Το 2023 θα φέρει το τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία; Διερωτάται το φιλοδυτικό Tony Blair Institute και συμπληρώνει, εμμέσως πλην σαφώς, «για να είμαστε ρεαλιστές κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.
Σε κάθε περίπτωση, ο Putin δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει»…
Ειδικότερα, σχεδόν δέκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, στην αυγή του νέου έτους, είναι σαφές ότι η Ουκρανία έχει ξεπεράσει την πρώτη φάση του πολέμου με μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι επικριτές της πίστευαν ότι ήταν δυνατό.
Η Ρωσία απέτυχε να επιτύχει τις στρατιωτικές της φιλοδοξίες και το ρεύμα έχει αρχίσει να στρέφεται προς όφελος της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες.
Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει τακτικώς οπισθοχωρήσει για να υπερασπιστεί τις θέσεις ανατολικά του ποταμού Ντνίπρο, περιμένοντας τους Ουκρανούς να κάνουν το λάθος…
Παράλληλα, η Ρωσία ασκεί ολοένα και μεγαλύτερη πίεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχοντας αρχίσει ήδη να διαφοροποιεί τις στρατιωτικές της τακτικές.
Οι πυραυλικές επιθέσεις του Νοεμβρίου εναντίον του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων, καθώς και οι διαρροές φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ευρωπαϊκούς αγωγούς ήταν πολύ οδυνηρές για την Ουκρανία, όπως και οι εντεινόμενες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της χώρας.
Τους τελευταίους μήνες, εκατομμύρια ουκρανικά σπίτια έμειναν συνήθως χωρίς ρεύμα – μια επικίνδυνη κατάσταση καθώς η Ευρώπη προχωρά βαθύτερα στους χειμερινούς μήνες.
Μέχρι στιγμής, η υποστήριξη προς την Ουκρανία –κυρίως στρατιωτική και οικονομική– έχει μεταφραστεί σε κάποιες επιτυχίες…
Ωστόσο, εάν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του θέλουν να κάνουν περισσότερα από το να διατηρήσουν τα κεκτημένα, πρέπει γρήγορα να αλλάξουν προσέγγιση.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Joe Biden ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».
Αυτή η συνεχής υποστήριξη απαιτεί επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό, ανθρωπιστική υποστήριξη και ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της χώρας μόλις τελειώσει ο πόλεμος – κάτι που δεν φαίνεται εφικτό, δεδομένων των αντιδράσεων στο εσωτερικό των συμμάχων του ΝΑΤΟ.
O Putin κλιμακώνει…
Αυτό που υποτίθεται ότι ήταν μια τριήμερη «ειδική επιχείρηση» από τις ρωσικές δυνάμεις μετατράπηκε σε πόλεμο που κρατά ήδη 10 μήνες, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται κανένα σημάδι επικείμενου τερματισμού.
Είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποτίμησε τη δύναμη της αντίστασης της Ουκρανίας και την προθυμία των συμμάχων της να την βοηθήσουν.
Ωστόσο, η Ουκρανία αντιμετωπίζει έναν εχθρό που είναι απίθανο να καταρρεύσει.
Καθώς ο πόλεμος κλιμακώνεται χωρίς σαφές τελικό σημείο, οι έντονες μάχες πιθανότατα θα επαναληφθούν στις αρχές της άνοιξης.
Ο Putin εξετάζει ήδη μια σειρά, σε μια προσπάθεια να σπάσει την ανθεκτικότητα και την αισιοδοξία της Ουκρανίας.
Τον Σεπτέμβριο, τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία είχαν ως αποτέλεσμα ο Putin να ανακοινώσει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών: Luhansk, Donetsk, Zaporozhia και Kherson.
Περίπου την ίδια περίοδο, κήρυξε μερική κινητοποίηση στρατιωτικών εφέδρων στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων κατά περίπου 300.000 στρατιώτες.
Πολλοί από αυτούς τους νεοσύλλεκτους έχουν ήδη αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης: περισσότεροι από 80.000 στρατιώτες στάλθηκαν κατά μήκος του Ντνίπρο στη Κherson, παρά το ότι ήταν σαφές πως αυτό δεν ήταν ένα μέτωπο που θα ήθελε να κρατήσει.
Η Ρωσία επιχειρεί πυραυλικές επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων, με στόχο στρατιωτικές υποδομές.Tις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία στοχεύει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα προσωρινές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα καθώς και στη γειτονική Μολδαβία.
Ο ενεργειακός τομέας της Ουκρανίας είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο πίεσης που θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί ο Putin.
Με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η πρόσβαση στην ενέργεια θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας – και την προθυμία των συμμάχων της να παράσχουν στήριξη εν μέσω υψηλών τιμών.
Βέβαια, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για καλύτερα συστήματα αεράμυνας.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι οι ανακοινώσεις του Προέδρου Biden κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Zelensky (οι ΗΠΑ έδωσαν Patriot).
Αλλά στήριξη για πόσο…
Καθώς η φύση του πολέμου αλλάζει, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξή τους ταιριάζει με τις ανάγκες της χώρας – κάτι το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι.
Βραχυπρόθεσμα, η πιο σημαντική πρόκληση για τους δυτικούς συμμάχους είναι να εξοπλίσουν την Ουκρανία για έναν παρατεταμένο συμβατικό πόλεμο.
Μέρος αυτού, φυσικά, είναι η συνέχιση της προμήθειας στρατιωτικών όπλων και εξοπλισμού, για να καλύψουν τα κενά στις δυνατότητές τους.
Ένα παράδειγμα, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι η ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας της Ουκρανίας για τον περιορισμό των επιπτώσεων των πυραυλικών επιθέσεων.
Ένα άλλο είναι η παροχή συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.
Αυτά ήταν αρχικά εκτός τραπεζιού, αλλά στήριξαν τους Ουκρανούς από το καλοκαίρι και εξής, παρέχοντας αντιπυραυλική δυναμική μεγαλύτερης εμβέλειας.
Ωστόσο, η απλή δημιουργία επιθετικών δυνατοτήτων δεν είναι αρκετή…
Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν ότι αυτό είναι θέμα ικανότητας όσο και προμήθειας – οι μηχανισμοί εκπαίδευσης και συντονισμού που παρέχονται από τους συμμάχους της Ουκρανίας θα είναι το κλειδί για την επόμενη φάση.
Έχουμε ήδη δει τη Σλοβακία να ανακοινώνει την πρόθεσή της να κατασκευάσει πυρομαχικά για την Ουκρανία, αλλά αυτή πρέπει να είναι μια συντονισμένη, διεθνής προσπάθεια.
Η Natia Seskuria, μελετήτρια ασφαλείας και ειδικός, υποστηρίζει ότι, υπό το φως των στρατιωτικών τακτικών της Ρωσίας, ο πόλεμος θα προκαλέσει τεράστια στρατιωτική και οικονομική ζημιά στην Ουκρανία.
Με προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023, η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη υπό μη βιώσιμη πίεση.
Και καθώς η σύγκρουση φαίνεται να παρατείνεται, οι επιδόσεις της στο πεδίο θα υπονομευθούν από τις ολοένα και πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
Καθώς το 2022 πλησιάζει στο τέλος του, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι επισφαλώς ισορροπημένος.
Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τους όρους που είχε αρχικά θέσει : να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας.
Από την άλλη, ο Putin έχει επενδύσει τόσο στον πόλεμο, που δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.
Η Ουκρανία, επίσης, δεν είναι αρκετά καλά εξοπλισμένη για να κερδίσει.
«Η άνοιξη θα είναι ορόσημο…» καταλήγει το Tony Blaire Institute.
*Είναι προφανές ότι το κείμενο απηχεί τις απόψεις του Ινστιτούτου και κατ΄ανάγκην την Iskra. Το δημοσιεύουμε προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών μας και με εκτιμήσεις Δυτικών κύκλων.