Το project του αιώνα αλλάζει τον κόσμο – Με όχημα τους BRICS έρχεται νέα παγκόσμια τάξη

2621
Ο οργανισμός ΒRICS ιδρύθηκε το 2006
Η επιθυμία να διαφοροποιηθούν στην παγκόσμια οικονομική αρένα είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους αυξανόμενος κατάλογος κρατών και δη της Νοτιοανατολικής Ασίας επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα των BRICS, λένε οι αναλυτές, με τη Μαλαισία να είναι η τελευταία που εκδηλώνει ενδιαφέρον.
Ο Δρ Joseph Liow – Κοσμήτορας του Κολλεγίου Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη – αναφέρει πως οι χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο BRICS ελκύονται από τη «συλλογική δυναμική» του οργανισμού.
«Συμφωνα με τους υπολογισμούς τους, είναι προς το εθνικό συμφέρον τους να διαφοροποιήσουν τις επιλογές τους στην παγκόσμια οικονομική αρένα», είπε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Nikorndej Balankura είπε την Πέμπτη (20 Ιουνίου) ότι η χώρα του υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στους BRICS «πριν από μια εβδομάδα», ανέφερε το Reuters.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο κινεζικό ειδησεογραφικό portal Guancha που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Anwar Ibrahim είπε ότι η χώρα του «έχει λάβει απόφαση» να ενταχθεί στους BRICS και «θα εκκινήσει τις επίσημες διαδικασίες σύντομα».
Τα σχόλια του κ. Anwar έγιναν πριν από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang στη Μαλαισία από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου. Ο κ. Li – ο οποίος είναι ο δεύτερος ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Πρόεδρο Xi Jinping – είναι ο πρώτος Κινέζος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Μαλαισία από το 2015.

Και τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Redno Marsoudi είπε ότι η χώρα της «εξακολουθεί να μελετά τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από την ένταξη στους BRICS».
Άλλοι, όπως η Μιανμάρ και το Λάος, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ, ενώ το Βιετνάμ είχε δηλώσει ότι «εξετάσει τη διαδικασία ένταξης στους BRICS». Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες, για παράδειγμα, δεν έχουν ακόμη γνωστοποιήσει τις θέσεις τους.

Έκκληση

Ο Bhima Yudhistira, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών και Νομικών Μελετών (CELIOS) στην Ινδονησία είπε ότι οι χώρες «έλκονται από τη δυνατότητα συνεργασίας όσον αφορά τις επενδύσεις, το εμπόριο και τη χρηματοδότηση υποδομών με την Κίνα και την Ινδία».
«Οι περισσότερες χώρες της ASEAN θεωρούν την Κίνα και την Ινδία ως παραδοσιακές αγορές», είπε.
Να σημειωθεί πως ο οργανισμός ΒRICS ιδρύθηκε το 2006 και αρχικά περιελάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, με τη Νότια Αφρική να προσχωρεί στον όμιλο το 2010. Η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προσκλήθηκαν να γίνουν μέλη από την 1η Ιανουαρίου, 2024.
Μαζί, οι οικονομίες των συνδυασμένων μελών αξίζουν περισσότερα από 28,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ή περίπου το 28% της παγκόσμιας οικονομίας.
Εν τω μεταξύ, ο Δρ Άλαν Τσονγκ, Ανώτερος Συνεργάτης στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης, περιέγραψε τους BRICS ως «ένα εναλλακτικό κύκλωμα ηγεσίας όσον αφορά την παγκόσμια διακυβέρνηση».
Λαμβάνοντας το παράδειγμα του ενδιαφέροντος της Μαλαισίας να ενταχθεί στον όμιλο, ο Δρ Τσονγκ είπε ότι «μπορεί να είναι ένας τρόπος για να ανυψωθεί η εξωτερική πολιτική (της χώρας) με εξαιρετικό τρόπο».
Και πρόσθεσε: «Τώρα (ο κ. Anwar) προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το διεθνές προσκήνιο που έχει καλλιεργήσει αθόρυβα όλα αυτά τα χρόνια ώστε να επιτύχει ένα καλό αποτέλεσμα για τη Μαλαισία. Και γιατί όχι; Κατάφερε να αναζωογονήσει την παγωμένη σχέση με την Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, κάτι που είναι καλό».

Υπερεξάρτηση από την Κίνα

Ωστόσο, ο κ. Bhima προειδοποιεί για τις συνέπειες της ένταξης των χωρών του ASEAN στις BRICS, πιστεύοντας ότι μπορεί να δώσει στην Κίνα μεγαλύτερο ρόλο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας καθώς και στη σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
«Εκτός αυτού, σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, οι χώρες της ASEAN θα αποφύγουν να καταδικάσουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης από την Κίνα στα Στενά της Ταϊβάν καθώς και ευαίσθητα ζητήματα όπως οι Οουιγούροι», είπε ο κ. Bhima.
Πέρα από αυτό, ο κ. Bhima είπε ότι μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες για υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα με διάφορους τρόπους, ειδικά από οικονομική άποψη.
«Είναι στην πραγματικότητα πολύ επικίνδυνο, επειδή η Κίνα αντιμετωπίζει επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και εξακολουθεί να παλεύει με την κρίση ακινήτων.
«Η οικονομία της Κίνας, η οποία αναμένεται να επιβραδυνθεί, θα έχει επίσης αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής ASEAN», είπε.
Ο Δρ Liow, εν τω μεταξύ, είπε ότι η πολιτική εντός των ίδιων των BRICS θα μπορούσε να αποδειχθεί εμπόδιο.
«Υπάρχουν επίσης μεγάλα εμπόδια, όπως η ένταξη χωρών των οποίων οι διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η Κίνα και η Ινδία ή η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Η πολιτική μπορεί εύκολα να μπει στην εικόνα με τρόπο που καθιστά δύσκολο να πραγματοποιηθεί το δυναμικό (της ομάδας)», είπε.
Ενώ ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στις BRICS, υπάρχουν άλλες που έχουν κρατήσει αποστάσεις.
«Η Σιγκαπούρη πιστεύει ότι χωρίς να ενταχθεί στους BRICS, έχει ήδη γίνει επενδυτικός και οικονομικός κόμβος για πολλές κινεζικές εταιρείες.
Εν τω μεταξύ, οι Φιλιππίνες επηρεάζονται περισσότερο από το ζήτημα της σύγκρουσης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, επομένως κρατούν αποστάσεις» είπε ο κ. Bhima.
Ο Δρ Τσονγκ, ανώτερος συνεργάτης στο RSIS, είπε ότι ενώ η Κίνα μπορεί να έχει μια «άτυπη» εκλογική δύναμη εντός του μπλοκ, ελπίζει ότι «η σύνδεσή της με τη Ρωσία δεν θα μεταφραστεί σε αρνητική θέση εντός των BRICS».
Ωστόσο, ο κ. Bhima πιστεύει ότι το μπλοκ θα συνεχίσει να φροντίζει για την επέκτασή του, κάτι που θα καταφέρει χάρη στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να αποφέρει.
«Πολλές χώρες θα ενδιαφερθούν να ενταχθούν στους BRICS εάν μεγάλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία προσφέρουν πραγματικά επενδυτικά πακέτα, μειώνουν τα διάφορα εμπόδια στις εξαγωγές στις χώρες BRICS, αυξάνουν την εκδήλωση ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ ηγετών πολιτικών κομμάτων και παρέχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τα δάνεια μεγάλων έργων που είναι σύμφωνα με την εθνική τους ατζέντα», είπε.

Συνεχίζεται

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διεύρυνση των BRICS, καθώς η Βενεζουέλα βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ομάδα των κρατών και δηλώνει έτοιμη να προσφέρει τα καύσιμα και τους ορυκτούς πόρους της στους μελλοντικούς εταίρους, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της χώρας Delcy Rodriguez, κατά την ομιλία της σε διεθνές οικονομικό σεμινάριο στο Καράκας, το οποίο μεταδόθηκε από τη Venezolana de Television.
“Σε αυτόν τον νέο κόσμο, η Βενεζουέλα βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ομάδα των εθνών BRICS με τους πόρους της”, δήλωσε η Rodriguez προσθέτοντας ότι η χώρα της διαθέτει “τα μεγαλύτερα κοιτάσματα καυσίμων στον κόσμο”.
“Με καθημερινή παραγωγή τριών εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, τα αποθέματά μας θα είναι αρκετά για σχεδόν τρεις αιώνες”, τόνισε, όπως μεταδίδει το TASS.

Νέα παγκόσμια τάξη

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η Βενεζουέλα διαθέτει επίσης τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, τα οποία βρίσκονται τώρα σε διαδικασία πιστοποίησης.
Επιπλέον, η χώρα διαθέτει κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος, άνθρακα, χρυσού και διαμαντιών, δήλωσε η Rodriguez.
“Το σημείο καμπής για τη δημιουργία της νέας παγκόσμιας τάξης έχει φτάσει και θέλουμε να δούμε τη Βενεζουέλα να γίνεται μέρος της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας”, υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας