Οι μεγαλύτερες γεωπολιτικές αλλαγές σε αυτόν τον αιώνα θα προκληθούν από την Κίνα, όχι τη Ρωσία, αν και αναγνώρισε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Tony Blair, ότι η Ρωσία λόγω του ουκρανικού και των κυρώσεων βρίσκεται στο επίκεντρο…
Σε μια άκρως δυσοίωνη εκτίμηση για τον δυτικό κόσμο προέβη ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Tony Blair.
Το τέλος της κυριαρχίας στην πολιτική και οικονομία της Δύσης έχει ξεκινήσει προέβλεψε ο Tony Blair…
Η Δύση αποδείχθηκε ότι έχει δύο μεγάλους αντιπάλους, την Κίνα σε οικονομικό επίπεδο και την Ρωσία.
Ειδικά Κίνα και Ρωσία έχουν αμφισβητήσει πολύπλευρα την κυριαρχία της Δύσης ενώ ειδικά τώρα η Ρωσία με την εισβολή στην Ουκρανία αμφισβητεί την Δύση στρατιωτικά και οικονομικά αφού οι εξοντωτικές κυρώσεις αντί να πλήξουν την ρωσική κοινωνία έχουν αποδεκατίσει τις κοινωνίες της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου…
Τι υποστηρίζει ο Tony Blair
«Οι μεγαλύτερες γεωπολιτικές αλλαγές σε αυτόν τον αιώνα θα προκληθούν από την Κίνα, όχι τη Ρωσία, αν και αναγνώρισε ότι η Ρωσία λόγω του ουκρανικού και των κυρώσεων βρίσκεται στο επίκεντρο…
Το τέλος της δυτικής κυριαρχίας στην πολιτική και την οικονομία πλησιάζει.
Ο κόσμος θα γίνει τουλάχιστον διπολικός, πιθανώς πολυπολικός» υποστηρίζει ο Tony Blair.
Σύμφωνα με τον Tony Blair, η Κίνα «είναι ήδη η δεύτερη πιο ισχυρή υπερδύναμη στον κόσμο» και το οικονομικό της δυναμικό και ο βαθμός εμπλοκής της στην παγκόσμια οικονομία είναι ακόμη υψηλότεροι από αυτόν της Ρωσίας.
Επιπλέον, «η Κίνα έχει ήδη πιάσει την Αμερική» σε πολλούς τεχνολογικούς τομείς και σε ορισμένους απειλεί να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κινεζική ηγεσία ενεργεί όλο και πιο επιθετικά, δεν κρύβει ότι αντιμετωπίζει τη Δύση με περιφρόνηση, πλησιάζει τη Ρωσία και θέλει να λύσει επιτέλους το πρόβλημα της Ταϊβάν.
«Μην με παρεξηγήσετε: δεν λέω ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να καταλάβει την Ταϊβάν δια της βίας σύντομα.
Ωστόσο, δεν μπορούμε πλέον να βασίζουμε την πολιτική μας στην πεποίθηση ότι δεν θα προσπαθήσει» ανέφερε ο Tony Blair.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε ότι η Ρωσία, και πιθανώς το Ιράν, θα γίνουν σίγουρα σύμμαχοι της Κίνας στο εγγύς μέλλον.
Επίσης τόνισε ότι οι διαφορές στις θέσεις των χωρών των G20 – 20 πλουσιότερων χωρών – για το ουκρανικό ζήτημα προειδοποίηση προς τη Δύση.
Προέτρεψε να οικοδομηθούν οι σχέσεις με την Κίνα στην αρχή της «κοινής δέσμευσης».
Σύμφωνα με τον Tony Blair, η Δύση πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και να παραμείνει αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί στην Κίνα σε οποιοδήποτε μελλοντικό σενάριο, διατηρώντας παράλληλα δεσμούς με την Κίνα, συμπεριφερόμενη ρεαλιστικά, αλλά όχι επιθετικά, και επιδεικνύοντας ετοιμότητα για αμοιβαίο σεβασμό.
Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τις δυτικές δημοκρατίες να κάνουν πιο ενεργή χρήση της ήπιας δύναμης, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες, είναι πλέον πολύ ανεκτικές ώστε να συνεργαστούν με την Κίνα η οποία ανοίγει συνεχώς διαύλους οικονομικής συνεργασίας.
Ο Tony Blair πιστεύει ότι η Δύση πρέπει να ζητήσει την υποστήριξη μιας νέας γενιάς ηγετών στην Αφρική, της οποίας ο πληθυσμός θα αυξάνεται έναντι του πληθυσμού της Κίνας που συρρικνώνεται.
Η Μέση Ανατολή, η Ινδία και η Ινδονησία θα πρέπει επίσης να αποτελούν προτεραιότητα για τη δυτική εξωτερική πολιτική, κατέληξε.