Τράπεζα Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25μ.β. στο 5,25%

1633

Στο 7,9% ο πληθωρισμός Ιουνίου στην Αγγλία. Η αύξηση επιτοκίων λεηλατεί κοινωνία και ανάπτυξη

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, την 14η διαδοχική, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England – BoE).

Η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου αύξησε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) όπως αναμενόταν από τις αγορές, οδηγώντας το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό 15ετίας του 5,25% από το 5% προηγουμένως.

Σε αντίθεση με τις ΕΚΤ και Fed, οι οποίες πρόσθεσαν μεν και αυτές 25 μ.β. την περασμένη εβδομάδα αλλά άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων, η δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας δεν υποδηλώνει ότι οδεύει σε τερματισμό των δικών της.

“Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα διασφαλίσει ότι το τραπεζικό επιτόκιο θα είναι επαρκώς περιοριστικό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%,” αναφέρει η BoE στο νέο της guidance για τα επιτόκια.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό πιθανώς να έχουν αρχίσει να παίρνουν τελική μορφή. “Ορισμένοι από τους κινδύνους των πλέον επίμονων πληθωριστικών πιέσεων ενδεχομένως να έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται”.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στην Βρετανία είχε φτάσει στο υψηλό 41 ετών του 11,1% το περασμένο έτος και επιβραδύνει αρκετά πιο αργά σε σχέση με άλλες οικονομίες, έχοντας υποχωρήσει μόλις στο 7,9% στην τελευταία μέτρηση τον Ιούνιο.

Σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν προέβλεψαν ότι τα επιτόκια της BoE θα κορυφωθούν στο 5,75% αργότερα το 2023.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, τόνισε ότι “ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους λιγότερο ευκατάστατους και πρέπει να βεβαιωθούμε απολύτως ότι θα πέσει μέχρι τον στόχο του 2%”.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Boe ψήφισαν με 6-3 τη νέα αύξηση, αλλά οι θέσεις τους ήταν μοιρασμένες στα τρία για πρώτη φορά φέτος. Από τους μειοψηφούντες δύο αξιωματούχοι (Catherine Mann και Jonathan Haskel) ψήφισαν για μεγαλύτερη αύξηση 50 μονάδων βάση και ένας (η Swati Dhingra) τάχθηκε υπέρ της διατήρησης αμετάβλητων των επιτοκίων.

H Τράπεζα ανανέωσε πάντως την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, για τον οποίο αναμένει πλέον ότι θα μειωθεί στο 4,9% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εμφανίζοντας ταχύτερη πτώση από ό,τι είχε εκτιμήσει τον Μάιο. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 2% στις αρχές του 2025, αναφέρει στη συνοδευτική Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της.

Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί επισταμένα και την εξαιρετικά περιορισμένη αγορά εργασίας της χώρας, αν και τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα στις θέσεις εργασίας μειώθηκε σημαντικά τον Μάιο. Από την άλλη όμως η αύξηση των μισθών παρέμεινε δυσάρεστα ισχυρή για την BoE, φτάνοντας το 7,7% στον ιδιωτικό τομέα.

“Τα πρόσφατα δεδομένα ήταν μικτά. Ωστόσο, ορισμένοι βασικοί δείκτες, ιδιαίτερα η αύξηση των μισθών, υποδηλώνουν ότι ορισμένοι κίνδυνοι των πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων ίσως να έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται”, σημειώνεται στην έκθεση της BoE.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας