Το “Όλοι το ίδιο είναι” θριάμβευσε και όχι τυχαία!

1262

  Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος της Ελλάδας με τις εκλογές της  21ης του Μάη 2023 υπέστη μια βαριά ήττα από την παραδοσιακή δεξιά της Ν.Δ και όχι μόνο, την ποιο βαριά ίσως στα μεταπολιτευτικά μεταδικτατορικά χρόνια! Με εξαίρεση το ΚΚΕ που κρατήθηκε και αύξησε τις δυνάμεις του οι υπόλοιπες αυτοπροσδιοριζόμενες αριστερές προοδευτικές και αντιδεξιές δυνάμεις στο σύνολό τους βρέθηκαν την επόμενη των εκλογών σοβαρά πολιτικά λαβωμένες! Οι πληγές τους αυτές θα περάσει ίσος καιρός για να επουλωθούν!

Επίσης θα είναι σοβαρή ψευδαίσθηση ορισμένοι να πιστεύουν ότι με τις επαναληπτικές εκλογές σε ένα μήνα και με το νέο εκλογικό σύστημα θα μπορέσουν τα πράγματα να διορθωθούν κάπως και να επανακτήσουν το χαμένο έδαφος από την λαϊκή θέληση και συγκατάθεση που είχαν!

 Το θέμα είναι αντιληπτό από τους πάντες πλέον ότι αν δεν σκύψουν όλες οι αντιδεξιές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ουσιαστικά, αυτοκριτικά, χωρίς πολιτικούς κανιβαλισμούς και εμφύλιους σπαραγμούς μεταξύ τους, για να ερευνήσουν σε βάθος τα αίτια αυτής της ήττας, τα δεινά για τον κόσμο της εργασίας και τον ελληνικό λαό γενικότερα θα είναι δυστυχώς τεράστια! Η δεξιά και ο Μητσοτάκης εξυπηρετώντας απόλυτα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης θα είναι ανεξέλεγκτοι για να σμπαραλιάσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα!

 Οι επιθέσεις στις εργατικές κατακτήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, η τεράστια αναδιανομή του λαϊκού πλούτου με τους πλειστηριασμούς και όχι μόνο, το κτύπημα της δημόσιας υγείας και παιδείας, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ηλικιωμένων και γενικά τα δικαιώματα για την ανθρώπινη διαβίωση των λαϊκών στρωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες δεκαετιών θα ισοπεδωθούν από την λαίλαπα της δεξιάς διακυβέρνησις! 

 Η παραδοσιακή δεξιά της Ν.Δ αλλά και οι δυνάμεις που συμπληρωματικά πάντα προώθησαν την δεξιά πολιτική με την μάσκα της Σοσιαλδημοκρατίας πέτυχαν μια μεγάλη νίκη, ιστορική θα μπορούσε να πει κανείς! Παράλληλα κύρια η Ν.Δ και με την ψήφο του Ελληνικού λαού δυστυχώς βγαίνοντας πιο ισχυρή από αυτές τις εκλογές διευκολύνεται στο άκρως επικίνδυνο έργο της για την προώθηση του αντιπατριωτικού ξεπουλήματος των εθνικών μας συμφερόντων μέσα από τις Νατοϊκές και φίλοαμερικάνικες επιλογές της!

 Στο μεγάλο θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων θα είναι πάντα δέσμια από τα Νατοικά συμφέροντα στην περιοχή με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας!

 Στον πόλεμο της Ουκρανίας που μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει την άκρως επικίνδυνη πολιτική της υπέρ των εχθρών της Ερήνης κάνοντας όλη την Ελλάδα σχεδόν μια απέραντη βάση εχθρική για την Ρωσία ξεκινώντας από την βάση στην  Αλεξανδρούπολη με οτι αυτό συνεπάγεται για την γενικότερη ασφάλεια του λαού μας !

 Η αντίλυψη όμως στα μεγάλα αυτά ζητήματα που εμπεδώθηκε στον Ελληνικό λαό κύρια από το καλοκαίρι του 2015 οτι “όλοι το ίδιο είναι” οδήγησε χωρίς καμιά αμφιβολία σ΄ αυτό το καταστροφικό εκλογικό αποτέλεσμα!

 Τα τραγικά λάθη του Τσίπρα και της ηγετικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015 με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου! Η εγκληματική ανατροπή του λαϊκού δημοψηφίσματος με την μετατροπή του ΟΧΙ σε καταστροφικό ΝΑΙ της υποταγής στις εντολές της Ε.Ε και με την εκ των πραγμάτων δραματική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την απομάκρυσή όλων σχεδόν αυτών που για πολλά χρόνια πάλεψαν και ανέτρεψαν με τους αγώνες τους τα πενιχρά εκλογικά αποτελέσματα του  3-4% του ΣΥΝ για να οδηγήσουν σε πάνω από 30% την λαική συγκατάθεση και να κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη είναι μερικά από τα βασικά αίτια της συγκλονιστικής  ήττας του σήμερα!

Το διακριτό, το ταξικά διαφορετικό, σχεδόν εξαφανίστηκε από την ηγεσία του Τσίπρα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να προωθηθεί η περίφημη διεύρυνση προς τον κεντρώο χώρο που τελικά αποδείχθηκε “ άνθρακας ο θησαυρός “ και το 30% που αποκτήθηκε με αίμα χιλιάδων αγωνιστών τον Γενάρη του 2015 το έφθασε στο 20% το 2023!

Σήμερα μάλιστα φθάσαμε σε μια μίζερη πολιτική αντιπαραθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Πασοκ για το ποιος θα μιμιθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου και παραλληλα θα κατακτήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στην πραγματικότητα είναι μια μάχη για το ποιος θα καταλάβει  μια θέση στο νέο δικομματικό σύστημα που στήνεται για να συνεχίσουν οι ντόπιοι και ξένοι κεφαλαιοκράτες να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους ανενόχλητοι!

 Γίνεται δηλαδή καθαρά συνειδητή προσπάθεια για να ξανακτιστεί ο παλιός “καλός”δικομματισμός Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο μετά την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ ! Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι πολύ περιορισμένης πολιτικής ευφυίας!

 Οι επόμενες εκλογές σε ένα μήνα δεν θα επιδιωχθεί να γίνουν τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι πρώτος δηλαδή πρωθυπουργός αλλά και για το ποιος θα είναι δεύτερος δηλαδή αξιωματική αντιπολίτευση για να υπηρετήσει καλύτερα το παλιο δικομματικό σύστημα !

Κ  Καμία σοβαρή αυτοκριτική λοιπόν! Καμιά σοβαρή απάντηση στο γιατί αυτής της ήττας δεν ακούστηκε αυτές της ώρες ίσως γιατί ακόμα είναι νωρίς και είναι ΄μπροστά μας και οι νέες εκλογές! Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούν να ακούγονται στα ΜΜΕ αναλύσεις του τύπου φταίνε όσοι αριστεροί κοιτούσαν τα “κομματικά τους χωράφια”  και δεν στήριξαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ (το ακούσαμε κι αυτό )!!! Τα “χωράφια” Κύριοι είναι αξίες ,ιδανικά και αγώνες που δεν ξεπουλήθηκαν !

  Δεν προκαλεί πάντως καμία έκπληξη αυτή η τοποθέτηση . Εκεί στηρίχθηκε και όλη σχεδόν η προεκλογική δουλειά δυστυχώς του Συριζα αυτές τις μέρες,σε κουβέντες του αέρα που δεν έδιναν απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου ….Για να μην αναφέρω και την ανεπίτρεπτη  στάση διαφόρων μελών κύρια Πασοκόφερτων του Συριζα απέναντι σε ανθρώπους αριστερούς με ιστορία και αγώνες ,στάση γεμάτη τοξικότητα , επιθετικότητα του στιλ όσοι δεν ψηφίζεται ΣΥΡΙΖΑ θέλετε το Μητσοτάκη που δυστυχώς τον Μητσοτάκη αυτοί μας τον έφεραν με την στάση Κατρουγκαλου και άλους σαν αυτόν !.Όχι οι αγωνιστές δεν ήθελαν  τον Μητσοτάκη ,όπως δεν ήθέλαν και τα μνημόνια ,όπως δεν ήθέλαν και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και το ναι στο δημοψήφισμα που ήταν όχι ,όπως δεν ήθελαν και τους πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών ανθρώπων και πολλά άλλα που τα γνωρίζουν καλά ορισμένοι και τα έπαιξαν στα “ζάρια “!

Το σοκ από την ήττα στην αριστερά βέβαια είναι μεγάλο και αφορά όλους μας, πρέπει όμως όσο μπορούμε νηφάλια και δημιουργικά να επανεξετάσουμε την στάση μας να δουμε τα λάθη μας και να ξαναβρούμε τα ταξικά μας μονοπάτια!

 Όλοι μας με την διαφορετικότητά του ο καθένας μας να αντιμετωπίσουμε μαζί την σκληρή πραγματικότητα, να εξετάσουμε τα παντα σε βάθος χωρίς εσωστρέφεια  ξεκινώντας από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει να ξεκόψει από την αριστερή ταξική του συνήδηση και δεν θέλει να μαϊμουδίζει στα χνάρια των κεντροαριστερών νεφελωμάτων! Την ίδια έρευνα θα πρέπει να κάνει το ΚΚΕ με την μεγάλη του πείρα που κράτησε γερά και άρχισε δημιουργικά να κάνει ορισμένα ανοίγματα κοινής δράσης πέρα από την κομματική του αυτάρκεια, τα ιδια οι συντροφοι της  ΛΑΕ, την Ανταρσία, το Αρ. Ρεύμα και όλοι στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά που δεν μπορεί να κοιτάει πλέον μόνο τον πολιτικό της καθρέφτη και να αυτοεροτεύεται πολιτικά! Ολοι μαζί να ψάξουμε τα αίτια της ήττας αν θέλουμε να βρούμε πόρτα εξόδου από αυτή την κρίση  μετά την νίκη της δεξιάς!

 Μαζί με τα κόμματα της  αριστεράς στην ανάλυση του γιατί αυτής της σκληρής μετεκλογικής πραγματικότητας θα πρέπει να εμπλακούν και άνθρωποι και συλλογικότητες του εργατικού κινήματος και του κινήματος αυτοδιοίκησις, απλοί προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να ανεχθούν την αντιδημοκρατική αντιλαϊκή μονοκρατορία του Μητσοτάκη και της δεξιάς!

Μπαίνοντας ξανά στα μονοπάτια των κοινωνικών μας αγώνων μπορούμε  μέσα από την κοινή μας δράση και τους αγώνες μας  να ανατρέψουμε την σημερινή σκληρή πραγματικότητα! 

Πριμικίρης Βασίλης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας