Βόμβα-Macron: Η ΕΕ για να επιβιώσει πρέπει να απεξαρτηθεί από ΗΠΑ

1083

Ο Macron τόνισε, πως μια ισχυρότερη Ευρώπη θα επέτρεπε στην ήπειρο να γίνει πιο αυτόνομη στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας.

Να ξεφύγει από τον σφιχτό αμερικανικό εναγκαλισμό προσπαθεί η Γαλλία με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με το Παρίσι να αντιλαμβάνεται πως η απόλυτη ταύτιση με τις ατλαντικές επιδιώξεις θα αποβεί στο τέλος καταστροφική για την Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron εκτιμά ότι, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι πιο αποφασιστικές στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και θα πρέπει να μειώσουν την «εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ», σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Πρόκειται για μία θέση, που επαναφέρει στην επιφάνεια τις βαθύτατες στρατηγικές διαφορές, που υπάρχουν στο στρατόπεδο της Δύσης.

Η Ευρώπη να μειώσει την απεξάρτησή της από τις ΗΠΑ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από μια διεθνή σύνοδο κορυφής στο Αμμάν της Ιορδανίας, ο Macron είπε «δεν βλέπει ως λύση την εξέλιξη της ευρωπαϊκής άμυνας σε μία εναλλακτική του ΝΑΤΟ».
Ο Macron τόνισε, πως μια ισχυρότερη Ευρώπη θα επέτρεπε στην ήπειρο να γίνει πιο αυτόνομη στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας, ενεργώντας «εντός του ΝΑΤΟ, μαζί το ΝΑΤΟ αλλά και χωρίς να εξαρτάται από το ΝΑΤΟ».
«Μια συμμαχία δεν είναι κάτι στο οποίο πρέπει να βασίζομαι. Είναι κάτι που πρέπει να επιλέξω, κάτι με το οποίο συνεργάζομαι», είπε ο Macron σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερη αυτονομία σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και τις αμυντικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», σημείωσε.
Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky με τον Joe Biden στην Ουάσινγκτον και την ομιλία του στο Κογκρέσο την Τετάρτη (21/12/2022), ευχαριστώντας το για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα του και αποκαλώντας τα χρήματά τους «όχι φιλανθρωπία», αλλά «επένδυση».
Νωρίτερα, ο Biden ανακοίνωσε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.
Το μήνυμα του Γάλλου προέδρου είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες, για να εξασφαλίσει την ειρήνη σε μια περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία

Υπενθυμίζεται, πως ο Γάλλος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους ηγέτες στην Ευρώπη που είχαν ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για τη Ρωσία στο πλαίσιο της μελλοντικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.
Πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις για τη Ρωσία, είχε δηλώσει ο Macron σε συνέντευξή του στο TF1 το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022.
«Πρέπει να σκεφτούμε την αρχιτεκτονική ασφαλείας, στην οποία θα διαμορφώσουμε αύριο.
Μιλάω, συγκεκριμένα, για τις αναφορές του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin ότι το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορα της Ρωσίας και αναπτύσσει όπλα που θα μπορούσαν να την απειλήσουν», επισήμανε.
«Αυτό το θέμα θα είναι μέρος των ειρηνευτικών συζητήσεων και πρέπει να προετοιμαστούμε για το τι θα επακολουθήσει [με =τα την ουκρανική σύγκρουση] και να σκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να προστατέψουμε τους συμμάχους μας και, ταυτόχρονα, να παράσχουμε στη Ρωσία εγγυήσεις για τη δική της ασφάλεια, μόλις οι πλευρές επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», σημείωσε ο Γάλλος ηγέτης.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν τότε η γερμανική τοποθέτηση: «Πρέπει να επιστρέψουμε στις συμφωνίες που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες και οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» είχε επισημάνει ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, μιλώντας στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Βερολίνου.
Ως συνήθως, εκ μέρους της ΕΕ υπάρχει μια προθυμία να διαπραγματευτεί τον έλεγχο των όπλων και τις συμφωνίες πυραύλων με τη Μόσχα, αλλά η οικοδόμηση αυτής της διεθνούς τάξης θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία να κάνει κάποιες σημαντικές παραχωρήσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βασική «παραχώρηση» που αναμένει προσωπικά ο Olaf Schloz από τη Ρωσία είναι η αναγνώριση ότι «η επιθετικότητα δεν προέρχεται από το ΝΑΤΟ».

Macron: Όταν το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικά νεκρό

Δεν είναι πάντως η πρώτη ηχηρή δήλωση Macron για το δυτικό στρατόπεδο.
«Αυτό που ζούμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ» είχε δηλώσει ο Macron τον Νοέμβριο 2019 στο περιοδικό «The Economist», αποδίδοντάς τον στην αμερικανική αποδέσμευση και στη συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Πρέπει τώρα να αποσαφηνισθεί ποιοι είναι οι στρατηγικοί στόχοι του ΝΑΤΟ» είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης,
«Δεν υπάρχει συντονισμός με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στη στρατηγική απόφαση των ΗΠΑ και είμαστε μάρτυρες μίας επίθεσης από έναν άλλο εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε μία ζώνη όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας, χωρίς συντονισμό. Αυτό που συνέβη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ», είχε αναφέρει τότε ο Macron.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο Γάλλος πρόεδρος είχε διερωτηθεί ιδιαιτέρως για το μέλλον του Άρθρου 5 της Ατλαντικής Συνθήκης, το οποίο προβλέπει στρατιωτική συνδρομή μεταξύ των χωρών-μελών της Συμμαχίας εάν ένας από τους συμμάχους δεχθεί επίθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας