Βόμβα στο ΝΑΤΟ από Ερντογάν-Η Σουηδία μην υπολογίζει για ΝΑΤΟ

739

Η Σουηδία πρέπει να κάνει τις επιλογές της υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

(upd2) Σαφή προειδοποίηση στη Σουηδία ότι εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα κατά του ΡΚΚ, δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, μόλις μια ημέρα από τις συγκεντρώσεις υπέρ του ΡΚΚ που πραγματοποιήθηκαν στη Στογχόλμη, όπου κρεμάστηκε ανάποδα ένα ομοίωμα που έμοιαζε στον Τούρκο πρόεδρο, Tayip Rejep Erdogan και που έχει προκαλέσει οργή στην Τουρκία.
Είναι τέτοιο το μένος για τη συγκέντρωση των Κούρδων διαδηλωτών που ο δικηγόρος του Erdogan, Huseyin Aydin ανακοίνωσε ότι «έχει υποβληθεί μήνυση στη Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ζητώντας να αρχίσει έρευνα για τους δράστες των εγκληματικών πράξεων με στόχο τον πρόεδρο μας, κατά τις διαδηλώσεις στη Στογχόλμη που θεωρείται ότι οργανώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ».
Το περιστατικό καταδίκασε και ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, Fahrettin Altun, ο οποίος κάλεσε τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Εξηγήσεις για ένα tweet

Το βίντεο και το tweet, στο οποίο γινόταν σύγκριση του Erdogan με τον Benito Mussolini, ο οποίος κρεμάστηκε ανάποδα μετά την εκτέλεση του στις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ανήρτησε μια κουρδική ομάδα ακτιβιστών, η «Επιτροπή Rojava της Σουηδίας».

Στην ανάρτηση αυτή, εμφανιζόταν να κρέμεται ένα ομοίωμα που παρέπεμπε στον Erdogan, με ένα κείμενο να συνοδεύει την εικόνα:
«Η ιστορία έχει δείξει πως τελειώνουν οι δικτάτορες.
Είναι ώρα για τον Erdogan να παραιτηθεί.
Αδράξτε την ευκαιρία και παραιτηθείτε για να μην καταλήξετε να κρέμεστε ανάποδα στην πλατεία Ταξίμ» ανέφερε το κείμενο της ανάρτησης, την οποία καταδίκασε ως αποτρόπαια το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας.
Παρά την καταδίκη, η Τουρκία ζήτησε από τις σουηδικές αρχές να κινηθούν και να καταστείλουν την ακτιβιστική ομάδα, κάτι που απέρριψε ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Tobias Billstrom, επισημαίνοντας πως η Σουηδία αποστασιοποιείται από απειλές και μίσος κατά πολιτικών εκπροσώπων.
«Η κυβέρνηση προστατεύει την ανοιχτή συζήτηση για τις πολιτικές επιλογές, αλλά παίρνει σθεναρά αποστάσεις από τις απειλές και το μίσος εναντίον πολιτικών εκπροσώπων.
Το να απεικονίζεται ένας εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος ως εκτελεσμένος έξω από το Δημαρχείο είναι αποτρόπαιο» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Billstrom.
432_1.JPG
Το ΡΚΚ ναρκοθετεί την ένταξη της Σουηδίας

Την ίδια στιγμή η Τουρκία απευθύνει σαφείς προειδοποιήσεις στη Σουηδία σχετικά με την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
«Το ΡΚΚ ναρκοθετεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Εάν η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν ανταποκριθεί κατάλληλα σε τέτοιες ενέργειες, δεν θα δώσουμε την απάντηση που η Σουηδία περιμένει όσον αφορά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
Τόσο ανοιχτά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα.
Η Σουηδία πρέπει να κάνει τις επιλογές της» υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Mevlut Cavusoglu.

Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας

Όπως είπε ο Cavusoglu, η Τουρκία περιμένει από τη Σουηδία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων (σ.σ. η Τουρκία θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία καταδίκασε τις συγκεντρώσεις υπέρ του ΡΚΚ που έγιναν στη Στογχόλμη, με το τουρκικό ΥΠΕΞ να καλεί σε εξηγήσεις τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα, ενώ και ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Mustafa Sentop ακύρωσε την προγραμματισμένη για τις 17 Ιανουαρίου επίσκεψη του επικεφαλής του σουηδικού κοινοβουλίου στην Άγκυρα.

Μόνο Τουρκία και Ουγγαρία

Σημειώνεται πως η Τουρκία, μαζί με την Ουγγαρία, είναι τα μόνα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν δώσει την τελική τους έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αν και η μέχρι τώρα ενταξιακή διαδικασία θεωρείται η ταχύτερη που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Συμμαχίας.
Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν επίσημα το αίτημα ένταξης τους τον Μάιο του 2022 και έως σήμερα έχουν λάβει το πράσινο φως από τα 28 από τα συνολικά 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.
Συνήθως η διαδικασία έγκρισης τέτοιων αιτημάτων απαιτούσε χρονικά μια περίοδο δύο ετών.

www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας