Βομβαρδίζουν αδιάκοπα οι Ρώσοι, άχρηστο το Patriot για τους Kinzhal

13661

Στρατιωτικούς στόχους και υποδομές τόσο στο Κίεβο όσο και σε άλλες πόλεις της κεντρικής και νότιας Ουκρανίας έπληξαν σήμερα Παρασκευή 19/5 τα ξημερώματα οι ρωσικές δυνάμεις – πρόκειται για τη 10η μαζική πυραυλική επίθεση σε 19 ημέρες – αποδεικνύοντας αφενός τα τεράστια κενά της ουκρανικής αεράμυνας και αφετέρου τη στόχευση των Ρώσων να αχρηστεύσουν την ουκρανική αντεπίθεση πριν καν αυτή ξεκινήσει.
Πληροφορίες αναφέρουν πως 65.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στην κατεύθυνση της Zaporizhia, από όπου είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί η ουκρανική αντεπίθεση.
Και ενώ το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot να αποδεικνύεται σχεδόν… άχρηστο απέναντι στους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, το Κίεβο επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο το αίτημα του για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Αίτημα που είναι πλέον πολύ πιθανό να ικανοποιηθεί, αν κρίνει κανείς από το δημοσίευμα του CNN που λέει ότι η κυβέρνηση Biden προτίθεται να επιτρέψει στους Ευρωπαίους συμμάχους του να δώσουν F-16 στην Ουκρανία.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι το Κίεβο ανακοίνωσε πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky θα συμμετάσχει διά ζώσης στη Σύνοδο Κορυφής της G7 που αρχίζει από σήμερα στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας, καθώς όπως αναφέρεται, εκεί αναμένεται να ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις για την Ουκρανία.

Πράσινο φως από ΗΠΑ για F-16

Είναι πολύ πιθανό η αποστολή μαχητικών F-16 στην Ουκρανία να είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της G7.
Όπως μεταδίδει το CNN, η κυβέρνηση Biden φέρεται έτοιμη να υποκύψει στις πιέσεις και να επιτρέψει στους Ευρωπαίους συμμάχους της να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως οι ΗΠΑ στέλνουν το μήνυμα πως δεν θα μπλοκάρουν τυχόν απόφαση για την προμήθεια του Κιέβου με F-16, αν και Αμερικάνοι αξιωματούχοι τονίζουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα επίσημο αίτημα από οποιονδήποτε Σύμμαχο για την μεταφορά αυτών των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουν πως δεν έχει αλλάξει η επίσημη θέση των ΗΠΑ για τη μη αποστολή F-16 στην Ουκρανία.

Ευάλωτη η ουκρανική αεράμυνα

Οι Ουκρανοί ζητούν διακαώς μαχητικά F-16 προκειμένου να μπορέσουν να ελέγχουν τον εναέριο τους χώρου και να προστατεύσουν καλύτερα την επικείμενη αντεπίθεση τους.
Είναι προφανώς πως η αεράμυνα τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και στις πρόσφατες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.
Παρά τη δυτική βοήθεια και τις συνεχείς αποστολές όπλων, το Κίεβο φαίνεται πως είναι ανήμπορο να βελτιώσει το αμυντικό του σύστημα, εξακολουθώντας να παραμένει ένας εύκολος στόχος για τα ρωσικά όπλα.
Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί αδυνατούν να εντοπίσουν και να καταρρίψουν τους ρωσικούς πυραύλους και drones πριν αυτά βρουν τους στόχους τους.

Το Patriot εκτόξευσε 32 πυραύλους κατά Kinzhal – Κανείς δεν βρήκε στόχο

Η αδυναμία αυτή αποτυπώνεται και στην παραδοχή ότι ακόμα και το υπερσύγχρονο αμερικανικό σύστημα Patriot δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal
Όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Military Watch Magazine που επικαλείται δυτικές πηγές, το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot «ξόδεψε» όλα τα πυρομαχικά του στην προσπάθεια του να καταρρίψει το ρωσικό πύραυλο Kinzhal κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Κίεβο.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, το Patriot εκτόξευσε 32 πυραύλους αναχαίτισης αξίας περίπου 96 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων κανείς δεν βρήκε το στόχο.
Υπενθυμίζεται πως στις 16 Μαΐου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις στο Κίεβο, έπληξαν με τον υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal ένα σύστημα αεράμυνας Patriot που έχει εγκατασταθεί στην πόλη.
Το πλήγμα επιβεβαίωσαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες υποστήριξαν πως πράγματι το σύστημα Patriot υπέστη ζημιές.
Ωστόσο, δύο ημέρες αργότερα οι Αμερικάνοι ανακοίνωσαν πως οι ζημιές αποκαταστάθηκαν και πως το αντιαεροπορικό σύστημα είναι και πάλι σε λειτουργία.

Δύο συστήματα Patriot

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ουκρανικός στρατός φέρεται να διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο συστήματα Patriot.
Το ένα από αυτά μεταφέρθηκε από τις ΗΠΑ και το δεύτερο από κοινού μαζί με τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Το ποιο από αυτά τα δύο αντιαεροπορικά συστήματα χτυπήθηκε, δεν είναι ακόμα γνωστό.
Σημειώνεται πως το κόστος ενός τέτοιου συστήματος υπολογίζεται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σφοδρές μάχες στο Bakhmut

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο εξακολουθούν να καταγράφονται σφοδρές μάχες, με τα βλέμματα να εξακολουθούν να είναι στραμμένα στο Bakhmut, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται εξαιρετικά αιματηρές μάχες.
Σε δηλώσεις του, ο Yevgeni Prigozhin, επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, υποστηρίζει πως είναι απίθανο να καταληφθεί η πόλη μέσα στις επόμενες 48 ώρες, τη στιγμή που οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για αντεπίθεση και για… νίκες.

Prigozhin (Wagner): Αφήστε μας να τελειώσουμε τη δουλειά

«Είναι απίθανο η Bakhmut να καταληφθεί πλήρως αύριο ή μεθαύριο», ανέφερε σε μήνυμα του στο Telegram σήμερα Παρασκευή 19/5 τα ξημερώματα ο Prigozhin, κάνοντας λόγο για σφοδρές μάχες σε νοτιοδυτικές συνοικίες της πόλης.
«Η Bakhmut δεν έχει καταληφθεί ακόμη.
Υπάρχει μια συνοικία που λέγεται Shamalyot.
Πρόκειται για απόρθητο οχυρό (…)
Οι σκληρότερες μάχες δίνονται εκεί αυτή τη στιγμή.
Έχω κάτι σημαντικό να ζητήσω λοιπόν: η σιωπή είναι χρυσός.
Αφήστε μας να τελειώσουμε τη δουλειά» υποστήριξε ο επικεφαλής της Wagner, οι δυνάμεις της οποίας κατάφεραν να καταλάβουν και το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών στη δυτική συνοικία της πόλης που είναι γνωστή ως «περιοχή Domino».
Όπως αναφέρεται, οι Ουκρανοί αφήνουν τις θέσεις τους κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας πίσω τον οπλισμό τους ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για άτακτη υποχώρηση στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών οι μάχες πλέον έχουν επικεντρωθεί σε συνοικίες στα νότια της πόλης, κοντά στο μνημείο Mig-17.

Για νίκες μιλούν οι Ουκρανοί

Από την πλευρά τους πάντως οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για νίκες και για ανακατάληψη εδαφών στην Bakhmut.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως έχουν ανακαταλάβει 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιφέρεια του Bakhmut, παραδεχόμενοι πως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν μέσα στην πόλη, η οποία έχει σχεδόν ισοπεδωθεί.
Οι ουκρανικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τους δρόμους προς την πόλη προκειμένου να επιβραδύνουν την επίθεση τους.
«Τώρα, καθώς έχουμε αρχίσει να προελαύνουμε, βομβαρδίζουν όλους τους δρόμους προς την πρώτη γραμμή, έτσι τα τεθωρακισμένα μας οχήματα δεν μπορούν να παραδώσουν περισσότερο πεζικό, πυρομαχικά και άλλα πράγματα», είπε ο Petro Podaru, διοικητής πυροβολικού της Ουκρανίας.
Μάλιστα αναφέρουν πως οι δυνάμεις τους έχουν καταφέρει να προωθηθούν στα πλευρά, καλύπτοντας μια απόσταση 150 μέχρι 1.700 μέτρων.

Βομβαρδισμοί για 10η ημέρα

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία εξακολουθεί να πλήττει στρατιωτικούς στόχους και υποδομές τόσο στο Κίεβο όσο και στην υπόλοιπη Ουκρανία.
Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εκρήξεις στη Lviv και Rivne στα δυτικά της Ουκρανίας, αλλά και στην Kherson στα νότια.
Οι Ουκρανοί, οι οποίοι συνήθως υποστηρίζουν πως καταρρίπτουν όλους τους ρωσικούς πυραύλους, αυτήν την φορά ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν 19 drones και πυραύλους από τους συνολικά 28 που εκτόξευσαν οι Ρώσοι.
«Τρεις πύραυλοι Kalibr και 16 drones καταρρίφθηκαν.
Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σχεδόν κάθε ημέρα.
Δεν χτυπήθηκαν όλοι οι στόχοι» παραδέχονται οι Ουκρανοί.

65.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο της Zaporizhia

Περίπου 65.000 Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στη γραμμή επαφής του μετώπου στη Zaporizhia αναφέρουν Ρώσοι αξιωματούχοι, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να σημαίνει πως αυτή η περιοχή θα είναι το επίκεντρο της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Σε δηλώσεις του ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία» υποστήριξε πως όλη αυτή η δύναμη των Ουκρανών είναι συγκεντρωμένη στην περιοχή της Zaporizhia ή σε εγγύτητα με αυτήν.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 65.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση της Zaporizhia, στη γραμμή επαφής ή κοντά σε αυτήν.
Είναι μεγάλος αριθμός.
Για να μην αναφέρω ότι εξίσου μεγάλος αριθμός Ουκρανών στρατιωτών βρίσκεται στην ελεγχόμενη από το Κίεβο πόλη της Zaporizhia, στο Dnipro και σε άλλες πόλεις» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS o Rogov.
Ο Rogov έχει επισημάνει κατά καιρούς ότι θα μπορούσε να αποτελέσει προτεραιότητα για τους Ουκρανούς να καταλάβουν το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia και να φτάσουν στην Αζοφική θάλασσα προκειμένου να «κόψουν» την χερσαία σύνδεση των Ρώσων με την Κριμαία.
Σημειώνεται πως επίσκεψη στη Zaporizhia πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu.

Οι Ρώσοι οχυρώνουν το πυρηνικό εργοστάσιο στη Zaporizhia

Στο άλλο κρίσιμο μέτωπο, αυτό της Zaporizhia, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις αμυντικές τους θέσεις μέσα και γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia.
Όπως αναφέρεται, νέα χαρακώματα έχουν σκαφτεί γύρω από την πόλη, έχει ναρκοθετηθεί η ευρύτερη περιοχή ενώ έχουν στηθεί θέσεις βολής και άλλες αμυντικές ενέργειες για την αποτροπή μιας επίθεσης των Ουκρανών είτε με drones είτε με απόβαση από τον ποταμό Δνείπερο.
1_39.jpg
2_65.jpg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας