Το ποτάμι της οργής στη Γαλλία ξεχείλισε–Επεισόδια χωρίς τέλος–Μακρόν στον τοίχο

665

Όταν πέφτει η νύχτα, οι φλόγες ανεβαίνουν ψηλά στο Παρίσι και σε άλλες μικρότερες πόλεις της Γαλλίας.

Ανάμεσα τους ξεπροβάλλουν οι νέοι του περιθωρίου, που διαδηλώνουν για την αστυνομική βία που σκότωσε τον 17χρονο Νοέλ και διεκδικούν την προσοχή του Εμανουέλ Μακρόν στα επείγοντα προβλήματα τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του και αποδεικνύεται ανεπαρκής, σύμφωνα με τους αναλυτές, να περιορίσει την πυρκαγιά.

Ανεπαρκής ο Μακρόν

Πρώτα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να χορεύει τα τραγούδια του Έλτον Τζον, ενώ η Γαλλία καιγόταν από τα οργισμένα επεισόδια στους δρόμους της, ακολούθως έβγαλε τα τεθωρακισμένα στο Παρίσι και στο τέλος  κατηγόρησε τα video games για τα τρομερά και φοβερά που συμβαίνουν στη χώρα του, προσπερνώντας το σημαντικότερο ότι αιτία για όλα αυτά είναι ο μεγάλος θυμός των νέων που δεν βλέπουν μέλλον μπροστά τους. 

Με φόντο τις εκκλήσεις των ξένων κυβερνήσεων προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν τις ζώνες όπου διεξάγονται διαδηλώσεις και συγκρούσεις, ο Όλαφ Σολτς εξέφρασε το ευρωπαϊκό κοινό αίσθημα, όταν δήλωσε ότι ανησυχεί βαθιά για τη Γαλλία.

Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη, που μέχρι και η γιαγιά του άτυχου εφήβου, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος δολοφονήθηκε επειδή δεν υπάκουσε στις συστάσεις του αστυνομικού, που τον σταμάτησε για τροχαίες παραβάσεις, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας.

«Οι άνθρωποι που σπάνε πράγματα, τους λέω να σταματήσουν! Μην σπάτε σχολεία ή λεωφορεία», ήταν χαρακτηριστικά η δήλωση της στο κανάλι BFMTV, όπου είπε πως ο μόνος υπεύθυνος γι’ αυτή την τραγωδία είναι ο 38χρονος αστυνομικός, που σήκωσε το όπλο και πυροβόλησε τον εγγονό της.

Το ποτάμι της οργής

Το ποτάμι της οργής όμως στη Γαλλία φαίνεται ότι έχει ξεχειλίσει και δεν γυρίζει πίσω, αφού κάθε βράδυ μόλις πέσει το σκοτάδι, νεαροί αρχίζουν να καίνε κάδους, δημόσια κτίρια και καταστήματα, και να επιδίδονται σε λεηλασίες.

Οι αστυνομικοί ακολουθώντας τις διαταγές της αμήχανης γαλλικής κυβέρνησης έχουν κάνει χιλιάδες συλλήψεις και προσπαθούν να προλάβουν τα επεισόδια, φτάνοντας μέχρι του σημείου να ελέγχουν τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Από τα επεισόδια που συγκλόνισαν τη χώρα, αλλά και τη διεθνή κοινότητα που παρακολουθεί στενά την εναλλαγή αυτή της βίας και της καταστολής, η επίθεση με φλεγόμενο αυτοκίνητο στο σπίτι του δημάρχου επαρχιακής πόλης, όπου κινδύνεψαν η σύζυγός του και τα παιδιά του.

Συγκεκριμένα περίπου στη 01:30 (τοπική ώρα 02:30 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο δήμαρχος Βενσέν Ζανμπρέν βρισκόταν στο δημαρχείο, ταραξίες «έριξαν αυτοκίνητο στο σπίτι (μου) προτού το πυρπολήσουν», ανέφερε ο ίδιος στο Twitter. Η σύζυγός του και ένα από τα δύο μικρά παιδιά του «τραυματίστηκαν», πρόσθεσε ο Ζανμπρέν, κάνοντας λόγο για «απερίγραπτης δειλίας απόπειρα δολοφονίας».

Συλλήψεις και συσκέψεις

Κι ενώ οι Αρχές στη Γαλλία μιλούν για σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης, 719 άτομα συνελήφθησαν, 577 αυτοκίνητα και 74 κτίρια πυρπολήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με τα πιο βίαια επεισόδια να καταγράφονται στη Μασσαλία.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Μακρόν ανέβαλε την επίσκεψη του στη Γερμανία, για να πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη για να διαχειριστεί τη χειρότερη κρίση για την ηγεσία του από τότε που οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» παρέλυσαν μεγάλο μέρος της Γαλλίας στα τέλη του 2018.

«Βεβαίως παρακολουθούμε με ανησυχία» όσα εκτυλίσσονται στη Γαλλία, «και ελπίζω, είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι ο Γάλλος αρχηγός του κράτους θα βρει τα μέσα για να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα», είπε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ARD, την ώρα που το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση ότι 35 άτομα, σχεδόν όλοι ανήλικοι, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ταραχών στις Βρυξέλλες και 7 επιπλέον στη Λωζάνη μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν σε επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια.

Η κατάσταση για την ώρα δεν φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, αφού για αύριο Δευτέρα υπάρχει ένα κάλεσμα προς αιρετούς αξιωματούχους και πολίτες να συγκεντρωθούν στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από δημαρχεία σε όλη τη χώρα από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF) Νταβίντ Λινάρ. Ο επικεφαλής της AMF, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για «150 δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια που έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Τρίτη». «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (…) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», είπε χαρακτηριστικά.

Επανάληψη του 2005;

Το ερώτημα που απασχολεί όλους και φοβίζει τον Γάλλο πρόεδρο και την κυβέρνηση του είναι αν πρόκειται για μια επανάληψη του 2005, οπότε εξεγέρθηκαν μαζικά οι νέοι με καταγωγή από πρώην γαλλικές αποικίες, στα προάστια του Παρισιού, που αισθάνονται μέχρι σήμερα ξεχασμένοι, αποκομμένοι, με λιγότερες ευκαιρίες. 

«Έχουν περάσει περισσότερα από 1.500 χρόνια από την ίδρυση του γαλλικού βασιλείου. Περισσότερα από από 480 χρόνια από τότε που τα γαλλικά έγιναν η επίσημη γλώσσα του κράτους. Περισσότερα από 200 χρόνια από τη Γαλλική Επανάσταση. Και περισσότερα από 60 χρόνια από την καθιέρωση της Πέμπτης Δημοκρατίας. Και παρόλα αυτά το ερώτημα του πώς ορίζουμε τη γαλλική ταυτότητα παραμένει σημείο αντιπαράθεσης» σχολιάζει ο αρθογράφος του CNN, Τζόσου Μπερλίνγκερ.

Να σημειωθεί ότι ο περιφερειακός του Παρισιού εξακολουθεί να χωρίζει δυο κόσμους. Η πολυπολιτισμικότητα αλά γαλλικά στα προάστια δεν είναι τόσο γοητευτική. Το πληθυσμιακό μίγμα αποτελείται από μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς σε ποσοστό λίγο πάνω από το 30%.

Πάνω από το 40% αυτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να βρει δουλειά, όταν για τους κάτω των 25 ετών το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας