Βράζει το Κόσοβο: Τραυματίες Νατοϊκοί στρατιώτες μετά από συγκρούσεις με Σέρβους

2120

Επί ποδός ο σερβικός Στρατός

Ξέφυγε η κατάσταση στο Κόσοβο, με τους Σέρβους να αντεπιτίθενται στους σχεδιασμούς των Κοσοβάρων και να συγκρούονται με στρατεύματα της KFOR, υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν τα γραφεία ενός από τους δήμους όπου οι Αλβανοί δήμαρχοι ανέλαβαν τις θέσεις τους την περασμένη εβδομάδα, με τη βοήθεια των αρχών του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία το πρωί στον δήμο Ζβετσάν, 45 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Πρίστινα. Το απόγευμα, στρατιώτες της KFOR κάλεσαν τους Σέρβους να ανοίξουν το δρόμο για δύο οχήματα από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να προστατεύσουν τους Κοσοβάρους αξιωματικούς στα οχήματα και να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συγκεντρωμένοι Σέρβοι απάντησαν πετώντας πέτρες και αντικείμενα, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί. Ένα όχημα κάηκε και υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες ΝΑΤΟϊκούς τραυματίες. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΝΑΤΟ οι τραυματίες στρατιώτες είναι 25, ενώ τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 41, ανάμεσά τους και 11 Ιταλοί. 

Οι Σέρβοι συγκρούστηκαν επίσης με την αστυνομία και έβαψαν με σπρέι στα οχήματα του ΝΑΤΟ το γράμμα «Z» – μια ευθεία αναφορά στο σύμβολο που χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

H αρχές του Κοσόβου στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «δεκάδες» ΝΑΤΟϊκούς τραυματίες και πέντε συλλήψεις και προσθέτουν ότι η ένταση παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή.

Η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) από την πλευρά της μετέδωσε ότι υπάρχουν τραυματίες και στις δύο πλευρές. Ο ΓΓ του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας Νέμανια Στάροβιτς δήλωσε στην RTS ότι δύο διαδηλωτές φέρουν τραύματα από βλήματα πυροβόλου όπλου. Ο ένας τραυματίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε ο Στάροβιτς.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανακοίνωσε ότι ένας δημοσιογράφος του τραυματίστηκε όταν έπεσε στα πόδια του μία χειροβομβίδα κρότου.

Την ίδια ώρα τα τελευταία λεπτά υπάρχουν πληροφορίες ότι μεταφέρονται σερβικά στρατεύματα στο Κόσοβο, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Α.Βούτσιτς θα απευθύνει διάγγελμα. 

Πώς ξεκίνησε η ένταση στο Κόσοβο

Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.

Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες σ αυτές τις εκλογές δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Οι Σέρβοι, που αποτελούν την πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του 2008 από τη Σερβία και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της κατασταλτικής σερβικής κυριαρχίας.

Οι Αλβανοί αποτελούν πάνω από το 90% του πληθυσμού στο Κόσοβο συνολικά, αλλά οι βόρειοι Σέρβοι απαιτούν εδώ και καιρό την εφαρμογή μιας συμφωνίας του 2013 με τη μεσολάβηση της ΕΕ για τη δημιουργία μιας ένωσης αυτόνομων δήμων στην περιοχή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας