Χεζμπολάχ: Ανοικτή σε συζήτηση για αφοπλισμό αν αποχωρήσει το Ισραήλ από τον Νότιο Λίβανο
Σε μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη, ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ αποκάλυψε στο Reuters ότι η οργάνωση είναι πρόθυμη να ξεκινήσει συνομιλίες για τον αφοπλισμό της, υπό τον όρο ότι το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τον Νότιο Λίβανο και θα τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη χώρα.
Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ θα δεχόταν να συζητήσει με τον Πρόεδρο Τζόζεφ Αούν στο πλαίσιο μιας εθνικής αμυντικής στρατηγικής, αλλά μόνο εάν το Ισραήλ αποχωρήσει από πέντε στρατηγικούς λόφους στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η Αμερικανίδα απεσταλμένη στη Μέση Ανατολή, Μόργκαν Ορτάγκους, υποστήριξε ότι το Ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ προβλέπει τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και τόνισε πως ο λιβανέζικος στρατός είναι ικανός να φέρει εις πέρας αυτό το έργο.
Οι δηλώσεις της έγιναν στο τέλος τριήμερης επίσκεψής της στη Βηρυτό, όπου είχε επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του Λιβάνου, τονίζοντας ότι οι ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν “το συντομότερο δυνατό”.
Προς το παρόν, το γραφείο τύπου της Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει επίσημα τις δηλώσεις ή τις πληροφορίες για ενδεχόμενο διάλογο. Ωστόσο, λιβανικές πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αούν σκοπεύει να ξεκινήσει διάλογο με τη Χεζμπολάχ σύντομα σχετικά με το μέλλον του οπλισμού της οργάνωσης.