Βρετανοί: Πρωταρχικός στόχος το Κίεβο-Κατέλαβαν στρατιωτική βάση οι Ρώσοι

720

Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες

Βρισκόμαστε πλέον στην 26η μέρα από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία με τους Ρώσους να έχουν ήδη θέσει υπό έλεγχο τους σημαντικές περιοχές, όχι όμως ακόμη το Κίεβο. 

Αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι φαίνεται ότι ετοιμάζονται να «καθαρίσουν» τους νεοναζί του Τάγματος Αζόφ από την Μαριούπολη, καθώς έληξε τα ξημερώματα το τελεσίγραφο και πλέον ετοιμάζεται η τελική επίθεση, παρόλα αυτά σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος των Ρώσων παραμένει το Κίεβο. 

Όπως αναφέρει η έκθεση πληροφοριών των Βρετανών, αν και η ρωσική προέλαση έχει σημειώσει μια «παύση», οι σφοδρές μάχες γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και ειδικότερα βόρεια της πόλης, συνεχίζονται καθημερινά.

Οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στην πόλη από τα βορειοανατολικά έχουν σταματήσει, ενώ οι δυνάμεις που προελαύνουν από την κατεύθυνση του Χοστομέλ προς τα βορειοδυτικά έχουν απωθηθεί από σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Προσθέτει δε ότι ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων παραμένει πάνω από 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

«Παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου, το Κίεβο παραμένει ο πρωταρχικός στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας και είναι πιθανό να δώσουν προτεραιότητα στην προσπάθεια περικύκλωσης της πόλης τις επόμενες εβδομάδες», καταλήγει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες ώρες τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο στρατιωτική βάση λίγο έξω από το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκε βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, από τον οποίο σκοτώθηκαν έξι άτομα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το εμπορικό κέντρο υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε.

Από την πλευρά της η «Washington Post» θεωρεί ότι «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την έκβαση του πολέμου». Εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βελτιώσει γρήγορα τις γραμμές ανεφοδιασμού της, να φέρει ενισχύσεις και να ενισχύσει το ηθικό των στρατευμάτων της στο έδαφος, τότε οι ρωσικοί στόχοι ίσως να αποδειχθούν μη-επιτεύξιμοι.

«Δεν θεωρώ πως οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την Ουκρανία. Παράλληλα, ωστόσο, δεν θεωρώ πως και οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να πάρουν πολύ μεγαλύτερα κομμάτια της Ουκρανίας», σημειώνει από την πλευρά του ο Ρομπ Λι, Αμερικανός πρώην στρατιωτικός και νυν ερευνητής του Foreign Policy Research Institute.

Ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί, πάντως, να έχει συντριπτική υπεροχή σε αριθμούς και εξοπλισμό σε σύγκριση με τον μικρότερο και λιγότερο οπλισμένο ουκρανικό στρατό. Η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη να ανατρέψει τα δεδομένα, εάν είναι σε θέση να αναπληρώσει το ανθρώπινο δυναμικό και τις προμήθειες της», προειδοποίησε από την πλευρά του ο απόστρατος στρατηγός των ΗΠΑ, Lindley-French.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει αυτόν τον πόλεμο» είπε. «Δεν μπορούν τώρα, αλλά θα μπορούσαν να το κάνουν» προσαρμόζοντας τακτική και φέρνοντας ενισχύσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας