Τουρκία: Εντολή για μετάβαση ολόκληρης της 2ης στρατιάς στις σεισμόπληκτες περιοχές

835

Σκηνές αποκάλυψης βιώνουν Τουρκία και Συρία μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,7 Ρίχτερ (ακολούθησε και δεύτερη δόνηση με 7,6 Ρίχτερ) καθώς ολόκληρες πόλεις έχουν ισοπεδωθεί ενώ δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας έχουν κηρυχθεί για τρεις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όμως αυτό που πλέον αρχίζει και φοβίζει τον Ερντογάν δεν είναι οι πάνω από 9.000 νεκροί και πάνω από 52.000 τραυματίες αλλά είναι ο θυμός των 23 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εκτεθεί από την ασύλληπτη αυτή καταστροφή όπως υπολογίζει ο ΠΟΥ.

Η Τουρκία κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς αλλά η οργή των πολιτών είναι πλέον πέρα από τα όσα η κυβέρνηση Ερντογάν τώρα μπορεί να διαχειριστεί.

Τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, υποδομές και οικονομία έχουν καταστραφεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, υποσχέθηκε πως μέσα σε έναν χρόνο θα ξανακτιστούν τα κτήρια που καταστράφηκαν στις 10 αυτές επαρχίες που επλήγησαν από τα 7,7 Ρίχτερ.

Οργή εκφράζουν κάτοικοι και στις πληγείσες περιοχές, που θεωρούν ότι η αρμόδια τουρκική αρχή έδειξε εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά.

Έντονη κριτική ασκείται και στο ζήτημα της προετοιμασίας, με την αντιπολίτευση και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πρωτοστατούν.

«Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP.

Η αντιπολίτευση αλλά και πλήθος πολιτών εκφράζουν οργή και για τον «φόρο σεισμού» που επιβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, που προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 17.000 ανθρώπων.

Τα ποσά που συγκεντρώθηκαν και εκτιμώνται στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, επρόκειτο να επενδυθούν στην πρόληψη καταστροφών και την ανάπτυξη υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση ουδέποτε εξήγησε πώς δαπανώνται τα ποσά.

Ο Erdogan παραδέχθηκε πως υπήρξαν κάποια θέματα με την άμεση αντίδραση των σωστικών συνεργείων τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό, αλλά σημείωσε πως αυτή την ώρα αυτό που απαιτείται είναι ενότητα αλλά φαίνεται να λαμβάνει και ισχυρότερα αποτρεπτικά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει κοινοποιηθεί βίντεο που δείχνει ανταποκριτή του NTV στο Καχραμανμάρας να λέει ότι οι κάτοικοι παραπονιούνται ότι «η βοήθεια είναι ανεπαρκής» ενώ οι κάτοικοι στο βάθος φωνάζουν ρωτώντας «πού είναι το κράτος;».

Έπειτα, το κανάλι φαίνεται ότι έκοψε το συγκεκριμένο απόσπασμα. Ο Ερντογάν, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες να ακούν ειδήσεις από τις αρχές και να αγνοήσουν τους «προβοκάτορες».

Η κατάσταση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Τούρκο πρόεδρο, που ναι μεν παραδέχθηκε προβλήματα, αλλά τα απέδωσε στους κατεστραμμένους δρόμους και τα αεροδρόμια.

Την ίδια στιγμή η πρόσβαση στο Τwitter ήταν αδύνατη σε μεγάλους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, εν μέσω της αυξανόμενης κριτικής στο διαδίκτυο για την απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης στον φονικό σεισμό.

Η υπηρεσία παρακολούθησης διακυβέρνησης του διαδικτύου netblocks.org επεσήμανε ότι η πρόσβαση στο Twitter ήταν περιορισμένη «σε αρκετούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου στην Τουρκία».

¨Όμως το μεγάλο “όπλο” της κυβέρνησης είναι η κινητοποίηση μια ολόκληρης στρατιάς για να βοηθήσει στις έρευνες αλλά ήδη πολλοί μιλούν για στρατό που θα ησυχάσει και θα απομονώσει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως “ανατρεπτική ή προβοκατόρικη” από την τουρκική κυβέρνησης.

Έτσι έχει δοθεί εντολή οι ταξιαρχίες που υπάγονται στη Διοίκηση της 2ης Στρατιάς (δύναμης δύο Σωμάτων Στρατού) και έδρα την Μαλάτια να μεταβούν για βοήθεια στις σεισμογενείς ζώνες.

Ανακοινώθηκε ότι όλο το προσωπικό, σχεδόν 120.000 στρατιώτες και στελέχη, που εργάζεται υπό τη Διοίκηση της 2ης Στρατιάς βρίσκεται καθ’ οδόν προς τις περιοχές.

Την ίδια στιγμή Ταξιαρχίες καταδρομών αποστέλλονται στις σεισμογενείς ζώνες όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσειύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας