Το τέλος της Ε.Ε(;)

1563
Η πτώση του Antonov στην περιοχή των Αντιφιλίππων,εκτός από την εκ θαύματος αποφυγή απώλειών ανθρωπίνων ζωών και τις αρνητικές συνέπειες στο φυσικό περιβαλλόν της περιοχής,ανέδειξε και άλλα πολιτικά θέματα. Τα διαβήματα του ΥΠ.ΕΞ. προς Κίεβο και Βελιγράδι ως προς την μη ενημέρωση των Ελληνικών αρχών του πολεμικού φορτίου που μετέφερε,δείχνουν πως η συγκεκριμένη ουκρανική εταιρεία,στην οποία ανήκε το αεροσκάφος,αντιλαμβάνεται τον τρόπο μεταφοράς των φορτίων που μεταφέρει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ,του ΟΗΕ και άλλων χωρών. Η παρουσία αμερικανών εμπειρογνωμόνων που θα συμμετέχουν στις έρευνες στο σημείο συντριβής(www.kavalapost.gr 18-7-2022) φανερώνει την ανησυχία των ΗΠΑ ως προς το συγκεκριμένο φορτίο. Η οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που η κυβέρνηση Μπάιντεν “πέρασε” από το Κογκρέσο για την Ουκρανία είναι του ύψους των 54 δισ.δολαρίων. Η στατιωτική βοήθεια που καταβλήθηκε από τις ΗΠΑ έως τώρα ειναι 8 δισ και τα 2,2 δισ εδώθησαν τον τελευταίο μήνα. Είναι λοιπόν πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται,καθώς όλη αυτή η βοήθεια και ο τρόπος διάθεσής της,πρέπει υποτίθεται να διασφαλίζεται. Ήδη στο εσωτερικό των ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι αρχίζει να μην αποδίδει η συγκεκριμένη πολιτική,της βοήθειας στην Ουκρανία και των οικονομικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Οι Πίτερ Μπέικερ και Ντέιβιντ Σάντζερ των “New York Times” θέτουν το ερώτημα κατά ” πόσο μπορούν να κρατήσουν οι προμήθειες όπλων και πυρομαχικών χωρίς να υποβαθμίζεται η (αμυντική) ετοιμότητα των ΗΠΑ” ( “Το Βήμα” 17-7-2022). Ήδη στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 9%, αντιθέτως η οικονομία της Ρωσίας ανθεί,χωρίς να την έχει επηρεάσει η πολιτική των οικονομικών κυρώσεων που επέλεξε να ακολουθήσει η Δύση.
Το δελτίο,που θα εφαρμοστεί στην Γερμανία,στο φυσικό αέριο- όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε-αλλά και σε άλλες μορφές ενέργειας,είναι αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής. Μετά το τέλος της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,η Ε.Ε καλείται να δώσει λύσεις στο πρόβλημα. Το εθνικό συμφέρον της κάθε χώρας έναντι των άλλων χωρών,είναι εκείνο που θα κυριαρχήσει στην Ε.Ε και επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος αυτής της Ε.Ε. Διότι καμία κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να υποστεί το εγχώριο πολιτικό κόστος και τις περίπου βέβαιες κοινωνικές αναταραχές που θα προκύψουν σε αυτές. Ήδη σε πολιτική κρίση βρίσκονται η Μεγάλη Βρετανία,η Γαλλία,η Ιταλία,η Βουλγαρία,η Εσθονία και έπονται και άλλες. Ενδεικτικό του κυρίαρχου πολιτικού κλίματος είναι και οι δηλώσεις του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ ότι: ” Αν δεν ληφθούν μέτρα για τον πληθωρισμό θα χρειαστούν αλκοόλ ή ψυχοφάρμακα”(www.protothema.gr 13-7-2022). Την ίδια στιγμή στην Γερμανία σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της INSA(1003 ερωτηθέντες,15-7-2022) για την Bild am Senntag,το 47% των Γερμανών πολιτών θεωρεί ότι με τις κυρώσεις,η Γερμανία βλάπτει περισσότερο τον εαυτό της παρά την Ρωσία,το 12% πιστεύει το αντίθετο και το 36% πιστεύει ότι βλάπτονται και οι δύο χώρες. Το 74% αναμένει οικονομική ύφεση και αύξηση της ανεργίας και το 83% θεωρεί ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το 63% αναμένει έκτακτη ανάγκη για το φυσικό αέριο,που θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στις εταιρείες,ενώ το 83% αναμένει περιορισμούς για τα ιδιωτικά νοικοκυριά(www.Capital.gr 17-7-2022). Κινητοποιήσεις αγροτών γίνονται σε Ολλανδία,Γερμανία,Πολωνία,Ιταλία και Ισπανία.
Στην Ελλάδα παρακολουθούμε την έκπτωση και του πολιτικού λόγου,όπως και της Ιστορίας στην Βουλή,γεγονός που απωθεί τους πολίτες και δεν τους έλκει. Ένα πολιτικό προσωπικό κατώτερο των περιστάσεων- με ελάχιστες εξαιρέσεις- το οποίο χρήζει ανανεώσεως και ποιοτικής αναβαθμίσεως. Αγνοούμε φυσικά πως θα ξεχειμωνιάσουν οι συνταξιούχοι,οι άνεργοι και οι άστεγοι στην Β. Ελλάδα. Μία λύση θα ήταν να καταφύγουν στα θερμά χειμερινά κλίματα της Ν.Ελλάδας.
Μία στις δέκα επιχειρήσεις(11%) με βάση την κυλιόμενη έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών αναμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα το 2022. Το 25% των επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων αναμένει ζημιές το 2022. Το 50% αναμένει κέρδη και εξ αυτών το 50% αναμένει οριακή αύξηση κάτω του 2%. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε το 2021 κατά 37,7%(916 εκ.ευρώ). Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17%(5,75 δισ.ευρώ) και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,8%(4,83 δισ.ευρώ)(” Το Βήμα” 17-7-2022). Η αυτάρκεια της χώρας περιορίζεται συνεχώς.
“[….] όλων των αιώνων η θάλασσα βυθισμένη στο χαλάζι πριν απ’τον Χριστό,που υπέφερε τον θυελλώδη άνεμο του αύριο,εισέβαλε με τους αλαλαγμούς ολόκληρου του κόσμου στην απέραντη παραλία[….]”
( Dylan Thomas “Προοπτική της θάλασσας” Εκδόσεις “Πλέθρον” 1983,σελ.19).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας