Το Λιβυκό σκηνικό: Μπασάγκα νέος πρωθυπουργός, ο “κρυφός άσος” και Χ.Χάφταρ

958
Μπασάγκα νέος πρωθυπουργός

Ανακοινώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου ότι ο Φατί Μπασάγκα, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός της νεοσύστατης προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης. Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υπό την προεδρία του Αγκίλα Σάλεχ, έχει δείξει εμπιστοσύνη στον διορισμό του Μπασάγκα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να σχηματίσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο ανεξάρτητα. Ο νέος ρόλος του Μπασάγκα δεν έγινε αποδεκτός από την τρέχουσα προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αν και η θητεία του έληξε επίσημα στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει σοβαρές προσδοκίες σχετικά με τον Φατί Μπασάγκα και τη νέα του θέση και βασίζονται σε αυτόν για την προώθηση της εθνικής εκεχειρίας., σύμφωνα με άρθρο του EUreporter.

Ο Φατί Μπασάγκα θεωρείται ως συμβιβαστική φιγούρα από πολλές πολιτικές ομάδες και δυνάμεις στη Λιβύη. Ένας πραγματικός ισχυρός άνδρας, έχοντας την επιρροή του εξαπλωμένη τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση της χώρας, ο Μπασάγκα είναι ουσιαστικά ο μόνος πολιτικός σε ολόκληρο το λιβυκό κράτος, στον οποίο μπορεί να ανατεθεί η προώθηση της ειρήνης στη χώρα. Στο παρελθόν έχει ήδη αποδείξει ότι είναι καλός κυβερνήτης που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τόσο στρατιωτικούς όσο και διπλωματικούς πόρους για το καλό του λιβυκού λαού. Τα τελευταία χρόνια στο προηγούμενο γραφείο του, ο Μπασάγκα ήταν το μόνο άτομο από την Τρίπολη που κράτησε αποτελεσματικά τις σχέσεις με το Τομπρούκ, επιβραδύνοντας τον καταστροφικό ρυθμό της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο Μπασάγκα αναμένεται να δημιουργήσει το νέο του γραφείο στην πόλη της Σίρτης, μια απόφαση που θα μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την επιρροή της Τρίπολης και του Τομπρούκ και να γίνει νέο σύμβολο των ενωτικών σχεδίων του Μπασάγκα λόγω της γεωγραφικής του θέσης στο κέντρο της χώρας. Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ανάπτυξης υποστήριξαν ότι ένας νέος ρόλος της Σίρτης ως πρωτεύουσας της Λιβύης θα ήταν ευπρόσδεκτος από τους πολίτες και θα θεωρηθεί ως μέρος της διαδικασίας συμφιλίωσης που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ενότητας της χώρας. Ο νέος ρόλος της Σίρτης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση της διαφθοράς στη Λιβύη, ανακατευθύνοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα μακριά από την Τρίπολη, η οποία έχει βυθιστεί ιστορικά στη διαφθορά.

Δεν θα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ ο Μπασάγκα υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες εκατομμύρια Λίβυους σε όλη τη χώρα, δεν γίνεται καθόλου αποδεκτός από τους φιλόδοξους πολιτικούς τόσο στη Δύση όσο και στην Ανατολή. Ο πιο ισχυρός από όλους είναι ο “πολέμαρχος” στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος εδώ και αρκετά χρόνια θεωρεί τον Μπασάγκα προσωπικό αντίπαλο. Φαίνεται ότι αυτή η ιστορική διαμάχη έχει κάνει την τελευταία διαμάχη αναπόφευκτη μεταξύ του Μπασάγκα και του Χάφταρ, αφού και οι δύο είναι απίθανο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μοιραστούν την εξουσία.

Αν και η επιρροή του Χάφταρ είναι κυρίαρχη στους υπηρετούντες στρατιώτες και αξιωματικούς του LNA, πολλοί από αυτούς τρέφουν βαθιές αμφιβολίες για τα σχέδια και τις απόψεις του Χάφταρ για το μέλλον της Λιβύης. Δεν είναι μυστικό ότι ομάδες αξιωματικών έχουν αισθανθεί απογοήτευση λόγω των απρόβλεπτων και ασυνεπών ενεργειών του Χάφταρ. Αυτοί οι δυσαρεστημένοι αξιωματικοί θεωρούν ότι έχει βλάψει αθώους Λίβυους και καθυστέρησε οποιαδήποτε προώθηση μιας εθνικής συνθήκης ειρήνης στη Λιβύη. Φήμες έχουν επίσης κυκλοφορήσει για αυξημένη διαφθορά στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, υποδηλώνοντας ότι ο Χάφταρ δεν μεταχειρίζεται πλέον τα στρατεύματά του δίκαια, προτιμώντας να επιβραβεύει τη συμπεριφορά των μισθοφόρων που μπορεί να έχει μόνο αρνητικό αντίκτυπο στον λαό της Λιβύης. Τα νέα σχέδια του Μπασάγκα για την αποκατάσταση της χώρας μπορεί να προσελκύσουν πολλούς εν ενεργεία στρατιωτικούς του LNA, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους αληθινούς πατριώτες της Λιβύης.

Ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του LNA, ο υποστράτηγος Χαΐρι αλ Ταμίμι, λέγεται ότι είναι ο αρχηγός της στρατιωτικής ομάδας που δεν είναι ικανοποιημένη με τον Χάφταρ και τα μελλοντικά του σχέδια. Πηγές από το LNA αναφέρουν ότι ο αλ Ταμίμι και ο Φατί Μπασάγκα μπορεί να έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει στον σχηματισμό μιας νέας εθνικής στρατιωτικής δομής με επικεφαλής τον αλ Ταμίμι με ορκισμένη πίστη στον Μπασάγκα και την κυβέρνησή του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαψευσμένες προσδοκίες του Αλ Ταμίμι για τα μελλοντικά σχέδια του Χάφταρ πρωτοεμφανίστηκαν όταν είχε προσωπική συμφωνία με τη Στέφανι Γουίλιαμς, Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η οποία θεωρείται ισχυρός αντίπαλος της προώθησης του Χάφταρ στη Λιβύη.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι σχεδόν το ήμισυ του LNA μπορεί να ενταχθεί στο μπλοκ των αλ Ταμίμι και Μπασάγκα, καθιστώντας τους μια εξέχουσα στρατιωτική δύναμη στη Λιβύη. Η απώλεια τόσων πολλών στρατευμάτων όχι μόνο θα αποδυνάμωνε τις φιλοδοξίες του Χαλίφα Χαφτάρ αλλά πιθανώς θα τον έκανε επίσης πιο δεκτικό στις διαπραγματεύσεις.

Οι ενέργειες του Χάφταρ τον έχουν αφήσει με λιγότερους υποστηρικτές και μάλιστα κατάφερε να χάσει την εμπιστοσύνη των διεθνών συμμάχων του. Πολλές αναφορές στα λιβυκά ΜΜΕ παρέχουν πλάνα από Ρώσους μισθοφόρους να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους εντός της ζώνης ελέγχου του LNA. Το τρέχον στρατιωτικό του πλεονέκτημα είναι η μόνη πτυχή που διατηρεί τη θέση και την εξουσία του στη χώρα ασφαλή, αλλά τους επόμενους μήνες η φθίνουσα κυριαρχία του θα αμφισβητηθεί και φαίνεται απίθανο να έχει την ικανότητα να το αντέξει.

Το μέλλον του λιβυκού έθνους ως ενωμένου είναι καταδικασμένο όσο ο Χαλίφα Χάφταρ παραμένει με επιρροή στη χώρα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Οι φιλοδοξίες του εμποδίζουν την Ανατολή και τη Δύση της Λιβύης να βρουν μια σωστή λύση στις τρέχουσες συγκρούσεις, καθώς η πρωταρχική του επιθυμία είναι να κυριαρχήσει στη Λιβύη ως μοναδικός κυρίαρχος. Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίση στη Λιβύη φαίνεται να είναι η αποχώρηση του Χαλίφα Χαφτάρ από την πολιτική σκηνή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας