To Πακιστάν εξαπέλυσε μαζική επίθεση με πυραύλους και drones κατά της Ινδίας – Έπληξε 25 στόχους! (βίντεο)

71

Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ινδίας με επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε 25 στόχους, ανάμεσά τους και το Νέο Δελχί!

Πρόκειται για την τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων στα σύνορα και στο Κασμίρ.

Ο στρατός του Πακιστάν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς Fateh για να πλήξει περισσότερες από 25 στρατιωτικές τοποθεσίες.

Χρησιμοποιήθηκαν Fateh 1 και Fateh 2 με βεληνεκή 150 και 400 χλμ. αντιστοίχως.

Ισχυρίστηκαν ότι επιτέθηκαν σε αεροπορικές βάσεις και αποθήκες όπλων στις ινδικές πολιτείες Γκουτζαράτ, Παντζάμπ και Ρατζαστάν, καθώς και σε τοποθεσίες στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ.

Το Πακιστάν ονόμασε την επίθεση «Επιχείρηση Μπουνιάν αλ Μαρσός».

Ινδοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τις επιθέσεις του Πακιστάν ως «κατάφωρη κλιμάκωση» και δήλωσαν ότι δέχτηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και «άλλα πυρομαχικά».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη καλέσει και τις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω από τα πρόθυρα ενός δυνητικά καταστροφικού πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Τραμπ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην έναρξη «εποικοδομητικών συνομιλιών προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές συγκρούσεις».

Η Ινδία νωρίτερα έπληξε αεροπορική βάση στο Πακιστάν με «βαλλιστικό πύραυλο» καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου.

Τα ΜΜΕ του Πακιστάν επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις του εξαπέλυσαν επιθέσεις σε «πολλαπλούς στόχους» σε όλη την Ινδία σε αντίποινα για τις ινδικές επιθέσεις σε τρεις από τις αεροπορικές του βάσεις, τη Νουρ Χαν, τη Μουρίντ και τη Σορκότ.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, Αντιστράτηγος Αχμάντ Σαρίφ Τσάουντρι, δήλωσε ότι οι περισσότεροι ινδικοί πύραυλοι είχαν αναχαιτιστεί, αλλά επιβεβαίωσε ζημιές σε εγκαταστάσεις.

Πλάνα που δημοσιεύτηκαν από τον πακιστανικό στρατό στο X φαίνεται να δείχνουν πυραύλους Fateh να εκτοξεύονται από κινητούς εκτοξευτές.

 

 

 

Οι επιθέσεις προκάλεσαν δυνατές εκρήξεις στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ, με εκρήξεις να έχουν αναφερθεί στη Σριναγκάρ, το Τζαμού και την πόλη-φρουρά Ουνταμπούρ.

Πέντε άνθρωποι επιβεβαιώθηκαν νεκροί στην περιοχή Τζαμού, δήλωσε η ινδική αστυνομία στο Reuters.

Η Ινδία απάντησε καταστρέφοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εισερχόμενα πυρομαχικά κατά μήκος των δυτικών συνόρων της, λέγοντας ότι η αεράμυνά της «αντιμετώπισε άμεσα και κατέστρεψε» τις απειλές.

Στο Αμριτσάρ, ο στρατός δήλωσε ότι εξουδετέρωσε πολλά οπλισμένα πακιστανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εντοπίστηκαν πάνω από ένα στρατιωτικό στρατόπεδο.

Η συνταγματάρχης Σοφία Κουρέσι δήλωσε ότι υπήρξαν «περιορισμένες ζημιές» σε ορισμένες ινδικές στρατιωτικές βάσεις και κατηγόρησε το Πακιστάν ότι στοχοποίησε πολιτικές ιατρικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις.

Πρόσθεσε ότι οι ινδικές επιδρομές έπληξαν ραντάρ και τεχνικές βάσεις εντός του Πακιστάν σε αντίποινα.

«Η Ινδία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για μη κλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ανταπόδοση από τον πακιστανικό στρατό», δήλωσε.

Σε πρωινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος του Ινδικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις της «εξουδετέρωσαν με επιτυχία» τις απειλές και είναι έτοιμες για «μη κλιμάκωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας