Το ρωσικό τελεσίγραφο προς Λιθουανία έχει αρχίσει να μετρά «ανάποδα»

1760
Το ρωσικό τελεσίγραφο προς Λιθουανία

Μεγάλη συγκέντρωση μονάδων πυραυλικών δυνάμεων και σκαφών επιφανείας με πυραύλους cruise παρατηρείται αυτή την ώρα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ που βρίσκεται «σφηνωμένος» μεταξύ των βαλτικών κρατών (Λιθουανία, Λεττονία, Εσθονία) και της Πολωνίας, σε συνέχεια του ρωσικού τελεσίγραφου στην Λιθουανία, αναφορικά με την κατάργηση του αποκλεισμού του θύλακα.

Αν συμμετείχατε εσείς στις εκλογές ποιο τίτλο κόμματος θα επιλέγατε για να εκφράσει τις πολιτικές σας θέσεις;

Περίπου 10.00ο στρατιώτες και περισσότερες από 100 μονάδες πυραυλικού πυροβολικού συμμετέχουν σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, ενώ στα ανοικτά της Βαλτικής Θάλασσας, τέσσερα πυραυλοφόρα σκάφη του ρωσικού ναυτικού συμμετέχουν στις ασκήσεις

Εκτός από τα ρουκετοβόλα BM-21 και Hurricane, πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος Hyacinth, αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού Msta-S, Acacia και Carnation συμμετέχουν στην άσκηση που προβλέπει την καταστροφή των δυνάμεων εισβολέων στον θύλακα, αλλά και την καταστροφή ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Λιθουανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην Λευκορωσία έχουν αρχίσει και παίρνουν θέσεις μάχης στα σύνορα με την Λιθουανία: Αναπτύσσονται κινητά νοσοκομεία και μεγάλες μονάδες αίματος.

Τουλάχιστον τρεις Ταξιαρχίες λαμβάνουν πρόσθετα εφόδια, ενώ ενισχύονται και οι δυνάμεις προς Πολωνία, καθώς θεωρείται πιθανό η Βαρσοβία να νιώσει την ανάγκη να υποστηρίξει την Λιθουανία.

Ταυτόχρονα θέσεις μάχης παίρνουν και τα πολεμικά πλοία της Ρωσίας στην Βαλτική και το Βόρειο Ωκεανό.

Η Ρωσία χαρακτήρισε “casus belli”, δηλαδή αιτία κήρυξης πολέμου την συνέχιση του αποκλεισμού του θύλακα του Καλίνιγκραντ από την Λιθουανία σε τελεσίγραφο που επέδωσε στον επιτετραμμένο της χώρας στην Μόσχα, δίνοντας προθεσμία μερικών ημερών για άρση του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί πριν από ένα μήνα περίπου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην Λιθουανή επιτετραμμένη στη Μόσχα ότι «αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει στρατιωτικά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της,  από την προκλητική και εχθρική ενέργεια της Λιθουανίας».

«Η Λιθουανία έδωσε στη Ρωσία σοβαρό λόγο να επιστρέψει τα εδάφη που έλαβε βάσει της Συνθήκης του Nystadt. Η Λιθουανία, που απέκλεισε το Καλίνινγκραντ, θα πρέπει να θυμάται πώς τελείωσε το περιστατικό στον Κόλπο της Άκαμπα το 1967″ δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός ειδικός Yevgeny Satanovsky.

Ο Satanovsky υπενθύμισε στο Βίλνιους πώς ο Αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ανακοίνωσε στις 22 Μαΐου 1967 τον αποκλεισμό των ισραηλινών πλοίων στον Κόλπο της Άκαμπα και πώς τελείωσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία, όπως πάντα, προσποιήθηκαν ότι δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Το Ισραήλ έπρεπε να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνο του και το αντιμετώπισε σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τις 5 έως τις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους. Τότε αυτό το γεγονός ονομάστηκε Πόλεμος των Έξι Ημερών. Σας θυμίζει τίποτα;» συμπλήρωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

Η Λιθουανία έχει επιβάλει απαγόρευση στη διαμετακόμιση εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ από την ηπειρωτική Ρωσία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γαβριέλιους Λαντσμπέργκις, το μέτρο ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημείωσε ο Yevgeny Satanovsky, μια τέτοια απόφαση του Βίλνιους αποτελεί στοιχείο της αντιρωσικής εκστρατείας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας