επίπεδο ξηρασίας τέσσερα, το οποίο πιθανόν να οδηγήσει σε κοινωνικοοικονομικές και οικοσυστημικές επιπτώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε. Ελπίζω να είναι σπάνιο γεγονός», δήλωσε ο Housty. «Αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να βοηθήσουμε τον σολομό με κάθε τρόπο, για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο ξανά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας