Το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη με 50% μείωση των τιμών αερίου

929
Το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη

Τα νοικοκυριά στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με τον ΔΟΕ

Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί στα ύψη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ωστόσο οι κάτοικοι της Μπαζιλικάτα (γνωστή και ως Λουκανία) έχουν τη δυνατότητα να μην ανησυχούν.

Και αυτό γιατί η εν λόγω περιφέρεια της Ιταλίας, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας, έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία αποφάσισε να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται μολονότι η υπόλοιπη Ιταλία μειώνει ή διακόπτει την παραγωγή, κυρίως λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Από την 1/10, οι περίπου 500.000 κάτοικοι της Μπαζιλικάτα θα έχουν έκπτωση 50% στο φυσικό αέριο που καταναλώνουν, χάρη σε συμφωνία που υπογράφηκε την άνοιξη με την Eni SpA και τη Shell Plc.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι δυο εταιρείες θα δίνουν στην περιοχή 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου δωρεάν, ετησίως, ως «περιβαλλοντική αποζημίωση».

Τα τέλη, οι εισφορές και άλλα κόστη σημαίνουν ότι οι λογαριασμοί φυσικού αερίου θα είναι περίπου οι μισοί από εκείνους που ήταν τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τα νοικοκυριά στην Ιταλία και τη Γερμανία έχουν πληγεί περισσότερο από τις αυξανόμενες τιμές, σύμφωνα με τον ΔΟΕ.

Οι λογαριασμοί ενέργειας (κυρίως ρεύμα και φυσικό αέριο) για τη μέση ιταλική οικογένεια αυξήθηκαν στο 5% των συνολικών οικιακών δαπανών τον Ιούλιο, από 3,5% το 2019, με βάση στοιχεία της εταιρείας οικονομικών ερευνών Prometeia.

Στόχος Ντράγκι η μείωση της εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε θέσει σε προτεραιότητα τη μείωση της εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο. Οι εισαγωγές έχουν ήδη μειωθεί στο μισό από το 2021, εν μέρει χάρη στις νέες συμφωνίες με χώρες όπως η Αλγερία.

Ωστόσο, ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου του -ένας νέος πλωτός τερματικός σταθμός για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην πόλη Πιομπίνο της Τοσκάνης- βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω έντονων διαφωνιών από την τοπική κοινότητα. Δεν είναι σαφές εάν η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί τελικά υπό τη νέα κυβέρνηση.

Ο Ντράγκι είπε ότι η ενίσχυση της ικανότητας εισαγωγής LNG είναι θέμα «εθνικής ασφάλειας» και η Τζόρτζια Μελόνι, βασική υποψήφια για τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, λέει ότι υποστηρίζει την κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Πιομπίνο. Ωστόσο, ο δήμαρχος της πόλης, μέλος του κόμματος της Μελόνι, είναι μεταξύ των πιο έντονων αντιπάλων του έργου.

Οι προτάσεις των κομμάτων για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου της Ιταλίας με νέες έρευνες και γεωτρήσεις ή για διπλασιασμό της χωρητικότητας ενός υπάρχοντος αγωγού από το Αζερμπαϊτζάν συναντούν παρόμοια αντίσταση σε τοπικό επίπεδο.

1 σχόλιο

 1. Γειάσας φίλοι,
  προκειμένου να έχετε εικόνα για το τι γίνεται στη Γερμανία με το φυσικό Αέριο σάς αναγράφω
  τα πραγματικά νούμερα που πληρώναμε και πληρώνουμε για το φυσικό Αέριο:
  Πρόκειται για μοναχικό σπίτι 150 Τετρ.Μέτρων.
  Το 2021 έως τέλος Ιουλίου πληρώναμε προκαταβολή 117,00€ μηνιαίως για το Αέριο και στον τελικό
  ετήσιο λογαρισμό έπρεπε να πληρώσουμε στον προμηθευτή επιπλέον 800,00€.
  Τον Νοέμβριο, του ίδιου χρόνου, μας ήρθε ειδοπίηση (απο τον ίδιο προμηθευτή) να πληρώσουμε 175,00€ το Μήνα για Αέριο. Λόγω της ανόδου της τιμής, αποφασίσαμε να αλλάξουμε προμηθευτή. Ο νέος προμηθευτής μας
  εγκατέλειψε στο ΠΕΡΙΜΕΝΕ και μας ανέλαβε ο βασικός προμηθευτής της περιοχής.. Σε αυτόν πληρώναμε μέχρι τώρα 177,00€ προκαταβολή το Μήνα από τον Μάρτιο του 2022 έως 30.08.2022. Μας ανακοίνωσε με επιστολή τον Ιούλιο ότι από την 30.08.2022 θα πρέπει να πληρώνουμε 266,00€ το Μήνα και προχθές 25.08.2022 μας ήρθε καινούργια Επιστολή
  όπου μας ενημερώνει ότι από 01.09.2022 θα πρέπει να καταβάλουμε 526,00€ το Μήνα!
  Τι καλύτερο μποριύσε να μας συμβεί;
  Χαιρετώ
  Κατσιούλης
  Φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται πάντα για την ίδια ποσότητα χορήγησης φυσικού Αερίου όπου στο
  τέλος του Ετους τροφοδοσίας γίνεται ο ετήσιος λογαριασμός και ανάλογα με την κατανάλωση θα γίνει ο τελικός λογαριασμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας