Τουρκία «μαστιγώνει» ΗΠΑ για F-35-Έδωσε μυθικό συμβόλαιο στην Airbus-Ζητά επιπλέον 40EF-2000

11961

Μετά την κολοσσιαία παραγγελία των 350 μεταφορικών αεροσκαφών Airbus η Τουρκία τώρα ζητά την απόκτηση 40 μαχητικών (και όχι 20 όπως μετέδωσε το Bloomberg) EF-2000, απορρίπτοντας δια παντός το ενδεχόμενο αγοράς F-35, αλλά κλείνοντας ταυτόχρονα και την πόρτα στην αμερικανική Boeing που «καιγόταν» για την παραγγελία αυτή που την πήρε τελικά η Airbus!

Είναι η μεγαλύτερη παραγγελία από έναν μόνο πελάτη που έλαβε ποτέ η Airbus.

Συνολικά, η Τουρκία παρήγγειλε 350 αεροσκάφη που επιμερίζονται σε 75 αεροσκάφη A350-900, 15 από τη μεγαλύτερη έκδοση A350-1000, αλλά και 250 αεροσκάφη A321neo καθώς και εκδόσεις εμπορευματικών αεροσκαφών A350!

Με αυτή την παραγγελία ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει «το πάνω χέρι» στην αυριανή συνάντηση με τον Ο.Σόλτς στο Βερολίνο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε στην Επιτροπή Σχεδίου και Προϋπολογισμού της TBMM, ότι δεν είναι υπέρ της αγοράς των αμερικανικών F-35 και ότι η Τουρκία έχει εκδηλώσει την επιθυμία να αγοράσει 40 Eurofighter από τη Βρετανία και την Ισπανία. 

«Δεν είμαι υπέρ της αγοράς των F-35. Θέλουμε να αγοράσουμε τα Eurofighter, ένα πολύ αποτελεσματικά αεροσκάφη, αλλά η Γερμανία έχει αντιρρήσεις. Η Βρετανία και η Ισπανία δηλώνουν πως θα το λύσουνε. Σχεδιάζουμε να αγοράσουμε 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν συναντάται αύριο Παρασκευή με τον Γερμανό καγκελάριο Ο.Σολτς και θα ζητήσει την έγκρισή του για την αγορά των Eurofighter (ως μέλος την κοινοπραξίας κατασκευής του απαιτείται η άδειά της Γερμανίας) ενώ το Bloomberg μετέδωσε ότι θα ζητήσει και την αγορά 20 μαχητικών του τύπου από το Βερολίνο.

Αναφερόμενος στην τελευταία κατάσταση σχετικά με το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος Kaan, το οποίο αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ), ο Güler δήλωσε: «Θεού θέλοντος το KAAN θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του στο τέλος του τρέχοντος έτους».

Όσον αφορά τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγοράστηκαν από τη Ρωσία, ο Güler δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πάρουμε τα S-400 και να τα παρατήσουμε σε μια γωνιά ενός εργοστασίου. Όταν τα χρειαστούμε, θα πατήσουμε το κουμπί».

Γιατί λέει «όχι» η Τουρκία στην προοπτική αγοράς και των F-35; Γιατί το KAAN είναι στην ίδια κατηγορία και θα υπονομευθεί το πρόγραμμά του αν αποκτηθούν και F-35.

Ενώ με το Eurofighter ως «ενδιάμεσο αεροσκάφος» μέχρι την μαζική παραγωγή του ΚΑΑΝ το 2028-2029 θα έχει εξισορροπήσει την απόκτηση των Rafale F.3R από την Ελλάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας