Το Λιβυκό κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει την πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης Λιβύης με Τουρκία

866
Το Λιβυκό κοινοβούλιο δεν αναγνωρίζει

Ερώτημα οι άμεσες εξελίξεις. Αγώνας δρόμου για Τουρκία, μέσω της υπογραφής της Συμφωνίας, να την επικυρώσει ισχυρά και η διμερής Συμμαχία «Τουρκίας – Λιβύης», να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή εντοπίζοντας κάθε άλλη βλέψη και κυρίως την Ελλάδα.

Απορρίπτει τη συμφωνία με την Τουρκία το κοινοβούλιο της Λιβύης, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Λιβύης.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το The Libya Update, «το Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως παράνομη, καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου».

Υπενθυμίζεται πως το Λιβυκό Κοινοβούλιο έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Abdulhamid Dbeiba και, κατά συνέπεια, δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.

«Έληξε η θητεία της κυβέρνησης»

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Aguila Saleh, χαρακτηρίζει την συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία «παράνομη», καθώς λέει ότι η κυβέρνηση, «της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να κλείνει διεθνείς συμφωνίες».

Προσπάθεια κλιμάκωσης από την Τουρκία: «Ακυρώνει» την ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου

Nωρίτερα, Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποίησε (3/10/2002) υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Twitter, χωρίς να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες της συμφωνίας.
«Υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας –εκ των οποίων το ένα για τους υδρογονάνθρακες- και ελπίζουμε ότι εντός της ημέρας θα υπογράψουμε συμφωνία και για το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Cavusoglu, τονίζοντας επίσης ότι «όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος».
Νωρίτερα είχαν διαρρεύσει πληροφορίες η εν λόγω συμφωνία θα αφορούσε σε μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.
«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι «παρόχθιες χώρες» πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.
«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Abdulhamid AlDabaiba. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου» είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1576902181214597120?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1576902181214597120%7Ctwgr%5Ef872987dd1ffb4fa71f07857fd444b24aff291c8%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bankingnews.gr%2Famyna-diplomatia%2Farticles%2F644878%2Fkoinovoylio-tis-livyis-den-anagnorizoume-ti-symfonia-me-tin-tourkia

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Αγκυρα στην εν λόγω αποστολή στη Λιβύη, είναι το γεγονός ότι σε αυτή συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Donmez, Άμυνας Hulusi Akar, και Εμπορίου Mehmet Muş, καθώς επίσης ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Fahrettin Altun και ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ibrahim Kalin.
Στον αντίποδα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα διαμηνύουν ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Σύνοδος της Πράγας

Στην Πράγα θα διεξαχθούν δύο σημαντικές σύνοδοι: η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την 6η Οκτωβρίου και η άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την 7η Οκτωβρίου.
Επί του παρόντος, η τσεχική δημοκρατία δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η διαδικασία κατά τη συνεδρίαση και αν θα λάβουν το λόγο όσοι ηγέτες το ζητήσουν ή θα υπάρξουν μόνο χαιρετισμοί των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε περίπτωση, όμως, που παρέμβουν οι ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να εκθέσει την κλιμάκωση της επιθετικότητας από την Τουρκία παρουσιάζοντας το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων που εκδηλώνεται σε καθημερινή βάση σε επίπεδο δηλώσεων, ψευδών ισχυρισμών και παράνομων ενεργειών.
Στην ίδια αίθουσα αναμένεται να βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση των Βρυξελλών.
Ακόμα όμως και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν έχει την… ευκαιρία να ανέβει στο βήμα, θεωρείται δεδομένο ότι θέσει την τουρκική προκλητικότητα κατά τις διμερείς επαφές.

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από Akar

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, συνεχίζει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας επιμένοντας στα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Ο Akar υποστηρίζει επικαλούμενος την ανάγνωση που κάνει η Τουρκία στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισιών ότι «το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισιών προβλέπουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για τα νησιά που περιλαμβάνονται σε αυτές. Δεν μπορεί να εξοπλίζεις αυτά τα νησιά. Αν το κάνεις, τότε σημαίνει ότι αποχωρείς από αυτές τις συμφωνίες».
Παράλληλα κατηγόρησε την Ελλάδα για λειτουργία «στρατοπέδου τρομοκρατών» στο Λαύριο, κατηγορία την οποία έχει επανειλλημένως διαψεύσει η Ελλάδα. «Ωστόσο γεγονότα, βίντεο, φωτογραφίες, δηλώσεις και έγγραφες δεν το κάνουν αυτό. Οι Έλληνες πολιτικοί λένε ψέματα με κάθε ευκαιρία. Προσπαθούν να δυσφημίσουν την Τουρκία. Αυτό είναι κάτι σαν αρρώστια τώρα. Το όνομά της στην ιατρική βιβλιογραφία είναι “μυθομανία”. Τους εύχομαι περαστικά».
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κατηγόρησε -εκ νέου- την Ελλάδα για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο» προσθέτοντας ότι «καταγγείλλαμε τις συμπεριφορές αυτές στο ΝΑΤΟ και αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) είπαν “δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για τουρκικό αεροπλάνο”. Γελάει ο κόσμος με αυτά» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα λέει «ναι» σε συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική πλευρά δηλώνει ανοιχτή σε μια ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Erdogan στο περιθώρια της Συνόδου στην Πράγα, αν και πρόκειται για ένα σενάριο που φαντάζει απίθανο.
Ειδικότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μίας συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο της διπλής συνόδου στην Πράγα (Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).
«Αν ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώξει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα την αξιολογήσει με θετική διάθεση», αρκέστηκε να πει ο κ. Οικονόμου, καθώς εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η παρουσία του ίδιου του προέδρου Erdogan στη Σύνοδο αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να τεθεί το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας