WP: «Νετανιάχου και Χαμάς έχουν μία περίεργη υπόγεια συμμαχία»

902

Υπόνοιες για μία «περίεργη και υπόγεια συμμαχία» μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μ.Νετανιάχου με την παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς, η οποία κυβερνά την Λωρίδα της Γάζας, αφήνει η Washington Post.

H συγκεκριμένη εφημερίδα είναι εκ των κύριων ΜΜΕ που υποστηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν και τα όσα δημοσιεύει απηχούν τις απόψεις της.

Ανεξάρτητα της στρατιωτικής επιχείρησης και της επίτευξης των στόχων της στην Γάζα, το Ισραήλ δείχνει να δυσκολεύεται πλέον πολύ σε ότι αφορά την διπλωματική αντιμετώπιση μιας κατάστασης που ξεκίνησε με 100% υποστήριξη της δυτικής κοινής γνώμης μετά τα δραματικά γεγονότα της μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς.

Το αμερικανικό δημοσίευμα δεν εμφανίστηκε «τυχαία». Στην Δύση και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να «κουράζονται» με το Ισραήλ.

Η εφημερίδα αναφέρει μία σειρά «περίεργων συγκυριών» που δείχνουν πως η Χαμάς έχει κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Η Χαμάς είναι χρήσιμη για την καθυστέρηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας και την αποτροπή της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους, ανέφερε η εφημερίδα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος ηγήθηκε της ισραηλινής κυβέρνησης συνεχώς από το 2009 έως το 2020 και επέστρεψε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2022, υποσχέθηκε επανειλημμένα να καταστρέψει τη Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Αντίθετα όμως, ακολούθησε μια πολιτική που βοήθησε την ομάδα να διατηρήσει την επιρροή της στον θύλακα,  συνέχισε η Washington Post .

«Λένε ότι μόλις ανέκτησε την εξουσία, ο Νετανιάχου —ο οποίος ως υποψήφιος είχε δεσμευτεί να «χτυπήσει την κυριαρχία της Χαμάς στην Γάζα»— ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό μια στρατηγική που δεν διατάραξε το status quo, αφήνοντας τη Χαμάς να κυβερνά στην Γάζα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού λέγεται ότι ενέκρινε μεταφορές μετρητών από το Κατάρ που χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μισθών στην Γάζα, την βελτίωση των τοπικών υποδομών και ακόμη και για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων της Χαμάς.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι επί Νετανιάχου, το Ισραήλ ενέκρινε επίσης τις τακτικές απελευθερώσεις κρατουμένων.

«Είναι μια παράξενη συμμαχία που έχει κάνει τον δρόμο της», είπε ο Ισραηλινός ιστορικός Adam Raz, ο οποίος έχει κάνει μια μελέτη για τη σχέση μεταξύ του πρωθυπουργού και της μαχητικής ομάδας και συμπλήρωσε:

«Η Χαμάς δεν θα είναι η κυβέρνηση της Γάζας. Και νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Νετανιάχου πλησιάζει στο τέλος της πολιτικής του καριέρας».

Ο στόχος των πολιτικών του Νετανιάχου φέρεται να ήταν να διχάσει τους Παλαιστινίους, να επιτρέψει στη Χαμάς να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας και να αφήσει τους αντιπάλους της από την Παλαιστινιακή Αρχή να ελέγχουν τη Δυτική Όχθη.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ομάδων καθιστά αδύνατη μια λύση δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με την  Washington Post , και επιτρέπει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να απορρίψει απλώς το παλαιστινιακό ζήτημα.

«Επειδή δεν υπήρχε ενοποιημένη ηγεσία, [ο Νετανιάχου] θα μπορούσε να πει ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε στην εφημερίδα η Ντάλια Σάιντλιν, ισραηλινή δημοσκόπος και πολιτική αναλύτρια: «Δεν υπάρχει κανένας να μιλήσει».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε ιδιαίτερα να αποτρέψει την συμφιλίωση μεταξύ της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής μετά από μια προφανή προσέγγιση το 2018.

Ωστόσο, η  Washington Post  δεν έδωσε λεπτομέρειες για το θέμα.

Το Ισραήλ διεξήγαγε τρεις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας υπό την ηγεσία του Νετανιάχου το 2012, το 2014 και το 2021.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις τελικά έληξαν με μια κατάπαυση του πυρός κατόπιν διαπραγματεύσεων που έδωσε στην Χαμάς τον απόλυτο έλεγχο του θύλακα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας