Βόμβα για υγεία-Τα σούπερ-μάρκετ «ξεστοκάρουν» ληγμένα κοψοχρονιά με υπουργική απόφαση!!!

677

Με μια υπουργική απόφαση “βόμβα” για την υγεία το υπουργείο ανάπτυξης δίνει ουσιαστικά την άδεια στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ να ξεστοκάρουν τα διατροφικά αποθέματά τους που λήγουν μέσω πώλησης σε χαμηλότερες τιμές.

Αυτή κίνηση εκτός των όσων μπορεί να δημιουργήσει για τις διατροφικές συνθήκες των πολιτών ουσιαστικά θα οδηγήσει στον “θάνατο” των μικρών επιχειρήσεων πώλησης τέτοιων προϊόντων καθώς απλά δεν έχουν ικανότητα διατήρηση μεγάλου αποθέματος.

Αυτή περιλαμβάνεται στις τέσσερις νέες αποφάσεις για την… καταπολέμηση της ακρίβειας και την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, μετά από τροποίηση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων θα επιτρέπονται εκπτώσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες σε προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

Για τα συγκεκριμένα προϊόντα θα απαιτείται ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης».

Έβαλαν και λίγο από “πράσινη μετάβαση” λέγοντας ότι στόχος, του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αντιμετωπιστούν φαινόμενα σπατάλης τροφίμων ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές που σε λίγο θα δούμε να τους οδηγούν να αγοράζουν και προιόντα λίγο πριν τα πετάξουν στα σκουπίδια.

Παράλληλα, επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις ενώ στη λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου 2024 προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως.

 Αναλυτικά το Υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει:

Εγκρίθηκε η τροποποίηση των υπουργικών αποφάσεων 6969/30-01-2024 και 92566/11-10-2023. Συγκεκριμένα:

1.Προβλέπεται η εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, για 3 μήνες, σε προϊόντα για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Για αυτά απαιτείται ειδική σήμανση που θα αναγράφει «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης».

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι να αντιμετωπιστούν και φαινόμενα σπατάλης τροφίμων (food waste) ή καταστροφής αποθεμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στους ενδιαφερόμενους καταναλωτές.

Με αυτήν την τροποποίηση επιτυγχάνεται αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές ενώ προωθείται και η υιοθέτηση νέων περιβαλλοντικά βιώσιμων συμπεριφορών από τους πολίτες και την εφοδιαστική αλυσίδα (πάλι η ατομική ευθύνη).  

 2.Επεκτείνεται και διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που υπόκεινται σε έλεγχο για ανατιμήσεις και δεν μπορούν – σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – να προβούν σε προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες.

3.Επίσης, επεκτείνεται η λίστα προϊόντων για τα οποία προβλέπεται μείωση τιμών από την 1η Μαρτίου 2024 στην οποία προστίθεται η κατηγορία των προϊόντων εμμήνου ρύσεως, κάτι που θα ισχύσει από τις 20 Μαρτίου. 

4.Επεκτείνεται η λίστα των νωπών προϊόντων για τα οποία εφαρμόζονται «καθαρές τιμές» με την προσθήκη των κατηγοριών «νωπό κατσίκι» και «νωπό αρνί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας