Οι τιμές του πετρελαίου οδεύουν προς το χαμηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα της πανδημίας του κοροναϊού το 2021, με πολλαπλά πλήγματα από το μπαράζ δασμών του Αμερικανού προέδρου και τις αυξήσεις της παραγωγής που ανακοίνωσε ο OPEC+.
Οι απώλειες διευρύνονται μετά την ανακοίνωση αντιποίνων από το Πεκίνο, το οποίο θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα από τις 10 Απριλίου.
Σε αυτό το κλίμα, τα futures του Brent σημείωσαν βουτιά 3,48 δολ. ή 5%, στα 66,66 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικάνικο αργό τύπου WTI υποχώρησε κατά 3,55 δολ. ή 5,3% στα 63,40 δολ. Και οι δύο δείκτες αναμένεται να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες των τελευταίων 6 μηνών.
Χώρες σε όλο τον κόσμο προετοιμάζουν αντίποινα μετά την αύξηση των δασμολογικών συντελεστών από τον Τραμπ στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου αιώνα, προκαλώντας ισχυρές απώλειες στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι χώρες του OPEC+ συμφώνησαν, χθες, να επιταχύνουν το σχέδιό τους για αύξηση της παραγωγής, θέτοντας ως στόχο να επιστρέψουν 411.000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά τον Μάιο, υψηλότερα από το προηγούμενο σχέδιο για 135.000 βαρέλια την ημέρα.